Prokuratúra preverí údajné kupčenie s hlasmi pri hlasovaní o hazarde

Pre podozrenie z kupčenia s hlasmi pri schvaľovaní nariadenia o zákaze hazardu padli dve trestné oznámenia. Poslanci, ktorí za prohibíciu nehlasovali, odmietajú slová o podplácaní. Primátorovi zároveň predložili návrh, ako hlasovať o regulácii namiesto zákazu. Ivo Nesroval však chce, aby poslanci nariadenie schválili v pôvodnom znení.

22.02.2017 12:12 , aktualizované: 17:00
debata (18)
zväčšiť Bratislavský aktivista Miroslav Dragun podal v... Foto: Viera Hebertová, Pravda
oznamenie Bratislavský aktivista Miroslav Dragun podal v súvislosti s hlasovaním o VZN o zákaze hazardu v hlavnom meste podnet na Generálnu prokuratúru.

Špekulácie o kupčení s hlasmi poslancov sa objavili už pred samotným hlasovaním o zákaze hazardu v Bratislave a neprestávali ani po zasadnutí mestského zastupiteľstva, v ktorom poslanci prohibíciu odmietli. Na sociálnych sieťach a blogoch sa šírili informácie o sume 20 až 50-tisíc za hlas jedného poslanca.

„Hovorí sa, že hazardná lobby platí poslancov, aby nepodporili toto všeobecne záväzné nariadenie (VZN). Ak je to pravda, nech idú sedieť do basy, ak to nie je pravda, nech nesú trest tí, ktorí šíria takéto nepravdy a polarizujú spoločnosť,“ povedal za Kresťanskodemo­kratickú mládež Slovenska bratislavský aktivista Miroslav Dragun, ktorý sa obrátil na Generálnu prokuratúru.

Prejavy nenávisti sa podľa jeho slov objavili na strane obhajcov úplného zákazu hazardu aj na strane zástancov prísnej regulácie. „Niektorí starostovia píšu blogy, že preto môže narásť extrémizmus, že sa nepodporilo VZN. Extrémizmus a nenávisť môže narásť týmito diskusiami, ktoré bežia teraz na sociálnych sieťach, ktoré vytvárajú skupinu tých dobrých a tých zlých,“ dodal.

Starosta Vajnôr Ján Mrva uviedol, že „medzi sa poslancami hovorilo, že tí, čo nehlasovali,  by to nemali urobiť len tak z presvedčenia, že hazard nie je škodlivý. Mne však konkrétne nikto nepovedal meno či mená, komu by sa mal finančný úplatok poskytnúť. Počkajme si na vyšetrovanie,“ povedal.

Poslanci odmietajú slová o podplácaní

Poslanci, ktorí za návrh nariadenia o zákaze hazardu nehlasovali, slová o kupčení s hlasmi odmietajú. Soňa Svoreňová z klubu Bratislava Inak povedala, že tieto šumy tiež zachytila, ona sama však žiadnu ponuku nedostala. Rovnako odpovedala aj Katarína Augustinič z Otvoreného klubu. „Som na materskej dovolenke s malou dcérkou a poslancovanie vykonávam popri. Aj keď ma kontaktovali z Asociácie za účelom vysvetlenia ich pohľadu, nemala som čas sa stretnúť. Netuším, teda či poslancom niečo ponúkali. Mňa nikto s ničím takým neoslovil. A ak by sa tak stalo, sama by som dala podnet,“ uviedla. Poslanec Oliver Kríž z Klubu nezávislých poslancov považuje túto „dezinformáciu za odvádzanie pozornosti od samotného problému“.

„Pošpiniť človeka je veľmi ľahko, zvlášť dnes na sociálnych sieťach, keď sa veľa ľudí schováva za anonymitu,“ povedal Slavomír Drozd z Klubu pre Bratislavu. Jeho kolega Martin Borguľa priznáva, že šumy o korupcii sa dostali aj k nemu. Aj preto sa aj on obrátil na Okresnú prokuratúru Bratislava 1. „Ak niekto zobral úplatky, nech je potrestaný a keď niekto šíri takéto reči, tiež nech je potrestaný. Ja som tieto šumy zachytil opačne. Ja som počul, že sa rozdávajú peniaze preto, aby bol úplný zákaz hazardu. Lebo je jedno kasíno v Bratislave, ktoré aj napriek zákazu bude mať licenciu do roku 2021 a bude tu tak mať absolútny monopol. A sú tu aj online herne, ktoré vyslovene tlačia na to, aby sa hazard zakázal, lebo vedia, že 90 percent gamblerov závislých sa presunie na internet a im stúpnu tržby. Takže niekto má záujem aj na úplnom zákaze hazardu,“ dodal.

