Vzácne orliaky morské zimujú pri Dunaji

Orliakov morských, rôzne druhy kačíc a husí, kormorány, volavky a ďalšie druhy vtákov, viazaných na vodu pozorovali tento víkend ornitológovia aj dobrovoľníci na území Dunajských luhov v oblasti Hrušovskej zdrže, ktorá je miestom s najvyššou koncentráciou vodného vtáctva na Slovensku.

13.02.2017 14:54
orliak Foto:
Orliak morský dosahuje rozpätie krídel takmer 2,5 metra a samica môže vážiť až osem kilogramov.
debata

Najvzácnejším pozorovaným druhom boli orliaky morské, najväčšie dravé vtáky hniezdiace na Slovensku, ktorých napočítali sedem. „Územie Dunajských luhov je miestom, kde historicky hniezdi najvyšší počet párov orliaka na Slovensku – v posledných rokoch je to päť až šesť párov," informoval Jozef Chavko z organizácie Ochra­na dravcov na Slovensku. Dodal, že orliak na Slovensku hniezdil len do roku 1964 a potom až od roku 1998. Príčinou jeho vymiznutia na 34 rokov bolo prenasledovanie a chemické znečistenie prostredia.

"Je treba upriamiť pozornosť na ochranu vodných plôch, tie sú dôležité aj pre ľudí. Dravce ako orliak morský sú ukazovateľmi kvality životného prostredia. Rozsiahle necitlivé ťažby, ničenie hniezdnych porastov, vysádzanie nepôvodných druhov drevín, znečisťovanie vodných plôch či prenasledovanie sú stále aktuálne hrozby,“ zdôraznil Chavko.

Orliak morský dosahuje rozpätie krídel takmer 2,5 metra a samica môže vážiť až osem kilogramov. Pre jeho veľkosť býva nazývaný aj „lietajúce dvere“. V zime sa jeho počty na Slovensku zvyšujú, pretože sa tu objavujú jedince zo severu – z Estónska, Fínska, niekedy až z oblasti Laponska zo vzdialenosti viac ako 2 000 km a Poľska. "Mrazivé dni sú pre nich časom, keď si hľadajú partnerov a vyberajú lokality, v týchto dňoch už zahniezďujú,“ vysvetlila Lucia Deutschová z Ochrany dravcov na Slovensku.

debata chyba
Viac na túto tému: #Bratislava #orliak morský #Hrušovská zdrž