Zlato sa pri Detve ťažiť nebude

Zlato sa v oblasti Biely vrch pri Detve ťažiť nebude. Obvodný banský úrad v Banskej Bystrici totiž zamietol návrh cyperského investora na určenie dobývacieho priestoru v tejto lokalite.

03.11.2016 10:16
debata (9)

Hlavným dôvodom zamietnutia sú nesúhlasné stanoviská mesta Detva a priľahlej obce Dúbrava. „Rozhodnutie Obvodného banského úradu je skvelou správou. Končí sa tak niekoľkoročná neistota obyvateľov Podpoľania,“ uviedla advokátka Eva Kováčechová z VIA IURIS, ktorá v kauze pomáha občianskemu združeniu Podpoľanie nad zlato. Dodala, že investor sa síce proti tomuto rozhodnutiu ešte môže odvolať, avšak vzhľadom na nesúhlas mesta Detva a obce Dúbravy Hlavný banský úrad odvolaniu s najväčšou pravdepodobnosťou nevyhovie.

Cyperská spoločnosti Eastern Mediterranean Resources chce ťažiť zlato pri Detve od roku 2011. Investor plánoval povrchovo ťažiť zlato na Bielom vrchu a vyťaženú rudu spracovávať kontroverznou metódou kyanidového lúhovania. To vyvolalo nesúhlas okolitých samospráv a masívny odpor obyvateľov Podpoľania, ktorí sú mnohí združení v združení Podpoľanie nad zlato. Kyanid je vysoko toxická chemická látka a Európsky parlament vydal už v roku 2010 uznesenie o všeobecnom zákaze používania metódy kyanidového lúhovania pri ťažbe v cele Európskej únii. V roku 2014 poslanci NR SR schválili novelu banského zákona, ktorá používanie tejto nebezpečnej metódy zakazuje.

„Na jednej strane je to radosť, úľava a poznanie, že spoločným úsilím sa dá dokázať aj taká zásadná vec, akou je zákaz používania kyanidového lúhovania v banskom priemysle. Na druhej strane je to však trpká skúsenosť, že ak si nedáme na naše domovy pozor, tak nás mnohí, z našich daní platení úradníci, bez zaváhania predajú,“ komentoval rozhodnutie banského úradu Roman Podhradský z občianskeho združenia Podpoľanie nad zlato.

9 debata chyba
Viac na túto tému: #zlato #ťažba zlata #Detva