Po požiari v Žiline ostávajú ľudia v telocvični

Po požiari žilinskej bytovky až 116 obyvateľov nevie, či sa tam bude môcť ešte vrátiť. Oheň podľa hasičov poškodil nosnú časť strechy.

19.10.2016 06:47 , aktualizované: 21:12
hasiči, požiar Foto:
Zásah hasičov pred bytovkou na Bratislavskej ulici v Žiline.
debata (3)

Samospráva si dala urobiť statický posudok a požiadala o vyjadrenie aj hygienikov. Výsledky by možno mohli byť už vo štvrtok. Ľuďom zatiaľ ponúkla telocvičňu blízkej základnej školy. Ak nakoniec zostanú bez bývania, samotné mesto ich situáciu vyriešiť nezvládne.

Mnohí počas požiaru, ktorý vypukol v utorok krátko pred pol desiatou večer na Bratislavskej ulici, vybiehali z domu len v tom, čo mali práve na sebe. V papučiach, pyžamách, županoch vynášali na rukách malé deti. „Ľudia spanikárili, deti začali kričať horí,“ opísal situáciu obyvateľ dvojpodlažnej bytovky.

S tým, čo im teraz ponúka mesto, viacerí nie sú spokojní. Zo 116 evakuovaných ľudí strávilo noc z utorka na stredu v telocvični len asi 30. Niektorí išli k príbuzným a napríklad muži sa rozhodli spať v autách. „So šiestimi deťmi som bola v telocvični. Na žinenkách sa nám nedalo spať, bola nám zima bez deky,“ povedala žena z evakuovanej skupiny. Na ďalšiu noc malo mesto cez ministerstvo vnútra zabezpečené prikrývky, deky či spacie vaky pre tých, ktorí sa rozhodli zostať v telocvični. Pri bytovke zostala hliadka mestskej polície. V stredu obyvateľom postupne umožnili, aby si z bytov zobrali veci, ktoré potrebujú. I tam ich sprevádzajú mestskí policajti.

Auto mestskej polície pred domom na... Foto: Renáta Jaloviarová, Pravda
Žilina, požiar Auto mestskej polície pred domom na Bratislavskej ulici v Žiline, kde horelo.

Z horiacej budovy premiestnili 11 rodín a keďže hrozilo, že sa oheň rozšíri aj na vedľajší vchod, tak aj odtiaľ evakuovali deväť rodín. „Zabezpečili sme im dočasný prístrešok v zmysle zákona. Takisto budú mať aj stravu, dostanú deky, prikrývky a nápoje,“ priblížil viceprimátor Žiliny Patrik Groma. Počítajú s tým, že takto by to malo fungovať minimálne päť najbližších dní.

Mesto si v stredu robilo zoznam ľudí, aby vedelo, koľkých sa núdzová situácia týka a aby túto pomoc nezneužívali aj tí, ktorí nežili v dome. Na ruku im dávali kontrolné pásky, čo mnohí komentovali, že ich označujú „ako psov“. Viceprimátor však vysvetľoval: „Každý jeden občan, ktorý bol postihnutý touto živelnou pohromou, dostane na ruku pásku, ktorá ho bude oprávňovať na vstup do areálu a takisto aj na odber základnej stravy.“

Vo štvrtok bude v Žiline zasadať krízový štáb. „Pre nás je podstatné to, či vôbec táto budova je obytná. Ak sa ukáže, že nie je, v takom prípade zatiaľ predbežne zvažujeme možnosť zakúpiť niekoľko obytných kontajnerov, kde by sme obyvateľov mohli umiestniť. Prípadne budeme rokovať aj s inými zložkami na území mesta, ako vyriešiť túto situáciu,“ spresnil hovorca mesta Žilina Pavol Čorba. Uvažuje sa aj o zapožičaní vojenských stanov, no s tými ľudia nesúhlasia, čo tlmočil aj zástupca rómskej komunity Miroslav Baláž. „Toto je krízová situácia pre veľmi veľa ľudí. Nachádza sa tu veľmi veľa malých detí. Tu musí jedine štát a mesto pomôcť,“ mieni Baláž.

Situáciu v Žiline preverí aj Úrad splnomocnenca vlády pre rómske komunity. „Zdroje priamo na riešenie krízových situácii úrad nemá, ale máme nejakú rezervu. Uvidíme, či to bude potrebné. Môžeme pomôcť pri mediácii, pri hľadaní tých riešení, byť nejakou spojkou medzi štátom a mestom,“ reagoval v stredu Ábel Ravasz, splnomocnenec vlády pre rómske komunity.

Obyvatelia z bytovky si vypočuli, akú pomoc im... Foto: Renáta Jaloviarová, Pravda, PHaZZ
Žilina, požiar Obyvatelia z bytovky si vypočuli, akú pomoc im ponúka mesto.

Bratislavská ulica s bytovkami v bývalej železničiarskej kolónii je známa ako žilinské geto či kolónia. Väčšina budov je zdevastovaná, v zlom stave, v okolí sú naznášané smeti, palety, ale aj obhorené auto. Niektoré domy mesto dalo zbúrať kvôli narušenej statike. V tomto roku tu už horelo viackrát, smeti v okolí domov, ale aj byt.

Aj na bytovke, kde v utorok vypukol požiar, vidno, že nehorela prvý raz. Príčina posledného požiaru zatiaľ nie je známa. Hovorí sa o tom, že v podkroví horel odpad, ale aj to, že sa na komín niektorý z obyvateľov snažil napojiť pec, ktorú si vyrobil. Obyvatelia zase tvrdia, že im to niekto cudzí podpálil úmyselne. „Ako by sme si to mohli podpáliť, keď tam bývame,“ tvrdili. Viacerí ľudia, ktorí tu žijú, neplatili za nájom. „Mestu Žilina sú dlžní viac ako 200–tisíc eur,“ uviedol hovorca mesta.

Strecha dvojpodlažného bytového domu na Bratislavskej ulici v Žiline začala horieť asi okolo 21.20 hodine. Najprv bolo vidieť z podkrovia len hustý dym, neskôr aj plamene. Na miesto boli okrem žilinskej posádky povolaní aj požiarnici z Bytče a zo Záchrannej brigády v Žiline. Požiar uhasilo 20 hasičov ešte v utorok pred polnocou. „Hasiči vykonali prieskum a našli horiaci odpad, ktorý museli vynášať. Pri požiari bola poškodená nosná časť strechy,“ informovalo operačné stredisko. Ľahko sa zranili dve osoby, ktoré sa zrejme nadýchali splodín horenia. Zdravotníci ich ošetrili na mieste, jednu osobu previezli na ďalšie ošetrenie do nemocnice.

© Autorské práva vyhradené

3 debata chyba
Viac na túto tému: #požiar #bytovka #evakuácia