Asociácia hier obvinenia odmieta

Podozrenia odmietla aj hovorkyňa Asociácie zábavy a hier a Asociácie prevádzkovateľov videohier Dominika Lukáčová. „Od začiatku násilnej snahy prijať úplný zákaz hazardu v Bratislave, sa stretávame s absurdnými obvineniami, pokiaľ sa situácia nevyvíja podľa predstáv aktivistov a pána primátora a až čas vždy ukáže, kde bola pravda,“ uviedla. Ako pripomenula, trestné oznámenie už padlo pri údajnom zmiznutí hárkov z magistrátu.

„Jediný kto mal z tejto „kauzy“ prospech boli aktivisti a primátor, pretože si vďaka tomu v parlamente vylobovali zníženie kvóra petície v Bratislave na 15%. Ako sa neskôr ukázalo, skutočne nevyzbierali potrebných 106 tisíc podpisov a nebyť retroaktívnej zmeny, dnes by sme žiadne VZN ani neriešili,“ mieni Lukáčová. Podľa jej slov sú poslanci obeťami lynčovania a pranierovania aktivistami. „Sú terčom hanebného útoku a výziev na odstúpenie a obvinení z úplatkárstva hazardnými spoločnosťami. Pričom jediný, kto si celý čas podáva pred zastupiteľstvom pred rokovacou sálou ruky s mnohými poslancami, dáva im rady a podklady do rúk počas prestávok a koho chodia informovať o vývoji rokovaní je pán Chromík,“ povedala. (Anton Chromík je okrem iného aj líder iniciatívy Zastavme hazard, pozn. red.)

Peter Beňa z iniciatívy Zastavme hazard uviedol, že je pochopiteľné, že Asociácia zábavy a hier potrebuje prekryť podozrenia, ktoré sa objavujú. „Najlepšie trápnymi osobnými útokmi. Iniciatíva Zastavme hazard nikdy nepodplácala poslancov, lebo to považujeme za nemorálne, ale tiež preto, lebo všetci poslanci podpísali petíciu o zákaze hazardu. Sme radi, že aj prohazard lobby vidí naše konanie. Môžu sa inšpirovať hlavne našou transparentnos­ťou," dodal.

Vraj našli spôsob ako VZN zachrániť

Poslanci, ktorí presadzujú prísnu reguláciu namiesto plošného zákazu, sa stretli s primátorom Nesrovnalom, aby mu predstavili svoj návrh. Tvrdia, že primátor môže predložiť návrh VZN v nezmenenom znení, čím vyhovie požiadavke občanov, ktorí podpísali petíciu, aj požiadavke petičného výboru. Upraviť musí len znenie uznesenia tak, aby bolo rozdelené do štyroch samostatných bodov. Návrh ustanovoval, že na celom území Bratislavy nemožno umiestniť herňu v hoteloch, moteloch, penziónoch, druhou kategóriou boli budovy pre obchod a služby, treťou budovy pre kultúru a na verejnú zábavu. Posledná kategória boli bytové domy.

Primátor Nesrovnal v priebehu budúceho týždňa zvolá zasadnutie petičného výboru, na ktorom prerokujú ďalší postup. Trvá však na tom, aby mestské zastupiteľstvo opätovne hlasovalo o návrhu VZN o zákaze hazardu v znení, ako to požaduje petícia.

„Diskusia o hazarde v Bratislave nie je o tom, že niekto je proti hazardu, a niekto za hazard. Všetci poslanci mesta sú proti hazardu. Niektorí ho však chcú úplne a plošne zakázať, čo neexistuje v žiadnom hlavnom meste Európskej únie. Iní sú za prísnu reguláciu, pretože si uvedomujú, že prohibícia nefunguje, poškodí mesto a otvorí priestor pre nárast nekontrolovateľnej kriminality,” povedala viceprimátorka hlavného mesta Ľudmila Farkašovská.

Hlasovanie o hazarde

Na základe petície za plošný zákaz hazardu v Bratislave vznikol návrh všeobecne záväzného nariadenia (VZN). Ten zastupiteľstvom neprešiel. Zo 41 prítomných poslancov hlasovalo za 24, zdržalo sa päť a nehlasovalo dvanásť. Proti nebol nikto. Na prijatie VZN bola potrebná trojpätinová väčšina, chýbal tak jeden hlas. Primátor Ivo Nesrovnal vyhlásil, že téma hazardu v Bratislave nie je minulosťou, a preto plánuje zvolať petičný výbor a dohodnúť ďalší postup. Chce, aby poslanci opätovne rokovali a hlasovali o návrhu všeobecne záväzného nariadenia na ďalšom zasadnutí mestského zastupiteľstva.

© Autorské práva vyhradené

18 debata chyba
Viac na túto tému: #Bratislava #korupcia #hazard