Ohňom a mečom: Dejiny civilizácie sprevádza zdokonaľovanie zbraní

Stredoslovenské múzeum so sídlom v Thurzovom dome na Námestí SNP v Banskej Bystrici prináša pútavú výstavu o bojoch, výstroji, zbraniach a technike boja na našom území, ako aj v európskom kontexte, s názvom Ohňom a mečom.

28.02.2017 13:32
debata
Foto: Stredoslovenské múzeum v Banskej Bystrici
výstava Ohňom a mečom, pozvánka

Výstava predstavuje dejiny našej civilizácie, ktoré sú písané nielen kultúrnym a vedeckým pokrokom, ale aj krvou vojakov. Národy, kmene, rody i jednotlivci súperili medzi sebou o územie, majetok, surovinové zdroje či o ovládnutie dôležitých obchodných ciest. Tak ako sa vyvíjala a napredovala ľudská spoločnosť, zdokonaľovali sa aj zbrane, výstroj bojovníkov a technika boja. Tento vývoj dokumentuje aj výstava Ohňom a mečom.

Autor výstavy archeológ Stredoslovenského múzea Martin Kvietok v spolupráci s partnermi výstavy zachytáva najstaršie obdobie dejín výzbrojou bojovníka z mladšej doby bronzovej a zbrojom gréckeho hoplita. Môžete vidieť zbroj bojovníkov od obdobia Keltov, cez rímskych legionárov, stredovekých bojovníkov karolínskej doby a obdobia Veľkej Moravy, bojovníkov z čias križiackych výprav, či gotických tažkoodencov. Obdobie renesancie približuje výstroj nemeckého landknechta a 30– ročnú vojnu zase výzbroj mušketiera. Autor výstavy sa venuje aj tureckým vojnám, ktoré vizuálne pripomína zbroj janičiarov i vyššie postavených osmanských bojovníkov – sipáhíov. Celý historický a technologický vývoj zbroje približuje rekonštrukcia výzbroje vojaka z obdobia napoleonských vo­jen.

Podrobnosti bojov a historických súčastí zbroje dopĺňa obrazová dokumentácia s popisom zbroje ako aj techník boja v konkrétnom historickom období. Originálne kúsky zo súkromných zbierok ako aj vzácne artefakty z depozitu Stredoslovenského múzea môžu diváci obdivovať v priamom vizuálnom kontakte tak presvedčivo, že majú pocit akoby boli priamo na bojisku. Tento pocit im umocní aj komentovaná prehliadka výstavy s autorom Martinom Kvietkom 2. a 30. marca 2017 o 16.00 h. v Thurzovom dome.Výstava potrvá do 5. apríla 2017.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #zbrane #výstava #Stredoslovenské múzeum v Banskej Bystrici