Haličský zámok je opäť pýchou Novohradu

Ešte pred niekoľkými rokmi bol takmer ruinou, dnes je pýchou nielen obce Halič v okrese Lučenec, ale celého Novohradu. Zámok v Haliči, ktorý je na zozname národných kultúrnych pamiatok, patril naposledy šľachtickému rodu Forgáchovcov, ktorí ho vlastnili od roku 1554 do roku 1948.

21.10.2016 13:00
debata (7)
Zámok v Haliči je po obnove opäť skvostom, na... Foto: Štefan Rimaj, Pravda
halic, zámok Zámok v Haliči je po obnove opäť skvostom, na ktorý sú pyšní miestni obyvatelia.

V uplynulých desiatich rokoch prešiel rozsiahlou rekonštrukciou, vznikol v ňom luxusný zámocký hotel Galicia Nueva. Za premenu zo škaredého káčatka na krásnu labuť môže tento historický objekt ďakovať mnohomiliónovej investícii jej súčasného majiteľa, ktorým je súkromná spoločnosť z Košíc.

O záchranu zámku, ktorý postavili začiatkom 17. storočia na základoch pôvodného hradu, sa usilovali v Haliči roky. V deväťdesiatych rokoch minulého storočia organizovali miestni obyvatelia petíciu, ktorou žiadali vtedajšieho vlastníka – štát, aby na záchranu tejto pamiatky investoval peniaze. Márne. Neskôr sa zámok dostal do majetku banskobystrickej župy, od ktorej ho v roku 2005 kúpil v súťaži súčasný majiteľ za 48 miliónov korún. V nasledujúcom roku získal nový majiteľ zámku od Slovenského pozemkového fondu do vlastníctva aj priľahlé pozemky s francúzskym parkom, lesoparkom a jazierkom. Odvtedy začala táto perla Novohradu, ako sa zámku v Haliči hovorí, meniť tvár.

Park obnovia na budúci rok

„Náklady na obnovu areálu predstavujú doteraz 14,3 milióna eur. Z toho tri milióny pochádzajú zo štrukturálnych fondov Európskej únie, nórskych a iných fondov a zvyšok predstavujú vlastné investície,“ prezradil riaditeľ zámockého hotela Pavol Kašuba. Práce na obnove historickej pamiatky sa podľa neho ešte neskončili, v budúcom roku je v pláne revitalizácia zámockého parku a jazierka a potom príde na rad aj výstavba športovísk. Vynovený objekt otvoril brány pre verejnosť v polovici septembra tohto roku. Podľa Kašubu poskytuje ubytovacie a reštauračné služby, no aj priestory na konanie rôznych konferencií, porád a spoločenských udalostí vrátane svadieb. Novinkou sú aj prehliadky zámku so sprievodcom.

V zámockom hoteli je 50 izieb s kapacitou 138 lôžok aj s prístelkami. Nechýba medzi nimi luxusný kráľovský apartmán. Za unikátnu možno považovať župnú sieň s neskorobarokovou freskovou výzdobou, dvoranu s moderným zastrešením či kaplnku U dobrého pastiera priamo v objekte zámku, kde sa po rokoch opäť konávajú sobáše. Posledná svadba sa v nej ešte za čias Forgáchovcov konala 29. januára 1939, keď sa vydávala kontesa Johanna Forgách a brala si belgického grófa Droryho. Kašuba pripomína, že po 77 rokoch si už na vynovenom zámku povedali svoje áno ďalší zaľúbenci. Prvá svadba a sobáš v kaplnke sa na zámku uskutočnil minulý mesiac.

Zámocká dvorana je prekrytá sklom. Foto: Štefan Rimaj, Pravda
zámok, halič, Zámocká dvorana je prekrytá sklom.

Marketingová manažérka hotela Martina Litavská hovorí, že každá z izieb je zriadená v inom slohu a štýle a viaže sa k určitému historickému obdobiu. V piatich izbách sa zachovali pôvodné historické stropy staré štyristo rokov. Na chodbách, no aj v niektorých miestnostiach, možno na stenách vidieť fresky zo 17. storočia. V roku 2013 sa na zámku uskutočnil rozsiahly výskum a pod vedením reštaurátora Vladimíra Plekanca sa preskúmalo 400 štvorcových metrov stien. Výsledkom sú mnohé portréty uhorských panovníkov, ktoré si v rámci prehliadky zámku môže pozrieť aj verejnosť. Litavská poznamenáva, že na stenách sa zachovalo celkovo 39 takýchto ucelených fragmentov.

Nová tvár teší miestnych

Z novej podoby zámku sa tešia aj samotní obyvatelia Haliče. Starosta obce s 1¤650 obyvateľmi Juraj Machava načiera do histórie a zdôrazňuje, že obec vznikla v 12. storočí pod vtedajším hradom a hrad, teraz už zámok, a dedinu viaže historická prepojenosť. V posledných desiatkach rokov však objekt chátral. V istom čase ho využívali ako sklady, neskôr v ňom sídlil ústav pre mentálne postihnutých. „Som veľmi rád, že teraz má zámok novú tvár a opäť bude patriť k najväčším atrakciám obce. Očakávam, že jeho sprístupnenie sa prejaví v oblasti rozvoja turizmu a prinesie aj pracovné príležitosti pre miestnych,“ zdôraznil Machava.

„Teším sa, že zámok opravili a skrášlili. Ako deti sme sa tam chodili hrávať. Teraz si ho chodím v rámci prechádzok popozerať,“ priznala miestna 66-ročná obyvateľka Mária Rapčanová. O rok staršia Haličanka Lýdia Linhartová dopĺňa, že zámok bude opäť niečím, čo bude ich obec dôstojne reprezentovať.

© Autorské práva vyhradené

7 debata chyba
Viac na túto tému: #rekonštrukcia #zámok #Novohrad #Halič #Haličský zámok