Ľadové povodne trápia Turiec. Problémy má už osem obcí

Už piaty deň trápia región Turca ľadové povodne. Malé potoky zamŕzajú, vodná hladina sa vzdúva a voda tečie po ľadoch.

11.01.2017 16:51 , aktualizované: 17:23
tretí povodňový stupeň, Príbovce, Ďanová
Problémy boli na Blatnickom potoku, kde sa tvorili ľadové kryhy a vzdúvalo vodnú hladinu.
debata

V šiestich obciach je vyhlásený druhý a v dvoch tretí povodňový stupeň. Vďaka pomoci najmä dobrovoľných i profesionálnych hasičov, záchrannej brigády a techniky sa zatiaľ darí zabrániť väčším škodám.

Už od utorkového popoludnia uvoľňovali ľady na zamrznutom Blatnickom potoku v Ďanovej (okres Martin). „Stredom potoka sa akoby vzdul ľad a po jeho povrchu začala prúdiť voda, smerovala ku kraju a tým, že to už bolo vysoko až na úrovni brehu, tak sa začala postupne vylievať,“ popísal situáciu v Ďanovej starosta obce Miroslav Ďanovský. Tretí povodňový stupeň vyhlásil v utorok popoludní, do noci uvoľňovali koryto a dnes v prácach opäť pokračovali. Rozbité ľadové kryhy vyťahovali na breh.

Bager vyberal na breh ľadové kryhy v obci Daňová.
tretí povodňový stupeň, Príbovce, Ďanová Bager vyberal na breh ľadové kryhy v obci Daňová.

To už mimoriadnu situáciu vyhlásili aj v Príbovciach, ktorými preteká Blatnický potok o pár kilometrov nižšie, kde voda ohrozovala rodinné domy. Vodohospodári tak špeciálny bager – pavúka, ktorý sa presúva a pracuje priamo v toku, previezli zase tam. Ľudia sa sťažovali, že majú vodu v pivniciach. „Voda sa nám tlačí do pivnice, mám tam vody povyše kolien. Musel som odtiaľ vybrať zemiaky, burgyňu a ostatné, čo tam zostalo bude tam schnúť a budem tam mať plieseň,“ povedal obyvateľ Príboviec Milan Bročko.

Ani po rozbití ľadov a uvoľnení toku nemá obec ešte vyhraté. „Vzhľadom na to, že sa má mierne otepliť, môžu sa roztopiť kryhy, môže sa zdvihnúť hladina toku, čo by mohlo ohroziť obydlia, chceme sa zásobiť vreciami s pieskom, aby sme v prípade potreby urobili pieskové hrádze,“ povedal starosta Príboviec Jaroslav Brzák.

Pavúk rozbíjal ľady v obci Príbovce.
tretí povodňový stupeň, Príbovce, Ďanová Pavúk rozbíjal ľady v obci Príbovce.

Ľadové povodne trápia Turiec už od 7. januára, kedy mimoriadnu situáciu vyhlásila obec Kláštor pod Znievom. Aj tam museli pomáhať dobrovoľní i profesionálni hasiči, ale i množstvo obyvateľov. Záchranná brigáda tam na pomoc vyrážala dva dni po sebe. „Hasiči zo Záchrannej brigády HaZZ v Žiline zasahovali v obci Kláštor pod Znievom, okres Martin pri rozbíjaní ľadu v miestnom potoku a uvoľňovaní koryta miestneho potoka od naplaveného ľadu,“ informoval za žilinských hasičov Michal Kypus. Pomoc profesionálov bola potrebná v Skabiňskom Podzámku aj Vrícku.

Oteplenie z mínus 21 stupňov Celzia na mínus 11 v Turci zatiaľ situáciu pomohlo stabilizovať. Teploty však v nasledujúcich dňoch budú šplhať k nule. „V noci bude stále primŕzať a cez deň bude nula, takže to uvoľňovanie ľadov by malo byť postupné,“ dúfa v optimistickú prognózu prednosta Okresného úradu v Martine Marcel Maťovčík.

V stredu platil druhý povodňový stupeň v šiestich obciach v Turci – Kláštor pod Znievom, Bystrička, Sklabiňský Podzámok, Vrícko, Valča, Nolčovo a tretí stupeň v Ďanovej a Príbovciach. Problémy hlásil aj Liptov a obce Turie a Kunerad v Žilinskom okrese.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Turiec #ľadová povodeň