Pre sneh výrazne meškajú spoje MHD v Bratislave

Pre nočné sneženie momentálne v hlavnom meste SR Bratislave meškajú spoje mestskej hromadnej dopravy (MHD). Uviedla to hovorkyňa Dopravného podniku Bratislava Adriana Volfová s tým, že MHD premáva na všetkých linkách, pre nepriepustnosť ciest a svetelne riadených križovatiek však spoje výrazne meškajú.

12.01.2017 10:41
debata (5)

Hovorkyňa Bratislavy Ivana Skokanová dnes informovala, že v súčasnosti je v teréne 86 pracovníkov, ktorí sa o zjazdnosť komunikácií starajú ručne. Ako ďalej dodala, v uliciach sú od stredajšieho večera od 23:00. Okrem toho bolo podľa nej v noci zo stredy na štvrtok v teréne 54 sypačov a momentálne už bratislavský magistrát preveruje len podnety od obyvateľov.

Hovorkyňa mesta spomenula, že v stredu večer o 23:10 vydali príkaz na celomestský likvidačný posyp komunikácií a o 03:30 príkaz na celomestský likvidačný posyp s pluhovaním.

Bratislavský magistrát má počas tejto zimnej sezóny k dispozícii 43 sypačov, 11 multikár, jednu snehovú frézu a 86 ručných pracovníkov. O niektoré cesty v meste sa stará magistrát, ďalšie majú na starosti bratislavské mestské časti.

Zimná pohotovosť sa v meste začala 15. novembra, magistrát zabezpečuje zimnú údržbu na miestnych komunikáciách I. a II. triedy a prejazdných úsekoch ciest I. až III. triedy v celkovej výmere 4 374 518 metrov štvorcových. Starajú sa aj o zimnú údržbu námestí, verejných priestranstiev, zastávok MHD, chodníkov a lávok na mostoch vo výmere 306 937 metrov štvorcových.

Ako informovala hovorkyňa Bratislavského samosprávneho kraja (BSK) Lucia Forman, na cestách v mimobratislavsých okresoch je kašovitý sneh. „Aktuálna situácia v Bratislave na cestách II. a III. triedy je zatiaľ bez väčších komplikácií. Cesty sú zjazdné, do dvoch centimetrov pokryté vrstvou kašovitého snehu alebo mokré,“ poznamenala s tým, že v týchto okresoch jazdí momentálne dvanásť sypačov.

Cesty podľa hovorkyne upravujú pluhovaním a ošetrujú chemickým posypom. Aktuálne informácie o situácii na cestách sa ľudia dozvedia na centrálnom dispečingu i na troch dispečerských strediskách, kde môžu nahlásiť aj postrehy z ciest.

BSK má vo svojej správe cesty II. a III. triedy v celkovej dĺžke 512 km, okrem toho sa starajú aj o 130 mostov. O zimnú údržbu krajských ciest sa stará správca komunikácií Regionálne cesty Bratislava. Štyri dispečerské stanice, stredisko Bratislava, Malacky, Senec, Pezinok pre zimnú údržbu 2016/2017 pripravili 26 770 ton posypového materiálu. V štyroch skladoch je k dispozícii osemnásť mechanizmov, ktoré upravujú zasnežené cesty.

5 debata chyba
Viac na túto tému: #Bratislava #MHD #zima 2016