Silný vietor zanechal v horách kalamitu

Najväčšie škody spôsobil minulotýždňový vietor v lesoch Tatranského národného parku, turistické chodníky sú však prístupné.

01.03.2017 11:45
tatry, víchrica, Foto:
Poškodená strecha sociálneho zariadenia pre hostí v Červenom Kláštore v Pieninách.
debata (2)

Tatranský i Pieninský národný park sa opäť musia popasovať s kalamitou, ktorú po sebe zanechal silný vietor. Je síce rozsahom oveľa menšia ako kalamita z roku 2004, ale nie je zanedbateľná. Vetrisko tentoraz vyvrátil asi 2-tisíc stromov, čo predstavuje 1 335 kubických metrov dreva. Škody na polámaných drevinách ešte nie sú vyčíslené.

Víchor vystrájal na území národných parkov minulý týždeň v piatok. Najväčšie škody zanechal na lesných porastoch, ktoré sú v správe Štátnych lesov Tatranského národného parku. Podľa informácií námestníka riaditeľa Štátnych lesov TANAP Pavla Fabiana hlásili škody najmä v oblasti ochranných obvodov Tatranská Javorina, Oravice a Červený Kláštor. „Stromy padali zväčša v okolí ciest, v blízkosti tatranských osád a silným poryvom neodolali ani lykožrútom zničené porasty v bezzásahových zónach,“ informoval Fabian.

Tatranci si tak v piatok opäť spomenuli na víchricu, ktorá sa Tatrami prehnala v noci z 19. na 20. novembra 2004. Vtedy po sebe zanechala doslova spúšť. Padlo jej za obeť viac ako 12-tisíc hektárov lesa a kalamita si vyžiadala aj dva ľudské životy. V máji 2014 potom zasiahla Tatry, Oravu a Horehronie ďalšia veterná kalamita, pri ktorej spadlo asi 100-tisíc stromov. V tomto roku lámal silný vietor stromy vo Vysokých Tatrách už po druhý raz. Podľa slov koordinátorky vonkajšej komunikácie Štátnych lesov TANAP Martiny Petránovej prvý raz to bolo 17. januára, keď silný vietor vyvracal stromy v Tatranskej Javorine a v oblasti Oravy. Vtedy padli stromy v objeme asi tisíc kubíkov dreva.

Vietor z piatka minulého týždňa však nespôsoboval škody iba na lesných porastoch. „Škody boli zaznamenané aj na účelových zariadeniach v ochrannom obvode Oravice. V Červenom Kláštore spôsobil poškodenie časti strechy na budove, v ktorej sa nachádzajú sociálne zariadenia pre hostí kempingu. V stredisku genofondu drevín Rakúske lúky boli hlásené škody na dvoch fóliovníkoch a boli vyčíslené na 1 500 eur. Celkové škody na účelových zariadeniach Štátnych lesov TANAP sa odhadli na 3-tisíc eur,“ konštatovala Petránová.

V stredisku genofondu drevín Rakúske lúky... Foto: Peter Petrášek
tatry, víchrica, V stredisku genofondu drevín Rakúske lúky zničil vietor fóliovníky.
Problémy mali aj v niektorých tatranských obciach. Napríklad v Tatranskej Javorine v okrese Poprad spôsobil vietor podľa starostky Aleny Pitoňákovej výpadok elektrického prúdu. „Povyvracané stromy poškodili elektrické vedenie a my sme boli bez prúdu od piatej hodiny rána do asi 13. hodiny popoludní. Ľuďom nefungovali mrazničky, chladničky ani ďalšie elektrické zariadenia, v lyžiarskom stredisku bol odstavený vlek,“ poznamenala Pitoňáková. Starosta Červeného Kláštora v okrese Kežmarok v oblasti Pienin Štefan Džurný hovorí, že im vietor škody nespôsobil. „V obci síce narobil neporiadok, no škody na obecných alebo súkromných budovách či zariadeniach sme nezaznamenali,“ zdôraznil Džurný. Klimatológ Pavol Faško potvrdil, že v piatok fúkal v oblasti Vysokých Tatier, najmä v ich severnej časti, extrémne silný vietor. Pripomenul, že na Lomnickom štíte bola nameraná rýchlosť vetra 222 kilometrov za hodinu. „Z toho sa dá odvodiť, že s vetrom boli problémy aj v širšom okruhu Tatier a mohol spôsobovať škody. Napríklad v piatok o siedmej hodine ráno na stanici Liesek bol nameraný vietor so silou 104 kilometrov za hodinu, v Poprade dosahoval rýchlosť 86 kilometrov za hodinu, v Gánovciach 94 kilometrov za hodinu a na Chopku dokonca 166 kilometrov za hodinu,“ podotkol Faško.

Mimoriadne silné prúdenie vzduchu koncom uplynulého týždňa nesužovalo len Slovensko. Podľa Faška ešte väčšie škody napáchal v oblasti Britských ostrovov, Nemecka, Pobaltia, južnej Škandinávie či Severného mora.

V najbližších dňoch by mal vietor postupne ustať. Na hrebeňoch hôr podľa informácií Slovenského hydrometeorolo­gického ústavu môže mať ešte vo štvrtok a v piatok až podobu víchrice, ale na víkend sa predpokladá menej veterné počasie ovplyvnené prílevom teplého vzduchu.

Kalamita z posledných dní našťastie nebude mať vplyv na turistický ruch v regióne. Vedúci Strediska terénnych služieb Štátnych lesov TANAP Štefan Zavacký potvrdil, že turistické chodníky sú prístupné. Turisti však musia počítať s tým, že pri veternom počasí ešte môžu ležať na chodníkoch vývraty.

Pôvodný text sme nahradili článkom z denníka Pravda.
2 debata chyba
Viac na túto tému: #Stromy #TANAP #silný vietor #PIENAP