Piešťany neposkytnú kultúrne stredisko kotlebovcom

Akcia predstaviteľov extrémistickej ĽS NS sa v Piešťanoch neuskutoční. Mestské kultúrne stredisko zrušilo prenájom sály, kde mala byť. Odôvodnilo to programom k Medzinárodnému dňu žien. Vedenie mesta už minulý týždeň avizovalo, že nesúhlasí s tým, aby sa takéto podujatie konalo v mestských priestoroch. Strana ho ešte včera avizovala na svojej internetovej stránke.

27.02.2017 15:54 , aktualizované: 28.02.2017 10:07
debata (35)

Podujatie pod názvom „povolebné stretnutie“ malo byť v utorok 7. marca. Objednávateľom bola podľa hovorkyne Mestského úradu Piešťany Evy Bereczovej fyzická osoba, ktorá uviedla, že pôjde o stretnutie s poslancami parlamentu. Internetová stránka kotlebovcov propaguje diskusiu s Marianom Kotlebom a Milanom Uhríkom.

„Nakoľko mesto potrebuje dňa 7. marca tieto priestory na program pri príležitosti Medzinárodného dňa žien, riaditeľka mestského kultúrneho strediska prenájom zrušila,“ konštatovala Bereczová. Dodala, že v posledných dňoch im prišlo niekoľko rozhorčených reakcií na podujatie, ktoré bolo prezentované aj v článku na webovej stránke mesta.

Samospráva zverejnila príspevok, v ktorom uviedla, že bude hľadať všetky možné spôsoby na to, aby sa akcia neuskutočnila. Ako sa v ňom píše, Piešťany si každoročne niekoľkokrát uctia občanov, ktorí boli prenasledovaní, umučení či zavraždení nacistickým režimom. Majú vybudovaný Pamätník holokaustu a každoročne si mesto pripomína aj Pamätný deň obetí holokaustu a rasového násilia. Počas druhej svetovej vojny bol deportovaný aj budovateľ kúpeľov Ľudovít Winter. Hoci sa mu podarilo zachrániť, jeho dcéra bola v koncentračnom tábore zavraždená. V texte je tiež zmienka o tom, že pravdepodobne pracovníci kultúrneho strediska neposúdili adekvátne túto akciu.

Peter Weisenbacher z Inštitútu ľudských práv s odmietavým postojom úplne súhlasí. Samospráva je podľa neho demokratický zvolená, má reprezentovať svojich obyvateľov a je povinná rešpektovať zákony a ústavu. „A tak, ako som hovoril ja aj mnohí moji kolegovia predtým, myslíme si, že strana Kotleba ĽS NS bola zaregistrovaná protiprávne a z toho dôvodu nie je správne, že je v parlamente, a preto sme podali návrh na Generálnu prokuratúru, aby dala návrh na Najvyšší súd na rozpustenie tejto strany, lebo podľa nás jej program aj vyjadrenia jej predstaviteľov sú v nesúlade s ústavou,“ ozrejmil Weisenbacher.

Ďalšie podujatie mali kotlebovci organizovať aj v Rimavskej Sobote. Malo ísť o galaprogram k 14. marcu, ani ten sa však konať nebude. Podľa primátora Rimavskej Soboty Jozefa Šimka evidujú v rámci fakturačných údajov z Banskobystrického samosprávneho kraja na podpis zmluvu o prenájme priestorov mestského kultúrneho strediska. „Do dnešného dňa zmluva nebola podpísaná ani vrátená stredisku. Vzhľadom na medializované informácie poskytnuté i riaditeľom úradu BBSK sme zistili, že žiadna akcia sa konať ani nebude. Tým považujeme vec za uzavretú. Mesto žiadne podujatie neodmietlo, lebo oficiálne o to nebolo ani požiadané,“ konštatoval Šimko.

Agentúrnu správu sme nahradili autorským článkom denníka Pravda.

© Autorské práva vyhradené

35 debata chyba
Viac na túto tému: #Piešťany #ĽSNS