Fotograf Rastislav Bero: Fotky sú malou, tichou modlitbou

Zvláštna optika, ktorú bankobystrický fotograf Rastislav Bero uplatňuje vo svojom pohľade na svet okolo nás, neobišla ani jeho najnovšiu výstavu s jednoduchým názvom Krajina.

25.10.2016 15:31
Rastislav Bero, fotograf Foto:
Rastislav Bero: Leto 1. Fotografia z výstavy Krajina.
debata

Je to všeobjímajúci pojem, autor však pod týmto názvom zhmotnil pohľad na krajinu končistých vrchov, ale aj na prírodné scenérie, ktoré vás uchvátia pri cestovaní po južných krajinách. S farbou narába fotograf veľmi citlivo a tak na jeho ultrasenzitívnych fotografiách môžete vidieť šíre lány poľa, ale aj moment, keď sa slnko skláňa za obzor a privoláva noc.

Ale ani ráno nepolihuje majster Bero dlho v posteli. To sa odzrkadľuje na fotografiách, ktoré zaznamenávajú zrod nového dňa a ožarujú ostré končiare tatranských vrcholcov či stále zasnežených, ostro lemovaných úžľabín.

Vidieť, že Rastislav Bero má vycvičené oko pre mimoriadne krásy a dáva duchovný a umelecký rozmer každému kúsočku prírody či už je to bútľavý strom alebo trilkujúci vták na konári. Jeho fotografie zaujmú nielen svojim „vyfarbením“, vzdáva nimi hold duchovným mocnostiam a tak sa „fotky stávajú takou malou, tichou modlitbou“ hovorí autor.

Rastislav Bero: Leto 2. Fotografia z výstavy... Foto: Rastislav Bero
Rastislav Bero, fotograf Rastislav Bero: Leto 2. Fotografia z výstavy Krajina.

Rastislav Bero sa narodil 7. júna 1935 v Brezne. Vyštudoval Fakultu architektúry na SVŠT v Bratislave. Žije a tvorí v Banskej Bystrici. Výstavu Krajina si môžete pozrieť na prvom poschodí nákupného centra Europa Shopping a potrvá do 6. novembra 2016.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #fotografia #Rastislav Bero