Večery poézie Ars Poetica Neosoliensis stále presvecujú našu všednosť

Bolo to presne pred šiestimi rokmi, keď sa stretli na májovej terase Barbakanu, historickej časti Banskej Bystrice, dvaja umeniachtiví a snaživí nadšenci hereckého a poetického kumštu, poriadne kopnutí múzou. Obaja, Miro Kapusta aj Igor Šimeg, mali veľký zmysel pre hovorené aj písané slovo. Vtedy vznikla Ars Poetica Neosoliensis.

29.11.2016 12:32
Miro Kapusta Foto:
Miro Kapusta (za mikrofónom) moderuje večer poézie.
debata

Do názvu podujatia, ktoré predstavuje poéziu vo všetkých jej podobách zahrnuli aj Neosolium, čo je jedno z najstarších písomne dochovaných pomenovaní dnešnej Banskej Bystrice, ešte zo začiatku prvej polovice 13. storočia.

Súčasťou stretnutí autorov – od začínajúcich až po zbehlých profesionálov, býva každoročne decembrová schôdzka literárneho klubu Litera 2, ktorý pôsobí pri Literárno-hudobnom múzeu Štátnej vedeckej knižnice. Miroslav Kapusta počas schôdzky dáva priestor svojim „súpoetikom“, aby sa prezentovali svojou tvorbou a uviedli do života Literárny Zborník. Tento rok sa tak stane 15. decembra 2016 v Cikkerovej sieni Mestskej radnice.

Spoluautor myšlienky Igor Šimeg je pravidelným hudobným hosťom večerov poézie. Treba totiž pripomenúť, že ide o prezentáciu nielen hovoreného slova, ale aj hudobnej a vizuálnej zložky. Hosťami večera bývajú pravidelne renomovaní hudobníci a talentovaní výtvarníci, ktorí prezentujú svoje dielo.

Ars Poetica Neosoliensis je už šesť rokov dôkazom toho, že aj v dnešnej dobe má poézia svoje opodstatnenie, svoje miesto nielen v súkromí domova, ale i na verejnosti, kaviarňach i na veľkých pódiách a nemusí byť učupená iba kdesi osamote v kúte, tak, ako sme niekedy svedkami v našich kníhkupectvách.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Ars Poetica Neosoliensis #literárny klub Litera 2