Bratislavčania môžu podať daň z nehnuteľnosti aj elektronicky

Bratislavčania môžu tento rok podať daň z nehnuteľnosti po prvý raz už aj elektronickou formou. Stačí mať elektronický občiansky preukaz a daňové priznanie môžu vybaviť na internetovej stránke www.esluzbyba.sk.

11.01.2017 16:44
debata

Okrem elektronickej formy stále môžu podať daňové priznanie aj poštou alebo osobne v podateľni oddelenia miestnych daní a poplatkov na Blagoevovej ulici v Petržalke. V prípade, ak ho budú podávať poštou, odporúča bratislavský magistrát uviesť aj ďalší kontakt, napríklad adresu elektronickej pošty alebo telefonický kontakt a priložiť uvedené prílohy v obyčajnej neoverenej fotokópii. Ako list vlastníctva postačuje kópia informatívneho výpisu alebo výtlačku z katasterportálu.

Ďalšou novinkou je aj rozšírenie zliav pre starších ľudí a ťažko zdravotne postihnutých občanov. Nárok na zľavu budú mať totiž od tohto roku už ľudia od 65 rokov a to vo výške 60 percent. Doteraz platila zľava 50 percent pre ľudí nad 70 rokov. Priznanie k dani z nehnuteľnosti podávajú len tie fyzické a právnické osoby, ktorým pribudla nehnuteľnosť alebo nastala zmena oproti roku 2016, a musia tak urobiť do 31. januára.

Daňovník si nemusí v priznaní k dani z nehnuteľnosti sám vypočítavať daň z nehnuteľnosti. Musí však uviesť číslo parcely, orientačné číslo a súpisné číslo pri stavbách a číslo bytu pri bytoch. Údaje sú uvedené v liste vlastníctva k nehnuteľnosti alebo v rozhodnutí katastrálneho odboru, Okresného úradu Bratislava, alebo v zmluve, ktorou nadobudol nehnuteľnosť. V prípade bezpodielového vlastníctva manželov podáva priznanie len jeden z manželov. V prípade spoluvlastníkov podávajú vlastníci daňové priznanie buď každý do výšky svojho podielu alebo na základe dohody spoluvlastníkov podá daňové priznanie jeden z nich. Do predmetu zdanenia patria okrem stavieb, bytov, nebytových priestorov a pozemkov aj stavby podzemných garáží, ambulantných stánkov a prenosných trafostaníc. Pokuta za nepodanie daňového priznania v lehote je od päť eur do 3-tisíc eur podľa závažnosti priestupku.

debata chyba
Viac na túto tému: #Bratislava #daň z nehnuteľnosti