Cesty do kysuckých a oravských osád odhŕňali celú noc

Takmer 40 kilometrov ciest a 14 obývaných osád, mnohé sú v strmých kopcoch. Aby boli prehrnuté, prejazdné, aby sa ich obyvatelia dostali do práce, deti do škôl či starší ľudia k lekárovi, museli vodiči odhŕňačov v Krásne nad Kysucou pracovať celú noc.

12.01.2017 16:05
Kysuce, Orava, sneh, zima Foto: ,
Sneh skomplikoval predovšetkým dopravu.
debata (3)

Najvzdialenejšia osada je od hlavnej cesty v centre mesta vzdialená osem kilometrov.

Milan Buchta nastúpil do práce v teréne hodinu po polnoci. Už 30 rokov šoféruje traktor s radlicou, ktorý prehŕňa cesty do osád. „Cesty do osád sú v strmých kopcoch, bez reťazí by to nešlo,“ hovorí, keď zamieri do štrnástej osady, ktorá mu včera dopoludnia ešte zostala. V Osade u Gavlasov žijú starší ľudia, ale aj mladí, ktorí sa potrebujú dostať do práce, ich deti do škôl. Mária Gavlasová nesie svojej 85-ročnej mame nákup. „Základné potraviny, chlieb. Chodíme jej pomáhať, lebo ona by už do mesta neprešla,“ povedala Mária Gavlasová.

Aj o rok staršia 86-ročná Hana Gavlasová je vďačná, keď jej pomôžu príbuzní. „Vnuk mi dovezie zásoby už na jeseň. Celé sviatky som nebola dole v meste. Najskôr bol ľad, potom tuhé mrazy, teraz zase sneh. Ale tento týždeň som už musela ísť k lekárovi,“ hovorí pani Hana. Bývať do mesta by však nešla, na ťažší život v osade je zvyknutá. „Čo by som v meste robila?“ krúti hlavou.

Pani Hana Gavlasová je na život v osade... Foto: Renáta Jaloviarová, Pravda
hanka2 Pani Hana Gavlasová je na život v osade zvyknutá, nikdy by ho nevymenila za pohodlnejší život dole v meste.

Kysucké a oravské mestá či obce to cez zimu nemajú jednoduché. Okrem ciest v centrách musia mať prejazdné aj cesty do osád. Aby sa ich obyvatelia dostali do mesta a v prípade potreby, aby sa k nim dostali záchranári. „Sneh padá a fúka aj nepríjemný vietor, takže odhrnuté cesty o chvíľu zase znovu zaveje. Ak bude takáto situácia pokračovať, prípadne ak sneh už nebude takýto sypký, ale ťažký a mokrý, tak to už bude dramatickejšie a budeme musieť požiadať o pomoc,“ mieni primátor Krásna nad Kysucou Jozef Grapa. Niekoľkokrát sa už v minulosti stalo, že o pomoc žiadali vojsko či žilinskú záchrannú brigádu. „No zatiaľ dúfam, že nebudeme musieť vyhlásiť kalamitnú situáciu a obmedziť dopravu v meste,“ dodal primátor.

Osada u Gavlasov, stále je obývaná. Staršími... Foto: Renáta Jaloviarová, Pravda
Kysuce, Orava, sneh, zima Osada u Gavlasov, stále je obývaná. Staršími ľuďmi, ale i mladými, ktorí sa denne potrebujú dostať k lekárovi, do práce alebo do školy. Aj preto cesty do každej obývanej osady treba po každom snežení odhrnúť.

Krásno nad Kysucou potrápili aj silné mrazy, pri ktorých zamrzla voda v potrubiach a domácnosti sa museli zásobiť vodou z cisterien. S problémami sa už od víkendu trápia tiež samosprávy v Turci, ktoré skúša ľadová povodeň.

Včera bola vyhlásená zvýšená povodňová aktivita v deviatich obciach – Kláštor pod Znievom, Vrícko, Sklabiňský Podzámok, Valča, Bystrička, Príbovce, Ďanová a Turčianska Štiavnička, v ktorej bola včera dopoludnia kritická situácia, keď sa hladina potoka zdvihla o viac ako meter a zasahovať tam musela aj žilinská záchranná brigáda.

© Autorské práva vyhradené

3 debata chyba
Viac na túto tému: #Orava #sneh #Kysuce #zima