Oheň bleskovo zasiahol bytovku

Oheň a s ním jedovatý dym sa šíril v bytovke v bratislavskej Dúbravke veľmi rýchlo. Požiar v paneláku už dlho nemal také následky. Vyžiadal si jednu obeť, sedem zranených a dočasne vysťahoval viac ako dvadsať obyvateľov. Jeho príčinu vyšetrovatelia zisťujú. Podľa odborníčky na požiarnu bezpečnosť je v takýchto prípadoch pre záchranu ľudí kľúčová hlavne dobre vybudovaná a zabezpečená úniková cesta.

04.11.2016 07:10 , aktualizované: 18:40
poziar, dubravka, ulica luda zubku Foto: ,
Mladá žena pri požiari zahynula.
debata (18)

Horieť začalo vo štvrtok večer okolo desiatej v byte na treťom podlaží, stúpajúci dym sa bleskovo dostal až po ôsme. Na jednom z najvyšších poschodí hasiči našli ženu na chodbe, už jej nebolo pomoci.

Na mieste zasahovali požiarnici s výškovou technikou, protiplynovou službou, v pohotovosti bola ambulancia, evakuačný autobus, policajti a záchranári. „Po príjazde prvej posádky na miesto bolo prieskumom potvrdené, že ide o požiar bytu na treťom nadzemnom podlaží s tým, že niekoľko osôb zostalo uviaznutých v zadymených priestoroch schodísk a svojich bytov,“ priblížil veliteľ bratislavských hasičov Marián Bugár.

Jednotky postupne evakuovali viac ako dvadsať ľudí, z ktorých boli zranení prevezení do nemocníc. Dvadsaťročnej žene, ktorú hasiči našli bez známok života na jednom z najvyšších poschodí obytného domu, už žiaľ nedokázali pomôcť. Špekuluje sa, že príčinou úmrtia mohlo byť udusenie, potvrdí alebo vyvráti to až pitva.

V bratislavských nemocniciach prijali sedem zranených, v Ružinove, na Kramároch a Starom Meste po dvoch, jeden pacient leží v nemocnici na Antolskej ulici v Petržalke. „Naši zdravotníci im poskytujú zdravotnú starostlivosť, ktorú si ich stav vyžaduje, dvaja z nich sú vo vážnom stave. Dôvodom hospitalizácie sú popáleniny, v niektorých prípadoch nadýchanie splodín,“ uviedla hovorkyňa Univerzitnej nemocnice Bratislava Zuzana Eliášová.

Po uhasení ohňa prebiehalo zisťovanie príčiny požiaru, tá v piatok v čase našej uzávierky ešte nebola známa. „O príčine nechceme špekulovať, ešte nie sú dokončené vypočutia, na mieste pracuje polícia, takže všetko je ešte v štádiu zisťovania,“ konštatoval niekoľko hodín po uhasení požiaru Bugár.

zväčšiť Hasiči z bytovky evakuovali viac ako 20 ľudí. Foto: Robert Hüttner, Pravda
poziar, dubravka, ulica luda zubku Hasiči z bytovky evakuovali viac ako 20 ľudí.

Prípad prevzala polícia. „Vyšetrovateľ Okresného riaditeľstva Policajného zboru v Bratislave IV začal v tejto súvislosti trestné stíhanie vo veci trestného činu všeobecného ohrozenia. Presné príčiny, ako aj okolnosti, ktoré tomuto požiaru predchádzali, sú v súčasnej dobe predmetom vyšetrovania,“ doplnil hovorca krajského policajného riaditeľstva Michal Szeiff.

Evakuovaných Dúbravčanov, ktorí neboli zranení, no nemohli zostať vo svojich bytoch, autobus previezol do domu kultúry v mestskej časti, kde mali pripravenú miestnosť, občerstvenie, vodu, deky a prikrývky. „Mali raňajky a zabezpečili sme aj obed. Od rána máme mimoriadnu situáciu a ďakujeme za pomoc aj obyvateľom, ktorí darovali potrebné veci, napríklad naša pekáreň sa sama ozvala a poskytla raňajky,“ priblížila v piatok hovorkyňa mestskej časti Dúbravka Lucia Marcinátová.

Zástupcovia mestskej časti boli na mieste požiaru aj osobne. Hasiči a policajti overovali, ktoré byty sú alebo budú obývateľné a postupne kontaktovali obyvateľov, či môžu ísť späť. „Obyvatelia sa už môžu vrátiť do svojich bytov, v niektorých však nefunguje voda a plyn. Väčšina z nich zostala zatiaľ u príbuzných. Traja idú na ubytovňu, priestory, pokiaľ to bude potrebné, im poskytne školský internát,“ doplnila Marcinátová.

Dlhoročná požiarna technička, ktorá si neželala uviesť meno, nechcela o príčinách požiaru špekulovať. Keď však podľa nej začne horieť na nižšom poschodí viacpodlažnej bytovky, je to vždy veľmi nebezpečné, pretože vznikne komínový efekt a oheň a dym vybehnú rýchlo až hore. Požiar sa môže šíriť schodiskom, problematické podľa nej bývajú aj inštalačné šachty, pretože idú odspodu hore, je nimi vedená voda, plyn a je to po podlažiach oddelené.

„Kým obyvatelia zaregistrujú, že sa niečo deje, hlavne keď spia, vznikne často už veľké nebezpečenstvo. Ľudia si často ani nevedia predstaviť, čo znamenajú pri požiari aj dve-tri minúty. Na to, že horí, niekedy prídu až vtedy, keď sa oheň priam vyvalí z dverí,“ vysvetlila. Ako ďalej uviedla, málokedy sa stane, že človek zhorí, väčšinou dochádza k úmrtiu tým, že splodiny horenia obsahujú látky, ktoré nielen dusia, ale sú aj jedovaté.

V byte na 3. poschodí na ulici Ľuda Zúbka v... Foto: Robert Hüttner, Pravda
poziar, dubravka, ulica luda zubku V byte na 3. poschodí na ulici Ľuda Zúbka v Dúbravke vo štvrtok v noci horelo.

Odborníčka pripomína, že každý obytný dom musí dodržiavať požiadavky protipožiarnej ochrany. Tie sa určia už pri jeho projektovaní. „Práve stavebno-technické riešenie má zabrániť rýchlemu šíreniu ohňa. Najdôležitejšie v projektovaní je to, aby bola zabezpečená bezpečná evakuácia osôb, to znamená vybudovanie únikových ciest,“ konštatovala odborníčka.

Napríklad výškový panelák, ktorý má jedno schodisko, ktoré je zároveň únikovou cestou, sa podľa nej musí vybudovať tak, aby všetky priestory, kde môže niečo horieť, byt, nebytové priestory či pivnice, musia byť od únikovej cesty oddelené požiarnymi uzávermi – požiarnymi dverami. Keď vypukne požiar v byte alebo v pivnici, tak požiarne dvere by ho mali istú dobu zadržať a počas nej je chránená aj úniková cesta. Úniková cesta by mala byť stále voľná, v týchto priestoroch by nemalo byť nič naukladané alebo odložené, pretože to cestu jednak zužuje, ale mohlo by to aj pomôcť požiaru.

18 debata chyba
Viac na túto tému: #hasiči #požiar #intoxikovaný #popálený