Rektor UKF sa ospravedlnil za pozvanie kotlebovcov

Priznal chybu. Rektor Univerzity Konštantína Filozofa v Nitre sa v utorok verejne ospravedlnil za pozvanie kotlebovcov na odovzdávanie čestných doktorátov. Zdôraznil, že pozvaných členov ĽS NS osobne nepozná a s ich názormi sa nestotožňuje. Jeho ospravedlnenie prišlo po piatich dňoch od udalosti, ktorá vzbudila ostrú kritiku z viacerých strán. Podľa aktivistu by si škola mala vytvoriť záväzné pravidlá, aby do budúcnosti takýmto "nehoráznostiam" predišla.

07.03.2017 14:00 , aktualizované: 08.03.2017 09:00
debata (111)

Prítomnosť poslancov Kotlebovej strany ako čestných hostí v prvom rade auditória na slávnostnej inaugurácii nitrianskej univerzity pobúrila mnohých. Rozhorčene reagovali na sociálnych sieťach študenti i verejnosť. Pracovníci katedry slovenskej literatúry univerzity napísali rektorovi Ľubomírovi Zelenickému otvorený protestný list a žiadali od neho ospravedlnenie.

Zelenický na internetovej stránke univerzity priznal, že došlo k nesprávnym rozhodnutiam, ktoré nezodpovedajú filozofii školy. „Našou nedôslednosťou sme spôsobili problém so spájaním univerzity s extrémistickými názormi. Za vzniknutú situáciu sa všetkým ospravedlňujem. Osobne členov uvedenej strany nepoznám, s ich publikovanými názormi a postojmi sa nestotožňujem a zásadne ich odmietam,“ uviedol rektor.

Poslanci ĽS NS podľa rektora boli na akademickú slávnosť pozvaní ako súčasť zoznamu poslancov so vzťahom k nitrianskemu regiónu. Pre zvýšenie prestíže podujatia sa vraj univerzita rozhodla pozvať predstaviteľov kultúrneho, spoločenského a politického života spojených s regiónom, v ktorom pôsobí.

„Akceptoval som v plnom rozsahu prácu a návrhy prípravného výboru a zodpovedám ako rektor za ich výsledok. Pri protokolárnom rámci, i napriek niekoľkonásobnej kontrole členov prípravného výboru, nepadla pripomienka o nevhodnosti výberu pozvaných hostí a túto skutočnosť som nedokázal zachytiť,“ konštatoval Zelenický. Zároveň ubezpečil, že všetky jeho kroky povedú k odstráneniu pochybností o smerovaní univerzity a o úprimnej snahe o zvýšenie jej renomé.

Peter Weisenbacher z Inštitútu ľudských práv označil ospravedlnenie rektora za správny krok, keďže pozvanie kotlebovcov považuje za nehorázne. Otázkou podľa neho je, či by k ospravedlneniu rektora došlo aj bez tlaku verejnosti. „Podľa mňa by mali vytvoriť pravidlá, ktoré budú dodržiavať do budúcnosti a budú sa týkať aj iných aktivít. A v súvislosti s extrémistami a neonacistami budú samozrejme znamenať nulovú toleranciu. Necítim sa kompetentný hovoriť do interného fungovania univerzity, či tam niekto niečo zanedbal. V každom prípade výsledok bol verejný a nemal by sa opakovať,“ doplnil Weisenbacher.

Slávnostná inaugurácia, pri ktorej Univerzita Konštantína Filozofa udelila tituly doctor honoris causa filozofovi a profesorovi Abrahamovi Habibullovi Khanovi z Torontskej univerzity v Kanade a in memoriam významnej osobnosti pedagogickej psychológie a vzdelávacej politiky profesorovi Zdeňkovi Helusovi z Karlovej univerzity v Prahe, sa konala minulý týždeň vo štvrtok v aule univerzity. Z prvého radu ju ako pozvaní čestní hostia sledovali aj poslanci ĽS NS Milan Uhrík a Ján Kecskés, ktorý sa verejne prezentoval ako obdivovateľ Jozefa Tisa.

Okrem nich sa na slávnosti z poslancov Národnej rady zúčastnil už iba Marián Kéry (Smer). K prípadu sa ešte minulý týždeň vyjadrila prostredníctvom sociálnej siete aj ministerka spravodlivosti Lucia Žitňanská. Podľa nej „nie je povinnosťou akademikov pozývať na svoju pôdu nikoho, koho myšlienky sú v rozpore s poslaním univerzity, bez ohľadu na to, či sú, alebo nie sú volení poslanci. Lebo spoločenskou akceptáciou ľudí, ktorí šíria nenávisť a neznášanlivosť, len znižujú svoju vlastnú vážnosť aj vážnosť celej akademickej obce“. Rektor Zelenický minulý týždeň na otázky Pravdy neodpovedal. Neskôr zaslal médiám stanovisko, v ktorom napísal, že univerzita nerieši politickú vec, ale rieši tých, ktorých si ľudia za Nitriansky samosprávny kraj zvolili.

Pôvodnú agentúrnu správu sme nahradili článkom denníka Pravda.

111 debata chyba
Viac na túto tému: #Nitra #ĽSNS #Univerzita Konštantína Filozofa v Nitre