Banská Štiavnica patrila zaľúbencom

Nenaplnený príbeh lásky básnika Andreja Sládkoviča a jeho Maríny opäť ožil. Pripomenuli ho aktivisti z neziskovej organizácie Marína a Sládkovič, ktorí v utorok večer - na deň svätého Valentína - zorganizovali v Banskej Štiavnici verejné premietanie zaľúbených odkazov a fotografií. A nie hocikde. Fotografie milencov a ich ľúbostné odkazy sa objavili na fasáde Domu Maríny v centre Banskej Štiavnice, kde Marína Pischlová, po svadbe s bohatým medovnikárom Geržová, naozaj žila.

15.02.2017 16:51
banská štiavnica, Foto: ,
Premietanie odkazov na Dome Maríny v Banskej Štiavnici.
debata

Nešťastná láska inšpirovala Sládkoviča k napísaniu zrejme najdlhšej ľúbostnej básne na svete. Marína má neuveriteľných 2 900 veršov a je sedemkrát dlhšia ako Luceafarul, dielo rumunského básnika Mihaia Eminescua, ktorému dlho patril primát najdlhšej ľúbostnej básne sveta. Sládkovičovo veršované vyznanie Maríne bolo prvýkrát vydané v roku 1846 a dosiaľ vyšlo 43-krát v šiestich jazykoch.

„Tento krásny, no nenaplnený príbeh sme sa rozhodli napĺňať skutočnými príbehmi lásky. A kde inde, ak nie v Banskej Štiavnici pri dome, kde Sládkovičova Marína naozaj žila,“ hovorí manažérka neziskovej organizácie Marína a Sládkovič Katarína Javorská.

Dom Maríny, ku ktorému zaľúbenci chodia už roky symbolicky zamykať svoju lásku a vernosť visiacimi zámkami na ozdobnej mreži, ožil spomienkami na romantický vzťah Sládkoviča už vlani v čase adventu aj počas poslednej silvestrovskej noci, keď sa na Dome Maríny premietali zaľúbené odkazy ľudí. Akciu sa organizátori rozhodli zopakovať na Valentína. Vďaka kvalitnej technológii 3LCD sa tentoraz na fasáde neobjavovali len odkazy, ale aj fotografie zaľúbencov.

„Vyznanie lásky alebo fotku mohli zaľúbenci nahrať či vytvoriť na našej stránke až do 13. februára. Všetky odkazy a fotky sme premietali na fasádu Domu Maríny počas valentínskej noci. Kto sa nemohol prísť pozrieť priamo na miesto, mohol si priamy prenos z premietania pozrieť na facebookovej stránke Zaľúbená Štiavnica,“ povedala Javorská.

Možnosť vyznať si lásku takýmto spôsobom vraj využilo niekoľko sto jednotlivcov a párov. „Na fasáde Domu Maríny sa objavilo postupne 1 300 fotiek či odkazov alebo vyznaní lásky. Bonusom bola aj možnosť nájsť si lásku prostredníctvom tohto podujatia. Niektorí to aj využili a medzi príspevkami boli aj fotky s telefónnymi číslami stále nezadaných pánov či dám,“ vysvetľuje manažérka.

Každá fotka či odkaz svietili na dome 15 sekúnd. Premietať sa začalo o šiestej večer a končilo okolo polnoci. Vyznania adresovali svojim polovičkám zaľúbenci zo všetkých kútov Slovenska, no boli aj odkazy z Česka, Maďarska, dokonca aj zo Španielska a z Ruska.

Na romantickom mieste v centre Banskej Štiavnice sa pristavovali náhodní okoloidúci i tí, čo sa prišli pozrieť na svoje vyznanie. K tým druhým patrili aj Emil z Prievidze a Michaela z Prahy, ktorí do Štiavnice merali cestu len kvôli tomu, že svoj odkaz chceli vidieť na vlastné oči. „Je úžasné, že ľudia môžu ukázať svoju lásku takýmto spôsobom a prakticky celému svetu,“ priznal sa Emil.

Na svoju fotografiu s vyznaním sa prišli pozrieť aj Peťo a Lenka z Banskej Štiavnice, ktorí sú manželmi rok. Lenka podotkla, že toto prekvapenie pripravila svojmu drahému ona. Možnosť verejne si vyznať lásku využili aj iba -násťroční Adam Jerguš a Alexandra, ktorí považujú za skvelé takto cez prítomnosť oživiť už minulú lásku Andreja Sládkoviča a Maríny.

Javorská predpokladá, že akcia bude mať svoje pokračovanie. „Už v máji tohto roku plánujeme v Dome Maríny otvoriť zážitkové Epicentrum lásky. Jeho návštevníci sa budú môcť tešiť na najväčší láskomer na svete a na ďalšie moderné interaktívne expozície,“ povedal riaditeľ neziskovej organizácie Marína a Sládkovič Ján Majsniar.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #banská štiavnica #sv. Valentín