Trnavčania: Necítime sa menej bezpečne

Vykradnutá škôlka, potraviny, auto na parkovisku či okradnutá starenka. Mierny nárast majetkovej kriminality potvrdzujú aj vlaňajšie údaje trnavských krajských policajtov. Je však trnavský policajný región skutočne jeden z najmenej bezpečných, ako dlhodobo vychádza z celkových policajných štatistík?

01.03.2017 15:00
trnava Foto: ,
Mapy kriminality nezohľadňujú regionálne rozdiely, napríklad hustotu a pohyb obyvateľstva. V Trnave sa ľudia necítia menej bezpečne ako inde na Slovensku.
debata (1)

Ešte vlani býval Marek (31) na trnavskom sídlisku Zátvor. Po tom, čo sa presťahoval do rodinného domu neďaleko Trnavy, byt prenajíma. „U nás sa kradne každý rok. Na oplotenom parkovisku, ktoré patrí k bytovke, vykrádajú autá a z pivníc bicykle,“ hovorí o svojich doterajších skúsenostiach. Jemu osobne zatiaľ nič neukradli.

Dôchodkyňa Anna (68) sa pohybuje medzi Púchovom a Trnavou. Ako vraví, do Trnavy, kde vyrastala, si prichádza pravidelne oddýchnuť. „Púchov je menšie mesto, ľudia sa tu viac poznajú a dohliadajú na seba. Napriek tomu nemám v Trnave pocit menšieho bezpečia,“ hovorí bývalá učiteľka. Za tmy však von radšej nechodí. „Nezáleží na tom, či som v Púchove, alebo v Trnave,“ podotýka dôchodkyňa.

Trnavčanka Eva (42) zatiaľ nemá žiadne osobné skúsenosti s kriminalitou. „Necítim sa tu viac ohrozená ako inde. V centre sa nebojím ísť ani vo večerných hodinách. Je tam dosť svetla aj kamery. Sú však miesta, ktorým sa vyhýbam, napríklad menej osvetlené ulice alebo parky,“ rozpráva mama dvoch detí. Jej starší syn (12) chodí popoludní na krúžky, ktoré sa mu končia o šiestej. Aj jeho naviguje po bezpečnejšej trase. „V lete chodil sám, v zime mu chodíme naproti,“ dodáva Eva.

Vedú krádeže a lúpeže

Vlani riešili trnavskí policajti o približne 260 trestných činov viac ako rok predtým, polícia však považuje bezpečnostnú situáciu za vyrovnanú. O niekoľko prípadov stúpla majetková kriminalita. Aj na verejnosť prenikali najmä správy o krádežiach a lúpežiach. O úspory obral starenku falošný elektrikár, zlodej ukradol televízor z trnavskej škôlky, žena prišla o šperky počas rekonštrukcie bytu a lúpežné prepadnutie zažila zamestnankyňa reštaurácie v obci Pavlice v okrese Trnava. V novembri sa o rozruch postarali dvaja zlodeji, ktorí z Balneologického múzea v Piešťanoch ukradli vzácne šperky, a to po počas návštevných hodín. Polícia prípad ďalej vyšetruje.

V majetkovej trestnej činnosti prevládali najmä drobné krádeže. Miestom činu sú často obchodné centrá, za uplynulé roky ich v Trnave pribudlo niekoľko. V niektorých prípadoch sa situácia zlepšila. „Minulý rok nedošlo k žiadnej vražde a výrazne poklesol aj počet krádeží áut,“ vymenováva trnavská krajská policajná hovorkyňa Martina Kredatusová Na pocit bezpečia má najväčší vplyv uličná kriminalita, a tá v porovnaní s rokom 2015 klesla. „V meste Trnava to bolo o 453 trestných činov, v meste Piešťany o 292 a v meste Hlohovec o 174 skutkov,“ spresnila hovorkyňa.

