Úrad pre dohľad prešetruje dva prípady zo Zlatého veku

Súkromné ošetrovateľské zariadenie Zlatý vek v Nitre čelí podozreniam zo zlej starostlivosti. Úrad pre dohľad na zdravotnou starostlivosťou prešetruje v tejto súvislosti úmrtia dvoch klientov. Vedenie Zlatého veku sa odvoláva na kontroly župy, regionálnych hygienikov a zdravotných poisťovní.

13.01.2017 16:00
Zlatý vek, ošetrovateľské zariadenie Foto: ,
Zariadenie Zlatý vek v Nitre.
debata (1)

Zlá ošetrovateľská starostlivosť v súkromnom nitrianskom zariadení Zlatý Vek mala byť dôvodom úmrtia dvoch klientov. Úrad pre dohľad na zdravotnou starostlivosťou sa už týmito prípadmi zaoberá. „Dohľady ešte nie sú ukončené. O výsledkoch môže úrad informovať až po ich ukončení,“ odpísala hovorkyňa úradu Andrea Pivarčiová.

Jeden z podnetov podal vdovec (80) z Vrábeľ. V liste, ktorý má Pravda k dispozícii, cituje zo záverečnej lekárskej správy. Za smrť jeho ženy môže podľa dôchodcu urosepsa, ktorú dostala v dôsledku „doslova katastrofálnej lekárskej a ošetrovateľskej starostlivosti“ v Zlatom veku.

„Sepsa je ťažký život ohrozujúci stav, pri ktorom ide o celkovú reakciu organizmu s masívnou aktiváciou imunitného systému pri bakteriálnej infekcii. Ťažké prípady sepsy sa môžu rozvinúť až do septického šoku, pri ktorom dochádza k zlyhávaniu orgánov,“ približuje urológ, ktorého Pravda oslovila. Najčastejšími zdrojmi sepsy sú infekcie močových ciest, hlavne zápaly obličiek.

„Keď sa hovorí o urosepse, znamená to, že baktérie sa do krvného obehu dostali z močovopohlavného systému,“ vysvetľuje urológ. V prípade septického šoku sú pacienti monitorovaní na jednotkách intenzívnej starostlivosti (JIS), v prípade zlyhávania orgánov na jednotkách anesteziológie a intenzívnej medicíny. 

Manželka mala podľa dôchodcu pridlho zavedený katéter na odvod moču. Uvádza, že v jej stave sa mal vybrať, pretože hrozil zápal. „Urológ, ktorý prišiel do Zlatého veku bol na to upozornený, ale katéter tam ponechal. Pre personál je to lepšie ako vymieňanie plienok,“ píše penzista. Po smrti manželky chcel podať trestné oznámenie. „Prešlo ma to, už jej nepomôžem.“ Jej stratu mu však pripomenul inzerát zariadenia v novinách.

Žena sa do zariadenia dostala v apríli tohto roku, aby sa zotavila zo zranení po nešťastnom páde. Po dvoch týždňoch sa jej náhle priťažilo, preto bola prevezená na pohotovosť a následne na kardiologickú kliniku, kde napokon zomrela.

Riaditeľ Domu ošetrovateľskej starostlivosti Zlatý vek Marek Jankulár zlyhanie z ich strany odmieta. „Pani u nás nezomrela. K jej zdravotnému stavu sa nebudeme vyjadrovať. Za lekármi, ktorí s nami zmluvne spolupracujú a dohliadajú na zdravotný stav klientov, si stojíme. Sú to odborníci a určite by nič nezanedbali,“ hovorí Jankulár.

Zariadenie, ktorého prevádzku povoľuje župa, funguje v areáli nitrianskej nemocnice dva roky. Otvorili ho v decembri 2014. Sú tu napríklad onkologickí pacienti, ľudia po operáciách či mozgových príhodách. Spravidla ide o mesačné pobyty.

Starostlivosť o klientov závisí od ich sebestačnosti. V zariadení ošetrujú rany a preležaniny, podávajú lieky, kyslík podľa potreby či poskytujú rehabilitáciu. Dnes sa starajú o 35 ľudí. Občianske združenie Spoločnosť Zlatý vek prevádzkuje aj domovy dôchodcov v Bojnej a Komjaticiach.

