Dúbravčanom chýba spojenie MHD na Kramáre

Obyvateľom bratislavskej mestskej časti Dúbravka chýba spoj mestskej hromadnej dopravy (MHD) na Kramáre. Ako ďalej uviedla hovorkyňa Dúbravky Lucia Marcinatová, požiadavka priameho spojenia MHD na Kramáre bola v prieskume mestskej časti Bratislava - Dúbravka, ktorý robili začiatkom tohto roka.

14.02.2017 15:03
Kramáre, nemocnica, zdravotníctvo, pacient Foto: ,
Ilustračné foto.
debata

Podnety na spojenie dávali aj denné centrá seniorov a členovia Jednoty dôchodcov Slovenska. V súvislosti s podnetom vedenie Dúbravky a miestny poslanec Juraj Štekláč v spolupráci s dopravným podnikom zorganizovali skúšobnú jazdu duobusom, čiže trolejbusom, ktorý vie časť trasy prejsť bez trakčného vedenia, a ktorý by mohol byť jednou z možností MHD z Dúbravky na Kramáre. Počas jazdy prešiel trolejbus trasu z vozovne Hroboňova na Patrónku a potom do Dúbravky a späť.

Podľa starostu Dúbravky Martina Zaťoviča bolo cieľom jazdy vyskúšať, či by takéto vozidlo mohlo spájať Dúbravku a Kramáre. „Počas jazdy sme ale zistili, že tento typ trolejbusu nie je vhodný, keďže nevedel zvládnuť kopcovitý terén v smere od Švantnerovej cez Harmincovu,“ povedal Zaťovič. Dopravný podnik preto odporúča trolejbusy na batériový pohon, ktoré plánuje zaobstarať a zaviesť ich do prevádzky v roku 2018. Uvažuje tiež o predĺžení linky 211 či 212 do Dúbravky, čím by mestská časť získala spojenie s Nemocnicou Kramáre aj Národným onkologickým ústavom.

Podľa Marcinatovej v minulosti premával autobus číslo 22 na trase Devínska Nová Ves – Dúbravka – Kramáre, potom ho zrušili a v septembri 2013 dočasne nahradili linkou 120. Priama linka z Dúbravky na Kramáre nakoniec zanikla a ľudia museli začať prestupovať na Patrónke. „Pre bežného obyvateľa žiadny problém, pre chorých, seniorov či mamičky s malými deťmi, čiže ľudí, ktorí najčastejšie navštevujú nemocnicu, však veľký,“ doplnila Marcinatová.

debata chyba
Viac na túto tému: #Bratislava #MHD #Dúbravka #Kramáre