Dejiny Hronského Beňadika vpísali do dreva

História Hronského Beňadika dostala nezvyčajnú podobu. Do dreva ju vpísal miestny rezbár Vincent Havran. Rozmerná drevorezba zachytáva dominanty obce aj jej vinohradnícke tradície. Obraz z lipového dreva je poskladaný z viac ako desiatich častí spojených do jedného celku. Na výšku má 1,7 metra, dĺžka dosahuje 4,5 metra.

21.09.2016 16:00
Vincent Havran, Hronský Beňadik Foto: ,
Drevorezbár Vincent Havran zapísal históriu Hronského Beňadika do veľkého obrazu.
debata

„Zobrazuje a zvečňuje celú históriu našej obce, ktorú bude tento monumentálny obraz pripomínať budúcim generáciám. Pozrieť si ho budú môcť aj turisti, ktorí k nám prichádzajú najmä pre našu vzácnu historickú pamiatku, benediktínsky kláštor,“ hovorí starosta Hronského Beňadika Ľubomír Krovina.

Myšlienka vytvoriť netradičný obraz miestnej histórie driemala v hlavách vedenia obce i samotného autora už dávnejšie. "Pôvodne to malo byť podstatne menšie, postupne sa to však rozširovalo.

Prichádzali ďalšie námety, čo by tam určite malo byť, aby išlo skutočne o prierez dejinami našej obce," hovorí 72-ročný ľudový rezbár Vincent Havran. Svojej záľube sa venuje viac ako pätnásť rokov. Priznáva, že námet aj veľkosť jeho diela boli pre neho veľkou výzvou. Na obraze pracoval rok a tri mesiace. Verejnosti ho predstavili počas tohto víkendu.

Ústredným motívom je benediktínsky kláštor s jednou z najkrajších katedrál vo voľakedajšom Uhorsku. Ide o najstarší zachovaný kláštorný komplex na Slovensku, ktorého korene siahajú tisíc rokov dozadu. Jeho príbeh sa začal písať v 11. storočí.

V tom čase tu už stál kláštor s románskym kostolíkom, ktorý sa stal v roku 1075 vlastníctvom benediktínov. Na pozostatkoch románskej baziliky vznikla v 15. storočí gotická katedrála. Súčasný neogotický ráz dostala o štyristo rokov neskôr po tom, čo ju poškodil veľký požiar. Svoj rukopis tu zanechal budapeštiansky architekt Storno. Kostol v gotickom slohu stavali viac ako sto rokov a vysvätili ho v roku 1483.

Monumentálna drevorezba má priliehavý názov Dominanty našej obce. Okrem kláštora je na nej zobrazených ďalších osem zaujímavých stavieb. Medzi nimi sú kaplnka v miestnej lokalite Háj, budova historického mlyna, ale tiež súčasná obnovená škola či kultúrny dom s mestským úradom.

Dávne vinohradnícke tradície, ktoré sa zachovali dodnes, znázorňujú štyri miestne lokality – Stráňa, Hodruša, Veselá a Roveň, kde sa zachovali staré vinohradnícke pivnice vysekané do skál. Dopĺňajú ich dve postavičky vinohradníkov s krošňami. „Sú to koše, v ktorých nosievali obraté hrozno. Aj preto nás doteraz prezývajú krošniari,“ dodáva s úsmevom starosta.

Obraz umiestnili v reprezentačnej sále kultúrneho domu, kde sa konajú všetky významné udalosti. „Nie je to len odkaz pre budúce generácie, ale aj určité upozornenie, že máme vzácne historické skvosty, o ktoré sa treba starať a je potrebné im venovať patričnú pozornosť,“ uzatvoril autor drevorezby Vincent Havran. Pre obec ju vytvoril bez nároku na odmenu.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Hronský Beňadik #Vincent Havran