Bratislava nepredĺžila nájom pozemkov ambasáde USA. Zmizne plot okolo nej?

Hlasovaním, ktorým bratislavskí mestskí poslanci nepredĺžili nájom pozemkov americkej ambasáde na Hviezdoslavovom námestí, dali jasne najavo, že nebudú podporovať protiprávny stav, ktorý momentálne existuje. Uviedol to bratislavský mestský a staromestský miestny poslanec Martin Borguľa, ktorý proti bezpečnostnému plotu na týchto pozemkoch dlhodobo bojuje.

21.02.2017 16:30
BRATISLAVA: Americká ambasáda Foto: ,
Pohľad na bezpečnostný plot Ambasády USA na Hviezdoslavovom námestí.
debata (71)

Zastupiteľstvo tiež podľa neho neschválením nájmu potvrdilo, že si tento problém želá navždy vyriešiť. Mestský parlament na svojom zasadnutí 16. februára neschválil prenájom pozemkov, na ktorých stojí bezpečnostný plot pred americkým veľvyslanectvom na Hviezdoslavovom námestí v Bratislave.

"Poslanci neschválením tohto prenájmu pripravili Bratislavčanov o viac ako štyristotisíc eur. Považujem to za absolútne nezodpovedné rozhodnutie,“ reagoval primátor hlavného mesta SR Bratislavy Ivo Nesrovnal.

Celková suma, ktorú mohlo hlavné mesto získať z prenájmu, mala byť 480-tisíc eur za rok. Návrh na nájom pozemkov Spojeným štátom americkým predkladali poslancom na dobu určitú, do 15. augusta 2019 s dvojročnou opciou do augusta 2021.

„Riešením, ktoré dlhodobo presadzujem, je odstránenie plota, ktorý je čiernou stavbou. Stavebný úrad bratislavského Starého Mesta nenašiel právoplatné stavebné rozhodnutie k tejto stavbe. Okrem toho plot stojí na pozemkoch, ku ktorým nemá ambasáda právoplatnú nájomnú zmluvu,“ doplnil Borguľa.

Primátor zas dlhodobo presadzuje, aby sa ambasáda z námestie odsťahovala. „Je to riešenie, ktoré vidí aj ambasáda, ale stále tam sú. Do doby, kým tam sú, by malo mesto za to účtovať peniaze. Žiadam vás, aby sme nájom schválili,“ povedal pred hlasovaním poslancov primátor.

O tom, že plot má z námestia zmiznúť, rozhodli bratislavskí poslanci vlani. Zastupiteľstvo na júnovom zasadnutí rozhodlo, že ambasáda bude za pozemok pod plotom platiť ďalšie tri roky nájomné jedno euro za meter štvorcový za deň, čo pri výmere 1 318 metrov štvorcových predstavuje približne 481-tisíc eur ročne. Dodatok k zmluve o nájme mal vstúpiť do platnosti pod podmienkou, že ho ambasáda podpíše do šesťdesiatich dní od schválenia uznesenia.

Ambasáda síce doručila Hlavnému mestu SR Bratislava podpísaný dodatok v uvedenej lehote, bolo to však po uplynutí doby nájmu, po 15. auguste tohto roka. Poslanci hovorili o možnosti uzatvoriť nájomnú zmluvu na dobu určitú na tri roky do 15. augusta 2019, zmluvu však nakoniec zastupiteľstvo neschválilo.

Ambasáda USA je sklamaná z hlasovania

Veľvyslanectvo USA na Slovensku vo svojom stanovisku uvádza, že hlasovanie mestských poslancov ich sklamalo. Za návrh síce hlasovalo 22 z prítomných 33 členov mestského parlamentu, tento návrh však neprešiel, pretože potreboval trojpätinovú väčšinu všetkých prítomných poslancov. Ako ďalej pripomínajú, s bratislavským magistrátom sú stále v kontakte a na riešení problému chcú spolupracovať.

Pre nové sídlo americkej ambasády už majú nové miesto, v súčasnosti pracujú na tom, aby ho schválili hlavné mesto SR Bratislava i ministerstvo zahraničných vecí. Podľa stanoviska ambasády sa veľvyslanectvo teší na výstavbu novej budovy, ktorá bude spĺňať bezpečnostné požiadavky.

Ambasáda USA mala mestské pozemky na Hviezdoslavovom námestí a Paulínyho ulici s rozlohou približne 1 300 metrov štvorcových prenajaté od roku 2005. Bezpečnostné opatrenia okolo budovy na Hviezdoslavovom námestí spravilo veľvyslanectvo v súvislosti s teroristickým útokmi v New Yorku z 11. septembra 2001. Vtedajší nájom bol stanovený na jednu korunu (v prepočte 0,03 eura) na rok za celý predmet nájmu.

O odchode americkej ambasády z Hviezdoslavovho námestia sa hovorí už približne dva roky. Vtedy veľvyslanectvo žiadalo o predĺženie nájmu na mestské pozemky, desaťročná zmluva z roku 2005 totiž mala vo februári 2015 vypršať. Vtedajším bratislavským mestským poslancom sa však ďalšie predlžovanie nájmu pre bezpečnostné opatrenia ambasády nepozdávalo a navrhovali, aby americké veľvyslanectvo plot odstránilo alebo si našlo vhodnejšie miesto pre svoje sídlo. Ambasáda na základe viacerých rokovaní so samosprávou vyhodnotila svoje možnosti a rozhodla sa, že si buď nájdu, alebo postavia novú budovu. Takýto proces však trvá roky.

71 debata chyba
Viac na túto tému: #Bratislava #plot #ambasáda USA