Epidémia žltačky neutícha, smeruje už aj do Bratislavy

Uplynulý týždeň pribudlo v okrese Brezno k 32 prípadom vírusovej hepatitídy typu A ďalších osem. Navyše epidemiológovia hlásia jedno ochorenie u dospelého muža, ktorý žije a pracuje v Bratislave.

27.11.2016 18:09
debata

Trvalé bydlisko má u rodičov v Banskej Bystrici a počas ich návštevy ochorel na žltačku. Ochorenie bolo sérologicky potvrdené laboratórnym dôkazom. Od začiatku tejto vleklej epidémie už ochorelo v okrese Brezno 40 ľudí a v banskobystrickom okrese jeden pacient. Predovšetkým ide o pacientov z prostredia, kde bol výskyt ochorenia už zaznamenaný.

Podľa informácií hovorkyne Regionálneho úradu verejného zdravotníctva (RÚVZ) v Banskej Bystrici Márii Tolnayovej, boli opatrenia v ohniskách zabezpečené a epidemiológovia ich naďalej pozorne sledujú. Ľudí, ktorí sa s chorými kontaktovali, zaočkovali a aj poučili o pravidlách sprísnených preventívnych opatrení, medzi ktoré bezpochyby patrí osobná hygiena, najmä umývanie rúk a priestory vydezinfikovali. Samotné protiepidemické opatrenia v ohniskách nákazy, dezinfekciu, lekársky dohľad a očkovanie zabezpečujú priebežne.

Vírus žltačky typu A vniká do tela najčastejšie ústami a vylučuje stolicou. K jej šíreniu významnou mierou prispieva nedostatočná osobná hygiena. Najúčinnejšou prevenciou je dodržiavanie hygienických zásad a očkovanie. Vytvorenie ochrannej hladiny protilátok trvá 15 dní. Očkovanie je plne hradené z verejného zdravotného poistenia len v prípade, že osoba bola v kontakte s chorým alebo podozrivým z ochorenia. Ostatné osoby, ak sa chcú proti žltačke zaočkovať, si musia očkovaciu látku zaplatiť.

debata chyba
Viac na túto tému: #Bratislava #Brezno #žltačka #hepatitída typu A