Hoci ide o súkromné zariadenie, krajskí poslanci mu na základe všeobecne záväzného nariadenia schválili dotáciu vo výške 25 tisíc eur. Podľa krajského lekára Ševčíka ide spolu s hospicmi o špecifickú zdravotnú starostlivosť, ktorú zabezpečujú najmä neštátne subjekty. „Tieto zariadenia slúžia najmä pacientom z nášho kraja, no už dnes v nich máme veľký dopyt aj od ľudí mimo regiónu. Tento druh zdravotnej starostlivosti je ekonomicky náročný, poslanci sa ich preto rozhodli podporiť,“ vysvetľuje Ševčík. Pre kraj je výhodnejšie priespievať na chod takýchto zariadení ako ich priamo prevádzkovať.

„O dotáciu sme požiadali prvýkrát a viaže sa k minulému roku. Na to, aby sme ju dostali, musíme splniť množstvo podmienok. Aj z tohto dôvodu sme tu mali na kontrole krajskú sestru,“ podotýka Jankulár. Dotácia je účelovo viazaná na poskytovanie starostlivosti. Jej výška závisí od počtu klientov a dĺžky ich hospitalizácie v predchádzajúcom roku a tiež od náročnosti poskytovanej starostlivosti.

Krajská poslankyňa Renáta Kolenčíková upozornila, že prípad vdovca nie je jedinou sťažnosťou na Zlatý vek. Sama vraj bola v zariadení na anonymnej návšteve „Dostala som sa až k izbám. Keď som zacítila ten zápach, rovno som sa otočila… Tí ľudia neboli prebalení a nebolo o nich postarané tak, ako by v 21. storočí malo byť,“ dodala.

Počas našej návštevy (14. decembra) sa v priestoroch zariadenia žiadny zápach nešíril a oslovení klienti či ich príbuzní boli so starostlivosťou a personálom spokojní. „Veľmi dobre sa tu o nás starajú. Urobia všetko, čo treba,“ povedala pani Alžbeta (91) z Dolných Obdokoviec, ktorá je v zariadení druhý mesiac. Do Zlatého veku ju priviedli problémy s chôdzou po zlomenine bedrového kĺbu.

Jankulár odmieta, že by svojich klientov zanedbávali a neprebaľovali ich. „Máme tu kontroly zo samosprávneho kraja, z regionálnej hygieny a nitrianskej nemocnice. Sám som tu mal svojich rodičov,“ reagoval na obvinenia. V zariadení podľa neho používajú špeciálne vákuové kontajnery na plienky, aby bol zápach čo najmenší. „Zabrániť sa tomu úplne nedá, najmä v čase prebaľovania,“ podotýka riaditeľ.

Pracovníci Regionálneho úradu verejného zdravotníctva v Nitre boli v zariadení dvakrát, pričom kontrolovali stravovaciu časť. „Žiadny podnet na špinu či zápach, ani anonymný, v tomto zariadení neevidujeme,“ povedala regionálna hygienička Katarína Tináková. Ak by si počas kontroly niečo také všimli, spísali by na mieste zápisnicu a urobili fotodokumentáciu. Ako Tináková podotýka, úrad kontroluje priestory ako také a režim prevádzky, nie starostlivosť o klientov. Z ľudského hľadiska by mohli upozorniť vedenie či personál aj v tejto súvislosti.

Na kontrole bol týždeň pred medializáciou prípadu nitriansky krajský lekár Ľubomír Ševčík. Išlo o ohlásenú návštevu, počas ktorej sa rozprával aj s klientmi. „Lekárom som už viac ako tridsať rokov. Keď prídem do zariadenia, viem, či je to tam navoňané, ale je to tam tak stále.“ Nedostatky, ktoré zistil, neboli podľa jeho slov závažné. „Skôr boli administratívno-technického charakteru, ktoré sme si vyjasnili, “ hovorí Ševčík.

Dovnútra zariadenia sa podľa Jankulára nedá dostať len tak. Oboje vchodové dvere sú zabezpečené elektronickým zámkom. „Navyše, človek sa tu nemôže premávať po chodbách bez toho, aby si ho niekto z personálu všimol,“ dodáva Jankulár s tým, že mnohí zamestnanci Kolenčíkovú poznajú.

© Autorské práva vyhradené

1 debata chyba
Viac na túto tému: #Nitra #podozrenie #Úrad pre dohľad nad zdravotnou starostlivosťou