Polícia hľadala falošné diela, objavila aj zbrane

Dvoch mužov, ktorí zinscenovali predaj falošných umeleckých diel, obvinil vyšetrovateľ Národnej kriminálnej agentúry (NAKA) z podvodu. Prípad sa stal vo Zvolene. Muži, ktorí nie sú polícii neznámi, zmanipulovali záujemcu o umenie tak, že zaplatil skôr, ako diela videl.

08.12.2016 12:26 , aktualizované: 19:00
debata (3)

Po následných domových prehliadkach obvinili aj otca jedného z podvodníkov, a to z nedovoleného ozbrojovania a obchodovania so zbraňami. Okrem umenia a starožitností totiž policajti zaistili aj obrovské množstvo zbraní a streliva. Na prípade pracovali aj českí policajti, ktorí mali podvodníkov už dlhšie v hľadáčiku.

Ako informoval hovorca Prezídia PZ Michal Slivka, 27-ročný Róbert M. vystupoval ako sprostredkovateľ pri predaji obrazov slovenskej výtvarnej moderny (napríklad Martin Benka, Miloš Alexander Bazovský, Ján Hála, Ľudovít Fulla, Mária Medvecká), aj významných holandských autorov. Úlohu dediča týchto diel zohral 36-ročný Miroslav B. Dôverčivý kupec až po súpise a kontrole diel zistil, že sú falošné, čo potvrdilo aj ich znalecké skúmanie.

Polícia preto vykonala 17 domových prehliadok a prehliadok iných priestorov, o ktoré požiadali aj české justičné orgány. Okrem umeleckých diel ukradnutých v Českej republike (obrazy, sochy, starožitné mince, iné umelecké zberateľské predmety značnej hodnoty) policajti našli aj množstvo zbraní a munície. Zaistili samopal, brokovnicu, tri guľovnice, štyri pištole, revolver, aj podomácky vyrobenú zbraň. Okrem toho aj komponenty zbraní ako hlavne, závery, zásobníky, tlmič či veľké množstvo nábojov rôzneho kalibru, dokonca telá RPG či prachové

Róbertovi a Miroslavovi za podvod hrozí tri až 10 rokov. Stíhaní sú na slobode. Jozefovi M. za nelegálnu držbu zbraní tri až osem rokov. Momentálne sa nachádza vo väzbe. Polícia však začala aj trestné stíhanie vo veci nedovoleného ozbrojovania a obchodovania so zbraňami v dvoch ďalších prípadoch, nie je tak vylúčené, že už obvineným podvodníkom pribudnú aj ďalšie obvinenia.

Riskantná práca falšovateľa

Historik umenia a konateľ Slovenského syndikátu znalcov umenia ARS LEGIS Ján Abelovský hovorí, že diela autorov, ako je Bazovský či Fulla, dosahujú ceny nad 30-tisíc eur a viac. „Takže pre falzifikátorov je to celkom dobrý džob, ale na druhej strane aj veľmi riskantný, pretože na diela týchto autorov sú aj znalci, a aj laici, ktorí obrazy zbierajú, sa v tom orientujú. Takže predať falzifikát niektorého z týchto autorov je dosť ťažké," vysvetlil Abelovský.

Vo svojej praxi sa historik stretáva s vulgárnymi falzifikátmi, ale aj s veľmi sofistikovanými, pri ktorých už nestačí vizuálna kontrola, ale treba ju doplniť o reštaurátorský prieskum a iné metódy. Sofistikované napodobeniny diel robia ľudia, ktorí majú výtvarné vzdelanie. Nestačí napodobniť štýl, ale je potrebné nasimulovať, že ide o starú vec a že podklad maľby je starý.

„Najčastejší spôsob falšovania je taký, že nájdete nejaký starý obraz, ktorý niekto namaľoval a signoval. Signatúru odstránite, a keď sa vám to podobá na nejakého známeho umelca, dorobíte tam jeho podpis. To je asi najčastejší a najjednoduchší spôsob, pretože nemusíte vedieť maľovať, stačí napodobniť podpis," konkretizoval historik. Ako však dodal, možností je veľmi veľa.

3 debata chyba
Viac na túto tému: #NAKA #policajný zásah