Vedenie nad Draždiakom ostáva, peniaze išli inde

Sumu 430-tisíc eur, ktorú v minulosti bratislavskej mestskej časti Petržalka dala spoločnosť Dalkia na prekládku vedenia vysokého napätia nad jazerom Veľký Draždiak v Petržalke, minula mestská časť na verejnoprospešné aktivity.

23.09.2016 17:38
debata (8)

Samospráva to uvádza v komplexnej informácii o prekládke vedenia vysokého napätia nad Draždiakom, ktorú predložila poslancom na septembrové rokovanie petržalského miestneho zastupiteľstva.

V jazere sa dá v lete osviežiť len na vlastné riziko, pretože ponad vodnú plochu sa tiahne vedenie vysokého napätia. „V roku 2013 spoločnosť Dalkia a.s., dnes Veolia a.s., poskytla mestskej časti nájomné vo výške 430-tisíc eur na prekládku vysokého napätia nad jazerom Draždiak, prípadne na inú verejnoprospešnú investíciu,“ spomína mestská časť v infomateriáli s tým, že prekládka vedenia vysokého spadá do kompetencie Západoslovenskej energetiky (ZSE), ktorá síce vyvíjala snahu prekládku urobiť, ale pre nedoriešené vlastnícke vzťahy a nesúlad s územným plánom s uskutočnením nepokračovala. Mestská časť tak sumu 209-tisíc eur dala na vybudovanie športového areálu Tupolevova, 93-tisíc išlo na Ovsištské námestie, ktoré obnovovali v roku 2013 a 128-tisíc eur pred dvoma rokmi v Petržalke využili na opravu terás k bytovým domom.

Kde a na aký účel sa minuli peniaze?

S návrhom o kompletnú informáciu o plánovanej prekládke vedenia vysokého napätia nad jazerom Veľký Draždiak v Petržalke prišiel na júnovom zasadnutí petržalského zastupiteľstva poslanec Oliver Kríž. „V médiách sa objavili informácie, že peniaze, ktoré sme na tento účel mali, mestská časť minula,“ hovoril v júni Kríž s tým, že zastupiteľstvo chce vedieť, akým spôsobom v mestskej časti peniaze minuli. „Účelovo mali byť viazané na prekládku. Podľa informácií tieto peniaze v minulosti minuli inde. Preto sa pýtame, kde a na aký účel,“ pripomenul Kríž. Starosta Vladimír Bajan v júni povedal, že materiál predloží na najbližšie rokovanie petržalského miestneho zastupiteľstva.

V infomateriáli samospráva pripomína, že koncom augusta tohto roka sa stretli starosta Petržalky Vladimír Bajan a zástupca spoločnosti ZSE Szabolcs Hodosy a hovorili o tom, ako vyriešiť prekládku vedenia. Základnou úvahou, z ktorej spoločnosť vychádza, je preložiť káble vysokého napätia ponad Draždiak na existujúce stožiare, ktoré dnes vedú elektrinu okolo železnice v Petržalke a v Čunove. Pre udalosti pri transformovaní podnikov v ZSE zistili, že elektrické vedenie do Čunova nie je majetkovoprávne vysporiadané a v súčasnosti je vo vlastníctve viacerých subjektov. Spoločnosť podľa infomateriálu rokuje s vlastníkmi, termín prekládky vedenia však zatiaľ nie je známy. Spoločnosť môže pristúpiť k príprave preložky napätia ponad Draždiak po vysporiadaní vlastníckych vzťahov. Odhadovaný čas na uskutočnenie tohto projektu sú približne tri roky.

Mladá Petržalka zatiaľ neuspela

Iniciovať prekládku vedenia vysokého napätia nad jazerom Veľký Draždiak sa v roku 2010 rozhodlo občianske združenie Mladá Petržalka petičnou akciou s názvom Zachráňme Draždiak. Cieľom petície podľa poslanca Olivera Kríža (Mladá Petržalka) bolo, aby sa jazero Draždiak mohlo konečne stať oficiálnym letným kúpaliskom s upravenými plážami, športoviskami a sociálnymi zariadeniami. Združeniu sa podarilo vyzbierať 1 601 podpisov.

Predstavitelia Mladej Petržalky sa pred rokom obrátili na starostu tejto mestskej časti Vladimíra Bajana, ktorý im odpovedal, že koncom roka 2012 mali na posúdenie územno-technickú štúdiu, ktorá mala prekládku vedenia vyriešiť tak, aby vedenie nešlo ponad hladinu. Existovali dve alternatívy. Prvá, kratšia, 630-metrová trasa, mala nahradiť 315 metrov existujúceho vedenia, druhá, dlhšia, 738-metrová trasa, mala nahradiť 485 metrov existujúceho vedenia. Mestská časť mala k štúdii pripomienky, ani jedna možnosť podľa nich nerešpektovala platný územný plán Bratislavy. Navyše pre prekládku by tiež museli vyrúbať stromy.

8 debata chyba
Viac na túto tému: #Bratislava #elektrické vedenie #Veľký Draždiak