Bratislava má od ľudí dostatok podpisov za zákaz hazardu

Organizátori petície za zákaz hazardných hier v Bratislave zhromaždili dostatok podpisov, aby samospráva mohla schváliť príslušné nariadenie.

16.01.2017 15:36
debata (4)

Primátor Bratislavy Ivo Nesrovnal novinárom povedal, že návrh nariadenia o zákaze hrania hazardných hier v meste predloží na najbližšie zasadnutie mestského zastupiteľstva. Bratislave v snahe zakázať hazard pomohla posledná zmena zákona, ktorá znížila najnižší potrebný počet podpisov pod petíciu.

„Ide o bezprecedentné vyjadrenie vôle Bratislavčanov. Viac ako štvrtina Bratislavčanov sa vyslovuje za zákaz hazardu. Petícia takého rozsahu tu ešte nebola,“ uviedol Nesrovnal, ktorý je zároveň predsedom petičného výboru.

Ani po prípadnom schválení nariadenia o zákaze hazardu súčasných asi 300 herní v Bratislave automaticky nezanikne. Mesto by iba prestalo vydávať nové povolenia, existujúce herne by mohli podnikať až do skončenia platnosti súčasných povolení.

V Bratislave sa pod petíciu podpísalo viac ako 136-tisíc obyvateľov, samospráva po pol roka trvajúcej kontrole hárkov zistila, že platných je 98 118 podpisov. Okrem previerky mien a bydliska sa úradníci zamerali aj na to, či podpísaní boli plnoletí. Vybavovanie petície poznamenal incident, pri ktorom za doposiaľ neznámych okolností časť hárkov s podpismi pod petíciou zmizla. Samospráva však mala k dispozícii kópie hárkov a kontrole podrobila všetky zozbierané podpisy.

Bratislave v snahe vytlačiť hazardné hry zo svojho územia pomohla posledná zmena zákona, podľa ktorej v Bratislave a v Košiciach teraz stačí zhromaždiť podpisy 15 percent dospelých obyvateľov, aby zastupiteľstvo dvoch najväčších miest mohlo schváliť príslušné nariadenia. Pre ostatné mestá a obce naďalej platí povinnosť získať podpisy aspoň 30 percent obyvateľov starších ako 18 rokov. Už v minulosti organizátori podobných petícií získali dostatok podpisov v niekoľkých mestách na Slovensku.

Záujem o hazardné hry na Slovensku rastie. Vklady do týchto hier sa predvlani zvýšili o pätinu na 3,04 miliardy eur. V prepočte na obyvateľa to predstavuje 559 eur, čo zodpovedá viac ako polovici priemernej mesačnej mzdy v krajine.

4 debata chyba
Viac na túto tému: #Bratislava #petícia proti hazardu