Andrej Bán sa zastavil na ceste utečencov

V Galérii v podkroví Štátnej vedeckej knižnice v Banskej Bystrici sprístupnili v rámci 3. ročníka Medzinárodného fóra o demokracii a ľudských právach Human Forum výstavu fotografií Andreja Bána Na ceste.

08.12.2016 14:16
debata (11)
zväčšiť Snímky fotografa Andreja Bána na výstave... Foto: ŠVKBB
Andrej Bán, výstava fotografií Snímky fotografa Andreja Bána na výstave nazvanej Na ceste.

Triezvo a vecne uvažujúci fotograf predkladá verejnosti emotívne fotografie utečencov, ktoré nafotil od júna 2015 do apríla 2016 v Maďarsku, Srbsku, Macedónsku a Grécku. Zmyslom jeho práce nie je žiadne politikum, skôr sa snaží formou reportážnej fotografie zverejniť svoj svetonázor, silne inklinujúci k filantropii „život nie je veselý, žiť aspoň v mieri, to je právo človeka, ktorý sa narodil na tejto zemi“.

Autor má za sebou už viac ako päťdesiat výstav, na tej poslednej v Banskej Bystrici prináša pohľad na miesta, kde má svet otvorené rany. Novinár, fotograf a altruista inklinuje už od začiatku svojej kariéry k reportážnej fotografii, aj keď veľmi dobre vie, že „ak ukážete niekomu odrezanú hlavu, neurobí ho to lepším človekom, skôr odvráti tvár“. Práve vecnosť a striedmosť Bánových fotografií im dáva vzácnu silu, ktorá je pre diváka opojná, ale aj alarmujúca. Uvedomuje si realitu z ktorej „je zrejmé, že Európa nemôže všetkých utečencov prijať“, teda zostáva oboma nohami na zemi.

Autor spolupracuje s mnohými slovenskými periodikami a prezentuje sa aj knižne. Jeho fotografie zhrnuté pod veľavravný názov Na ceste môžete vidieť v banskobystrickej Galérii v podkroví do 20. januára 2016.

© Autorské práva vyhradené

11 debata chyba
Viac na túto tému: #fotografie #utečenci #Galéria v podkroví #Andrej Bán