Zvolen ponúka varenie aj šport

Vo Zvolene sa bude v nedeľu 9. októbra variť, jesť aj športovať. Mesto pripravilo olympiádu vo varení a jedení bryndzových pirohov a symbolicky uzatvorí tohtoročnú cyklistickú sezónu.

08.10.2016 12:00
debata

Súťaž vo varení a jedení bryndzových pirohov sa v meste pod Pustým hradom nekonajú náhodou. Zvolenčanov mnohí prezývajú aj bryndziari. „Keďže bryndza je pre náš región príznačná a halušiek sa už všade navarilo neúrekom, my sme sa rozhodli pre inú bryndzovú špecialitu, bryndzové pirohy. Variť sa budú netradične v kotlíku, slaninka sa bude opekať na dyme z dymovodu,“ približuje Marek Rojík zo zvolenského mestského úradu.

Súťažiť bude desať trojčlenných tímov, ktorých úlohou je navariť až dva kilogramy pirohov. Ich výtvory ohodnotí odborná porota. Do hodnotenia budú zapojení tiež diváci, ktorí svojím hlasovaním vyberú tie najchutnejšie. Tie získajú špeciálnu cenu. Do kulinárskeho programu sa môžu zapojiť aj deti. „Od 11. hodiny sa uskutoční Detská škola varenia pod vedením známej kulinárskej odborníčky Oľgy Ľuptákovej, ktorá s nimi navarí makové šúľance. Každé dieťa, ktoré sa zúčastní, dostane peknú kuchársku zásteru,“ dodáva Rojík.

Súčasťou podujatia, ktoré sa začne od 9. hodiny na Námestí SNP, bude aj rodinná olympiáda s voľnými športovými disciplínami. O dobrú náladu sa postará zvolenský detský folklórny súbor Zornička.

O 14. hodine sa Zvolenčania symbolicky rozlúčia s tohtoročnou cyklistickou sezónou. Na deti čakajú rôzne súťaže, spolu s dospelými si môžu pozrieť trialovú show detských akrobatov na bicykloch z NovoCK Trial, futbalové výkony detí z MFK Zvolen a absolvovať poslednú cyklojazdu s arichtektom Petrom Kaššom v tomto roku.

Týmto dňom sa opäť uzavrie pre cyklistov aj Námestie SNP, ktoré mesto otvorilo pri príležitosti Európskeho týždňa mobility.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Zvolen