Bratislava prišla o nehnuteľnosť v centre, Nesrovnal chce nájsť riešenie

O nehnuteľnosti na Hviezdoslavovom námestí v správe mestskej časti Bratislava - Staré Mesto, ktorej spoluvlastníkom už nie je po rozhodnutí súdu mesto Bratislava, rokuje primátor Bratislavy Ivo Nesrovnal s vedením mestskej časti.

24.02.2017 13:07
debata (8)

V budove z roku 1898 sa totiž nachádza desať nájomných bytov, v ktorých bývajú nájomcovia reštituovaných bytov a ktorí majú právo bývať v týchto bytoch až do udelenia bytovej náhrady. Podľa Nesrovnala by sa malo nájsť iné riešenie, ako je predaj väčšinovej časti bytového domu súkromnému vlastníkovi. Hlavné mesto totiž rozhodnutím Okresného súdu Bratislava I začiatkom januára prišlo o túto nehnuteľnosť. Súd rozhodol, že ruší podielové spoluvlastníctvo nehnuteľnosti na Hviezdoslavovom námestí, v ktorom figurovali dvaja vlastníci – Hlavné mesto SR Bratislava a spoločnosť Hviezdoslavovo námestie 11.

Ako ďalej uviedla Iveta Kešeľáková z bratislavského magistrátu, súd zároveň vydal rozhodnutie, že nehnuteľnosť bude prevedená do výlučného vlastníctva spoločnosti Hviezdoslavovo námestie, ktorá má mestu zaplatiť takmer milión eur. Hlavné mesto sa však voči rozsudku okresného súdu odvolalo.

Hovorkyňa Starého Mesta Nora Gubková uviedla, že nakoľko mestská časť nie je spoluvlastníkom domu, nemala dôvod podávať voči rozsudku odvolanie. “Postoj starostu Starého Mesta Radoslava Števčíka k vyriešeniu situácie v podielových – reštitučných domoch je ale verejne známy, podporuje rozdelenie domov tak, aby mestu zostali byty a nemuselo by obyvateľov, ktorým boli priznané bytové náhrady, riešiť,“ napísala ďalej Gubková.

Hlavné mesto nadobudlo väčšinový podiel v nehnuteľnosti na Hviezdoslavovom námestí od štátu, druhým spoluvlastníkom sa stala spoločnosť Hviezdoslavovo námestie. V roku 2009 podala spoločnosť Hviezdoslavovo námestie návrh na vysporiadanie spoluvlastníctva, chcela odkúpiť byty, ktoré sú vo vlastníctve mesta, vtedajšie vedenie mesta to však odmietlo. V roku 2012 bola informácia o tomto prípade predložená aj na rokovanie mestského zastupiteľstva, ktoré však k tejto veci nezaujalo žiadne stanovisko aj napriek tomu, že Staré Mesto prejavilo záujem o vyčlenenie peňazí na kúpu podielu od spoločnosti Hviezdoslavovo námestie. Mestská časť následne v roku 2013 požiadala o súhlas na predaj nehnuteľnosti vtedajšie vedenie mesta, súhlas primátor Milan Ftáčnik udelil, ale vzápätí aj stiahol. Keďže mesto ani spoločnosť Hviezdoslavovo námestie sa nedohodli, spoločnosť sa domáhala riešenia na súde, kde žiadala odkúpenie časti domu, ktorá patrí mestu a je v správe Starého Mesta.

V januári 2017 súd rozhodol, že mesto má svoj podiel tejto spoločnosti predať, mesto sa však voči rozsudku súdu odvolalo.

8 debata chyba
Viac na túto tému: #Bratislava