Občania Štúrova sa búria proti plánovanej spaľovni odpadov

Občania Štúrova a okolitých obcí sú proti výstavbe strediska na recykláciu odpadov pre obavy zo zhoršenia stavu životného prostredia.

22.02.2017 13:44
debata (4)

Petíciu požadujúcu zastavenie tohto projektu, ktorú iniciovala Strana maďarskej komunity, podpísalo za tri dni vyše 7500 ľudí. Hárky s podpismi dnes odovzdal Ministerstvu životného prostredia SR (MŽP) predseda petičného výboru Iván Farkas a poslanec štúrovskej miestnej samosprávy László Szigeti. Vysoký počet podpisov je podľa Farkasa silným signálom, že ľudia spaľovňu vo svojom okolí nechcú. Petícia bude podľa neho pokračovať aj naďalej. 

Proti výstavbe aj mestské zastupiteľstvo

Výstavba tohto strediska by mala podľa petície za následok zvýšenie škodlivých emisií s dosahom na celé mesto a okolie ako aj možné zhoršenie spodných vôd. Proti výstavbe spaľovne sa postavilo aj štúrovské mestské zastupiteľstvo, situáciu monitoruje tiež maďarský rezort životného prostredia.

Zámer podľa Szigetiho obsahuje veľa nejednoznačností. Vysvetlil, že nové Stredisko recyklácie odpadov inovovanou metódou má slúžiť na recykláciu plastov a pneumatík, ktoré bude spracúvať metódou pyrolýzy, čo je podľa Szigetiho „vlastne spaľovanie, aj to spaľovňou nenazývajú". Zámer predpokladá, že ročne recyklujú 20-tisíc ton plastov a pneumatík. „To je denne päť až šesť kamiónov, čo znamená, že to bude mať dopad nielen na ovzdušie, ale zhorší sa aj hlučnosť a prašnosť," vyhlásil Szigeti.

„Nechceme byť pokusnými králikmi.“

Vysvetlil, že vedľajšími produktmi pyrolýzy sú syntetické oleje, tuhá škvára a plynné exhaláty, z ktorých časť bude vypúšťaná do ovzdušia. Ide o pilotný projekt, ktorý zatiaľ nebol nikde vyskúšaný, takže neexistujú skúsenosti, aký dopad bude mať na životné prostredie. „Bolo to vyskúšané len v laboratórnych podmienkach. Nechceme byť v Štúrove a jeho okolí pokusnými králikmi," zdôraznil Szigeti.

Podľa hovorcu MŽP Tomáša Ferenčáka je celý proces realizácie projektu Strediska recyklácie odpadov v Štúrove v počiatočnom štádiu a pripomienkovať ho môžu vyjadriť všetky dotknuté strany. Podľa zákona musí zámer prejsť procesom posudzovania jeho vplyvov na životné prostredie, záujem zapojiť sa do tohto procesu prejavil aj maďarský envirorezort. Výsledok posudku bude nezávislý, odborný a s ohľadom na životného prostredie," zdôraznil Ferenčák.

4 debata chyba
Viac na túto tému: #Štúrovo #spaľovňa