Trnava ukázala hradby, stromy museli ustúpiť

Trnava sa chce pýšiť svojou najvýznamnejšou historickou pamiatkou, tehlovým mestským opevnením zo 14. storočia. Z východnej strany ho donedávna zakrývali stromy, desiatky z nich už skončili pod motorovou pílou.

25.01.2017 15:00
Trnava, mestské opevnenie, opevnenie, stromy,... Foto: ,
Časť hradieb od lávky pre peších po Rybníkovu ulicu sa má v tomto roku dočkať nasvietenia.
debata (3)

Za okamžité zastavenie výrubu vznikla petícia. Radnica vysvetľuje, že išlo o náletové, invázne a nebezpečné dreviny.

Výrub stromov vníma verejnosť citlivo. Často ho sprevádzajú petície, najmä ak ide o väčšie množstvo, napríklad pri výstavbe obchodných centier. Viac ako 200 stromov začalo v Trnave najnovšie miznúť na Hlbokej ulici na svahu pod východnou časťou mestského opevnenia. Pamiatku chce mesto zviditeľniť.

So zvukom motorových píl sa rozbehla petícia za okamžité zastavenie výrubu. „Tento výrub stromov považujeme za nezmyselnú devastáciu trnavskej mestskej zelene, ktorá je taká potrebná pre kvalitu života občanov v našom meste,“ píšu signatári petície. Vychádzajú pritom z dendrologického posudku, ktorý si dalo vypracovať mesto. V ňom sa podľa petičiarov uvádza, že len dva stromy boli označené ako úplne suché a iba pri jednom strome z celého zoznamu stromov bolo uvedené, že mu hrozí zlomenie.

Viditeľnosť hradieb považujú za absurdný dôvod na výrub. Zároveň žiadajú, aby na mieste výrubu boli vysadené nové stromy v adekvátnej hodnote. Poukázali tiež na to, že mnohí obyvatelia Hlbokej ulice o masívnom výrube netušili. Medializované to bolo už pred rokom.

Mesto Trnava má súhlas na výrub 211 stromov, najmä agátov. Väčšina je už spílená, výrub zvyšnej časti je na pokyn primátora pozastavený. „Na Hlbokej sa odstraňovali vybrané náletové, invázne, nebezpečné a neperspektívne kry a stromy,“ reagoval na sociálnej sieti trnavský primátor Peter Bročka.

Zviditeľnenie mestského opevnenia, ktoré je národnou kultúrnou pamiatkou, považuje za jednu z priorít. Stromy, ktoré na svahu pod hradbami zostanú, získajú podľa Bročku viac svetla, a tým aj šancu na normálny rast. „Starostlivosť o stromy nie je len o údržbe a výsadbe, ale aj o výruboch,“ napísal vo svojom stanovisku.

Stromy treba podľa neho vysádzať koncepčne, teda na miestach, kde majú šancu rásť desiatky či stovky rokov a tomu treba prispôsobiť aj druhové zloženie. „Na Hlbokej sa stromy neošetrovali, nedosádzali vhodnými druhmi, ledva sa odstraňovali životu nebezpečné odumreté kusy,“ doplnil Bročka.

V tomto prípade je dominantou samotné opevnenie mesta, vegetácia by ho mala primerane zvýrazniť a nie zakrývať. Kvalitnou výsadbou sa dané prostredie určite dostane aj na kvalitatívne vyššiu úroveň.
Peter Hoťka, dendrológ

Radnica sľubuje náhradnú výsadbu pri chodníku pod svahom, na druhej strane ulice a vo vnútroblokoch. Časť výsadby sa plánuje už túto jar. V meste sa má v tomto roku vysadiť až tisíc nových stromov.

Výskyt dospelých náletových drevín v mestách je podľa dendrológa Petra Hoťku z Arboréta Mlyňany SAV výsledkom dlhodobej nedostatočnej starostlivosti o verejnú zeleň. „Často vytvárajú ucelené porasty a zväčša nemajú vyššiu estetickú hodnotu, ktorá by mala charakterizovať mestskú vegetáciu,“ hovorí. Jednotlivé stromy sú v nich oslabené rastom v konkurenčných podmienkach, čo môže podľa odborníka ovplyvňovať ich fyzickú stabilitu a fyziologický vek.

Vhodnejšie je pamiatkovú zónu primerane zviditeľniť a následne investovať do nových výsadieb stromov a krov na základe kvalitného projektu, ktorý môže dať danej lokalite primeraný charakter pamiatkovej zóny a jej okolia. „Pretože v tomto prípade je dominantou samotné opevnenie mesta, vegetácia by ho mala primerane zvýrazniť a nie zakrývať. Kvalitnou výsadbou sa dané prostredie určite dostane aj na kvalitatívne vyššiu úroveň,“ dopĺňa dendrológ.

Väčšina stromov z plánovaných viac ako 200 je... Foto: Žaneta Mikulíková, Pravda
Trnava, mestské hradby, auto, cesta, stromy, výrub, strom Väčšina stromov z plánovaných viac ako 200 je už vyrúbaná.

Hoťka pripomína, že zdravotný stav stromu zhodnotí laik často veľmi nepresne. „Strom môže byť na pohľad zdravý, no odborník môže na základe istých znakov odhadnúť jeho pomalé odumieranie,“ upozorňuje.

Po zviditeľnení východnej časti hradieb chce radnica jednu časť opraviť, druhú čaká nasvietenie. „Časť od lávky pre peších smerom k Rybníkovej ulici by sa mala nasvietiť v priebehu tohto roka,“ povedal hovorca radnice Pavol Tomašovič. Na opačnej strane, pri amfiteátri, chce mesto opraviť najmä juhovýchodnú rožnú hradobnú vežu s priľahlými hradbami.

„Čakáme na stanovisko pamiatkarov. Vyzerá to tak, že časť veže je skrytá pod nánosom hliny. Otázkou je, či bude veža obnovená v súčasnom stave, alebo sa bude odkrývať aj do hĺbky. Vtedy bude potrebný aj statický posudok,“ priblížil Tomašovič. V tomto roku vyčlenilo mesto vo svojom rozpočte na obnovu mestského opevnenia viac ako 420-tisíc eur.

© Autorské práva vyhradené

3 debata chyba
Viac na túto tému: #Trnava #strom #výrub stromov #historická pamiatka