V Tatrách opäť vyčíňal vietor, spadlo viac ako 8-tisíc stromov

Po víkendovom vetre ostalo v Tatranskom národnom parku na území v správe Štátnych lesov TANAPu ležať ďalších približne 6 400 metrov kubických dreva, čo predstavuje viac ako 8 500 stromov.

06.03.2017 18:34
debata (32)

Pracovníci štátnych lesov sú od dnešného rána v teréne a snažia sa sprístupniť všetky úseky lesných ciest, ktoré popadané stromy zatarasili. „Obozretní by mali byť aj návštevníci, ktorí musia počítať s tým, že za takéhoto počasia sa môžu na turistických chodníkoch nachádzať aj vetrom vyvrátené stromy či konáre,“ upozornila dnes koordinátorka vonkajšej komunikácie Štátnych lesov TANAPu Martina Petránová.

„Poškodené boli najmä lesné porasty v ochranných obvodoch Podspády a Tatranská Javorina, kde vietor podľa prvotných odhadov polámal alebo vyvrátil  6 000 metrov kubických dreva,“ uviedol námestník riaditeľa Štátnych lesov TANAPu Pavol Fabian.

Najviac zasiahnuté bolo ústie Javorovej a Širokej doliny, kde popadané stromy odrezali cestu k obom horárňam. Kým v Tatranskej Javorine náporom silného vetra podľahlo približne dvetisíc metrov kubických dreva, ochranný obvod Podspády odhadol objem kalamity na štyritisíc metrov kubických. Zvyšných štyristo metrov kubických predstavujú škody, ktoré nahlásili z ochranných obvodov Oravice a Habovka.

Ďalšie škody na majetku štátu v správe štátnych lesov spôsobil vietor na účelových zariadeniach. „Poškodené boli nielen turistické smerovníky, pútače, oplotenie, ale aj budovy, či už terénna stanica v Bobrovci, alebo snehová jama v Tatranskej Javorine,“ uviedla Petránová. Štátne lesy vyčíslili škody na 5 800 eur.

Vietor v Tatranskom a Pieninskom národnom parku vyčíňal aj 24. februára, jeho náporom vtedy neodolalo takmer dvetisíc stromov. Škody na účelových zariadeniach a budovách Štátnych lesov TANAPu vtedy odhadli na tritisíc eur.

32 debata chyba
Viac na túto tému: #Vysoké Tatry #TANAP #silný vietor