Držia hladovku, zbierajú podpisy a žiadajú prešetriť prideľovanie bytov v Bratislave

Získať vlastné bývanie je pre mladých ľudí zložité. V médiách sa pritom objavilo viacero prípadov, keď osoby verejného života získali byt v hlavnom meste takmer zadarmo. Na možné pochybenie pri prideľovaní bytov sa preto skupina mladých ľudí rozhodla upozorniť protestnou hladovkou a petíciou. Svoju akciu nazvali „Začínam hladovku! Aj ja chcem byt zadara".

27.09.2016 14:30
hladovka Foto: ,
Mladí ľudia sa pred staromestským úradom striedajú v protestnej hladovke.
debata (11)

„Áno, aj ja už chcem bývať vo vlastnom. U nás v Bratislave sú byty megadrahé. Dokonca vraj drahšie ako vo Viedni, či v Prahe. Včera som bola pozrieť jeden v Ružinove, cena bez mála 100-tisíc eur. Za túto cenu mi ponúkli jednu izbu, kuchynku, čo vyzerá ako chodba a WC s kúpeľňou. Na WC síce dvere udierajú do kolien, keď na ňom sedíte, ale aspoň by bol môj. Super, ale kde zobrať 100-tisíc?,“ opísala na svojom blogu okolnosti vzniku petície predsedníčka petičného výboru Jana Vartíková.

V podobnej situácii sú stovky mladých ľudí. Napríklad aj Pamela a Tomáš. Práve nedostupnosť bývania ich donútila k štafetovej hladovke pred miestnym úradom v Starom Meste. Aktivisti sa tam budú striedať každých 24 hodín. Od pondelka tiež zbierajú podpisy pod petíciu.

Mestských aj miestnych poslancov a políciu v nej vyzývajú, aby „preskúmali zákonnosť prideľovania a nezvratnosť rozhodnutí o pridelení bytov v rokoch 1990 až 2016 občanom z majetku hlavného mesta a mestskej časti Staré Mesto“. Politikov a umelcov, ktorí takto získali byt, vyzvali, aby ho vrátili alebo doplatili trhovú cenu. Petíciu možno podpísať 24 hodín denne priamo pred staromestským úradom.

Pred miestnym úradom Staré Mesto držia... Foto: Viera Hebertová, Pravda
hladovka Pred miestnym úradom Staré Mesto držia aktivisti protestnú štafetovú hladovku a zbierajú podpisy pod petíciu za preskúmanie zákonnosti prideľovania bytov v rokoch 1990 až 2016.
Podpísať petíciu pred staromestským úradom... Foto: Viera Hebertová, Pravda
hladovka Podpísať petíciu pred staromestským úradom možno 24 hodín denne.
Podľa aktivistov viacerí umelci, novinári aj... Foto: Viera Hebertová, Pravda
hladovka Podľa aktivistov viacerí umelci, novinári aj politici získali byty v hlavnom meste zadarmo.

Bývalý primátor Andrej Ďurkovský podľa aktivistov za osem rokov pridelil 941 bytov a exstarostka Starého Mesta Miloslava Zemková za štyri roky 661 bytov. K lukratívnym nehnuteľnostiam sa tak mali dostať zamestnanci samosprávy, umelci, moderátori a najmä politici.

„Vyzývame kompetentné orgány, aby preskúmali výstavbu bytov na Štetinovej ulici v Bratislave, ako aj legálnosť postupu pri získaní bytov v tomto dome,“ uvádzajú v petícii. Práve na tejto lukratívnej adrese mali podľa aktivistov protekčne a s výraznou zľavou získať byty viacerí politici.

Vydržať so štafetovou hladovkou a zberom podpisov chcú dovtedy, kým kompetentní urobia, čo majú. „Po konzultácii s právnikmi sme presvedčení, že tento proces je ešte možné zvrátiť,“ dodali. Zároveň plánujú podať aj trestné oznámenie na neznámeho páchateľa pre podozrenie so spáchania trestného činu.

© Autorské práva vyhradené

11 debata chyba
Viac na túto tému: #Bratislava #byty #Staré mesto