Karlova Ves chce za stavby na bývanie poplatok 35 eur

Bratislavská mestská časť Karlova Ves chce miestny poplatok za rozvoj pre stavby na bývanie vyberať v najvyššej možnej sume, čo je 35 eur. Sadzbu poplatku môžu určiť v intervale od troch do 35 eur za každý aj začatý meter štvorcový podlahovej plochy nadzemnej časti stavby. Vyplýva to z návrhu všeobecne záväzného nariadenia (VZN), o ktorom budú karloveskí miestni poslanci rokovať na utorkovom zastupiteľstve.

10.02.2017 14:14
karlova ves Foto: ,
Novelu zákona o miestnom poplatku za rozvoj schválili poslanci Národnej rady Slovenskej republiky minulý rok v decembri. Ilustračná snímka.
debata

Od 1. novembra minulého roka na Slovensku platí zákon o miestnom poplatku za rozvoj. Na decembrovom zasadnutí bratislavského mestského zastupiteľstva o tom prijatím VZN rozhodli mestskí poslanci. Sadzbu pre stavby na pôdohospodársku produkciu, skleníky i pre stavby pre vodné hospodárstvo chcú v Karlovej Vsi v sume desať eur.

Pre priemyselné stavby a stavby využívané na skladovanie je podľa mestského zastupiteľstva sadzba poplatku 25 eur, Karlova Ves chce však v tejto kategórii vyberať poplatok v sume 20 eur. Stavby na ostatné podnikanie a na zárobkovú činnosť, stavby využívané na skladovanie a administratívu súvisiacu s ostatným podnikaním a so zárobkovou činnosťou navrhujú v mestskej časti na 35 eur.

V zmysle zákona o miestnom poplatku za rozvoj môže obec ustanoviť uvedený poplatok na svojom území, v jej jednotlivej časti alebo v jednotlivom katastrálnom území všeobecne záväzným nariadením. Ak karloveskí poslanci v utorok VZN schvália, platiť bude od 15. marca tohto roka.

Výnos z miestneho poplatku za rozvoj si bratislavský magistrát a bratislavské mestské časti rozdelia v pomere 68:32 v prospech mestských častí, ktoré budú tento poplatok aj vyberať. Vyplýva to z dodatku k Štatútu hlavného mesta Slovenskej republiky Bratislavy, ktorý vlani koncom októbra prijali bratislavskí mestskí poslanci. Zákonodarca v ustanovení zákona o miestnom poplatku za rozvoj umožnil, aby správu poplatku v podmienkach Bratislavy mohli vykonávať aj mestské časti, ak tak ustanoví Štatút hlavného mesta Bratislavy.

Novelu zákona o miestnom poplatku za rozvoj schválili poslanci Národnej rady Slovenskej republiky minulý rok v decembri. Poslanci za Most-Híd v predloženom návrhu doplnili stavby, ktoré napriek nevyhnutnosti stavebného povolenia na ich uskutočnenie nepodliehajú poplatku za rozvoj. Ide podľa nich najmä o stavebné činnosti týkajúce sa rekonštrukcie obvodového plášťa stavby, najmä zateplenia bytových domov a stavebné činnosti súvisiace s údržbou stavby. Podmienkou je, aby pri týchto stavebných úpravách, ktoré priamo súvisia s obnovou bytových domov, ako aj iných stavieb, neboli zároveň zmenené ich podlahové plochy.

debata chyba
Viac na túto tému: #Bratislava #Karlova Ves #poplatok za rozvoj