Obnovu rybníkov na Železnej studničke ukončia v novom roku

Dva rybníky v rekreačno-oddychovej lokalite Železná studnička v hlavnom meste SR Bratislave sú stále vypustené, revitalizačné práce by mali ukončiť do marca budúceho roka.

26.12.2016 14:22
zelezna studnicka, zelezna studienka, mestske... Foto: ,
Železná studienka je obľúbená rekreačná zóna.
debata (1)

Pracovníci Mestských lesov v Bratislave začali koncom júla s prvou vodnou nádržou, vypustili z nej vodu, čo je príprava na rekonštrukčné práce na nádrži a jej celkovej revitalizácii. Údržbu jazierok na Železnej studničke robia v rámci projektu s názvom Bratislava sa pripravuje na zmenu klímy.

Podľa hovorkyne hlavného mesta SR Bratislavy Ivany Skokanovej však projekt pokrýva len rekonštrukciu dvoch rybníkov zo štyroch. Mestské lesy Bratislava preto rozdelili projekt na dve časti, dva rybníky urobia z grantu Nórskych fondov, čo je približne 230-tisíc eur, na ďalšie dva rybníky pripravia projekt a peniaze na uskutočnenie budú hľadať z iných zdrojov.

V súvislosti s vypúšťaním vody z vodných nádrží bolo nutné zabezpečiť ochranné opatrenia, ktoré sa týkajú ochrany chránených živočíchov, takéto práce musí robiť len odborne spôsobilá spoločnosť. „Chránené živočíchy môžu zberať len odborne spôsobilé osoby, ktoré na to majú licenciu, to je zároveň aj podmienkou stavebného povolenia uskutočnenia diela,“ spomenul zástupca riaditeľa Mestských lesov Rudolf Ivičič.

Ako uviedla Skokanová, v rámci narábania s chránenými živočíchmi počas čistenia a rekonštrukcie nádrže sa podarilo identifikovať korýtko riečne, objavené chránené živočíchy presunuli do nezrekonštruovaných rybníkov a po prácach ich vrátia do ich pôvodného životného prostredia.

Projekt Bratislava sa pripravuje na zmenu klímy, pilotná aplikácia opatrení v oblasti zadržiavania zrážok v urbanizovanom prostredí, je spolufinancovaný grantom z finančného mechanizmu Európskeho hospodárskeho priestoru, Nórska a štátneho rozpočtu Slovenskej republiky.

1 debata chyba
Viac na túto tému: #Bratislava #Železná studnička