V rámci týchto štatistík sa sledujú krádeže motorových vozidiel, bicyklov, krádeže vlámaním do objektov, lúpeže, ublíženie na zdraví, výtržníctvo, nebezpečné vyhrážanie, ohrozenie pod vplyvom návykovej látky a ďalšie.

Trnavský policajný okres, ktorý zahŕňa okresy Trnava, Piešťany a Hlohovec, vychádza z policajných štatistik kriminality už roky zle. S vlaňajším počtom takmer 3 700 trestných činov je regiónom s druhou najvyššou kriminalitou. Dá sa však porovnávať s inými?

V okrese Stará Ľubovňa, ktorý sa vďaka číslam javí takmer ako oáza pokoja, žije priemerne 75 obyvateľov na jeden štvorcový kilometer (údaje k 31. decembru 2015). V trnavskom policajnom okrese je to priemerne 171 ľudí na jeden štvorcový kilometer. Napríklad interaktívna mapa kriminality mesta New York zohľadňuje aj počet obyvateľov v jednotlivých okrskoch. Počet trestných činov je prepočítaný na 1¤000 obyvateľov.

Policajti stále chýbajú

S otázkou, či sa pri tvorbe slovenských máp kriminality nepočíta s niečím podobným, sa Pravda obrátila na Prezídium Policajného zboru. „Je vecou požiadavky, či sa vo výstupe použijú počty trestných činov alebo indexy kriminality – v závislosti od zamerania útvaru, ktorý výstup požaduje,“ reagoval hovorca prezídia Martin Wäldl. Dodal, že pri indexe kriminality by sa nemusel zohľadniť počet obyvateľov, ktorí cestujú  za prácou, za štúdiom a podobne.

„Trnavský policajný okres je druhé najhustejšie osídlené územie. Zároveň ide o ekonomicky vyspelý región s veľkým pohybom osôb,“ vysvetlila trnavská krajská policajná hovorkyňa Martina Kredatusová, čo sa skrýva za absolútnymi číslami.

Trnava je študentské mesto, sídlia tu tri univerzity. Mnoho študentov je cezpoľných, dochádzajú sem aj zo vzdialenejších regiónov. Tí, ktorým sa nepodarí získať miesto v internáte, hľadajú podnájmy. Región sa tiež vyznačuje veľkou pracovnou mobilitou. „Okrem toho, že sem za prácou prichádzajú ľudia z východnej časti krajiny, sú tu aj cudzinci zo zahraničia. Zamestnaní sú aj za hranicami nášho okresu,“ skonštatovala policajná hovorkyňa.

Krajskí policajti upozorňujú aj na ďalší fakt, ktorý sa podpísal pod vysoký počet trestných činov. „Viac sa venujeme ekonomickej trestnej činnosti. Odhalili sme o 157 daňových trestných činov viac ako vlani. Sú to trestné činy, ktoré sú spojené s vyhľadávaním. Čím vyššia je aktivita policajtov, tým väčší je počet odhalených prípadov, čo sa prejavuje na náraste kriminality,“ podotkla Kredatusová.

V rokoch 2012 až 2014 prevažovala v celom Trnavskom kraji najmä majetková kriminalita. Tvorila asi päťdesiat percent celkovej kriminality. V súčasnosti sa jej podiel zmenšuje a, naopak, rastie podiel ekonomickej trestnej činnosti,“ priblížila krajská policajná hovorkyňa.

V regióne dlhodobo chýbajú policajti. V trnavskom policajnom okrese sa nedarí obsadiť 36 voľných miest. „Horšia situácia v rámci Trnavského kraja je už len v okrese Dunajská Streda, kde chýba 45 policajtov,“ povedala Kredatusová. Podľa nej sa pod to podpísal aj posun vekovej hranice pre prijatie do Policajného zboru. Už viac ako rok platí, že kto sa chce stať mužom zákona, musí dovŕšiť vek 21 rokov (predtým 18).

© Autorské práva vyhradené

1 debata chyba
Viac na túto tému: #Trnava #kriminalita