Nové Zámky kotlebovcov odmietli, Turčianske Teplice nie

Zatiaľ čo Nové Zámky odmietli prenajať mestské priestory na míting extrémistickej ĽS NS, radnica v Turčianskych Tepliciach kotlebovcom vyhovie. Poslanci ĽS NS obchádzajú mestá a obce, ktoré sa k ich plánovanej návšteve stavajú rôzne. Túto stredu sa mal jeden z mítingov konať v kultúrnom dome v Nových Zámkoch, kam sa chystal aj Marian Kotleba. Spolu s ním mali prísť ďalší traja jeho poslanci Milan Uhrík, Milan Mazurek a Ján Kecskés.

23.01.2017 12:57 , aktualizované: 17:09
debata (257)

Ich snaha o prenájom mestských priestorov narazila na odpor novozámockej radnice. „So žiadosťou sa obrátili na jeden z našich podnikov, ktorý má na starosti správu kultúrnych zariadení,“ povedal novozámocký primátor Otokar Klein (nezávislý). Radnica to však zamietla s tým, že ich nepustí do žiadneho priestoru vo svojej správe. Druhá svetová vojna poznačila podľa primátora nielen tvár mesta, ale aj jeho obyvateľov.

„Počas troch bombardovaní zomreli tisíce ľudí a zničené boli takmer všetky historické budovy v meste,“ opisuje Klein. Zdôraznil, že vyše štyritisíc ľudí z Nových Zámkov bolo zavlečených do koncentračných táborov a v nich usmrtených. Primátor tiež pripomenul, že akcia bola ohlásená ako verejné kultúrne podujatie, ktorým však povolebný míting politických strán nie je.

Svoju návštevu Nových Zámkov propagovali kotlebovci na sociálnej sieti už začiatkom januára. Vzdať sa jej nechcú. Avizovali, že v meste budú hľadať iné možnosti. Na súkromné priestory mesto dosah nemá, primátor sa spolieha na zdravý rozum Novozámčanov.

Už vo štvrtok je naplánovaná rovnaká akcia v kine Turiec v Turčianskych Tepliciach. Do kúpeľného mesta na strednom Slovensku majú namierené tentoraz len Kotleba s Uhríkom, radnica im priestory prenajala.

"Osobne nemám rád extrémizmus v akejkoľvek podobe, ale ako predstaviteľ verejnej správy som rešpektoval výsledky parlamentných volieb v roku 2016. Ak by som sa mal zaoberať morálnym aspektom zhromaždenia, tak ĽS NS nie je jedinou parlamentnou stranou, nad ktorou sa treba z tohto pohľadu zamyslieť,“ reagoval primátor Turčianskych Teplíc Igor Hus (nezávislý).

Zároveň dúfa, že predstavitelia ĽS NS si uvedomia, že na území mesta sa nachádza masový hrob 115 civilných obetí z druhej svetovej vojny, ktorých pamiatku si tu každý rok uctievajú. "Ak bude priebeh stretnutia v rozpore s ustanoveniami zákona o zhromažďovacom práve, obec má právo zhromaždenie rozpustiť,“ dodal primátor s tým, že priebeh podujatia budú monitorovať.

Pôvodný text z agentúr sme nahradili článkom z denníka Pravda.

© Autorské práva vyhradené

257 debata chyba
Viac na túto tému: #primátor #Nové Zámky #Marian Kotleba