Ekoiuventa je národná kultúrna pamiatka, potvrdil rezort kultúry

Ministerstvo kultúry potvrdilo rozhodnutie o vyhlásení Ekoiuventy za národnú kultúrnu pamiatku. Reagovalo tak na aktivity vlastníkov okolitých pozemkov, ktorí sa v apríli tohto roka odvolali proti prvostupňovému rozhodnutiu Pamiatkového úradu.

23.11.2016 10:30
Iuventa, Budkova 2, Foto: ,
V areáli Iuventy na Búdkovej ulici fungovali v minulosti mimoškolské a krúžkové aktivity, boli tam aj skleníky či zoo dom.
debata

Ministerstvo kultúry ich námietkam nevyhovelo a pôvodný verdikt potvrdilo. „Rozhodnutie ministerstva vítame, vyhlásenie Ekoiuventy naše miestne zastupiteľstvo iniciovalo ešte v minulom roku, aby tak pomohlo záchrane tohto ikonického objektu,“ povedal starosta Starého Mesta Radoslav Števčík.

Správu privítala aj predsedníčka OZ Hrad – Slavín Sabina Barborjak. „Veľmi sa tešíme a vítame toto rozhodnutie. Nielen odborníci potvrdili hodnotu tejto stavby, ale aj ministerstvo kultúry je toho istého názoru," povedala s tým, že všetci, ktorí za záchranu Ekoiuventy bojujú, oceňujú, že sa rezort nenechal zmiasť tvrdeniami v odvolaní.

Pamiatkový úrad vyhlásil súbor objektov známych ako Ekoiuventa, ktorých súčasťou je aj kúpalisko Mičurin, za národnú kultúrnu pamiatku začiatkom apríla. Patrí tam o Dom mládeže s areálom, schodisko, bazén, amfiteáter i polyfunkčný dom. Proti vyhláseniu areálu za národnú kultúrnu pamiatku boli súkromní vlastníci okolitých pozemkov. Podľa jedného z nich sa vyhlásením areálu za pamiatku, zasiahne do jeho vlastníckych práv.

Bazén ohrozuje zosuv pôdy

Medzitým v areáli Ekoiuventy pokračujú opravy. Ministerstvo školstva opravilo zatekajúcu strechu hlavnej budovy, zničený obklad jej fasády a elektroinštalácie. Okrem toho už začalo aj s opravami bazénu a v spolupráci s OZ Hrad – Slavín odštartovalo aj revitalizáciu zelene. Opravu bazéna však ohrozuje zosuv pôdy zo susedného pozemku.

OZ Hrad – Slavín už v na jar upozornilo na zosuv pôdy nad bazénom a vyzvalo ministerstvo, aby riešilo nápravu. Ministerstvo sa rozhodlo konať a podalo oficiálny podnet na výkon štátneho stavebného dohľadu vo veci uskutočnenia nepovolenej stavby a stavebných úprav na časti svojho pozemku, na ktoré ako správca nedalo súhlas.

„Podľa našich informácií je zosuv spôsobený nezákonným navýšením a následným nedostatočným zabezpečením susedného pozemku, ktorého vlastníkmi sú Štefan Beleš a Andrea Belešová. V súčasnosti je zosunutý svah ‚zaistený‘ gabionovým múrom a voľnými kameňmi, ktoré však predstavujú ešte väčšie nebezpečenstvo, ako samotná pôda,“ uviedla Sabina Barborjak. „Zaujímavé tiež je, že keď sme na tento fakt upozornili stavebný úrad, tvrdil, že zosuv pôdy bol odstránený,“ dodala.

Návrat krúžkov

Dobrovoľníci v areáli pokračujú s úpravou zelene. „V spolupráci s Štátnou ochranou prírody (ŠOP) a našimi odborníkmi zo združenia, Katarínou Ballayovou a akad. soch. Mariánom Hubom, prebieha prečisťovanie stromov a krovín v areáli, čistenie okolia skleníkov a prípravné práce na miniarborétum,“ opísala Sabina Barborjak.

Diskutuje sa aj o využití samotnej budovy areálu. „Momentálne diskutujeme s predstaviteľmi Centier voľného času na Štefánikovej a Gaštanovej ulici, o ďalšom postupe budeme včas informovať,“ povedal Štefan Verchovodko, riaditeľ odboru vnútornej správy Ministerstva školstva, ktorý je zodpovedný za rekonštrukciu a prevádzku Mičurinu. „Dobrou správou však je, že rekonštrukčné práce postupujú podľa plánu a vyzerá to tak, že sa nám podarí dodržať sľub a sprevádzkovať bazén do leta,“ dodal.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Bratislava #národná kultúrna pamiatka #Mičurin #Ekoiuventa