V Banskej Bystrici môžete uvidieť Svätého Nikolu aj ďalšie vzácne kópie ikon

Na pôde Štátnej vedeckej knižnice v Banskej Bystrici sprístupnili v rámci Dní duchovnej kultúry Ruska putovnú výstavu Kázanie bez slov, ktorá predstavuje novgorodské ikony z obdobia 13. – 16. storočia.

14.10.2016 15:54
ikona Foto:
Výstava Kázanie bez slov predstavuje novgorodské ikony z obdobia 13. – 16. storočia.
debata

Cieľom Dní duchovnej kultúry Ruska je predstaviť kultúrne dedičstvo a stáročné tradície Ruska. O umeleckom, kultúrnom a duchovnom odkaze ruských velikánov niet pochýb a Banskobystričania teraz majú jedinečnú príležitosť priblížiť sa a aspoň pohľadom oceniť monumenty, kópie jednej z najvýznamnejších svetových zbierok ruských ikon. Je ich dvanásť a sú vyrobené v pôvodnej veľkosti originálu špeciálnou technikou na drevenom podklade.

Expozícia dáva návštevníkom možnosť stretnúť sa so širokou škálou tých najlepších a najvzácnejších príkladov novgorodskej ikonopiseckej školy, ktoré vystavovaním originálov neprekročili výstavné priestory Novgorodského štátneho múzea.

Medzi vystavenými kópiami sa objavuje aj najstaršia ruská ikona „Svätý Nikola“ z roku 1294 od majstra Alexa Petrova z kostola Nikoly na Lipne. Okrem chrámových obrazov výstava pomáha získať predstavu o ruskom ikonostase – stene s ikonami, ktorá je neoddeliteľnou súčasťou výzdoby starobylých ruských chrámov a oddeľuje časť pre veriacich od svätyne.

Vernisáž výstavy sa uskutočnila 14. októbra 2016 za účasti zástupcov Novgorodského štátneho múzea, ktorí návštevníkov srdečne pozvali do Novgorodu, aby mali možnosť poznať okolo 2 000 originálov veľkolepých, mysterióznych diel, prevažne s religióznou tématikou. Ide o najväčšiu zbierku ikon vo svete. Výstava sa uskutočňuje v spolupráci s Ruským centrom vedy a kultúry v Bratislave a bude prístupná do 25. októbra 2016.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #ikona #novgorodské ikony