Zavretá Krásna Hôrka hnevá domácich

Desiaty marec 2012. Deň, ktorý zmenil obyvateľom obce Krásnohorské Podhradie život. Požiar, ktorý spôsobili miestni chlapci, sa rozšíril na strechu hradu, a tá zhorela do tla. Podobne podkrovie i časť expozícií. Škody vyčíslili na osem miliónov eur.

10.03.2017 18:32
debata (48)

Presne päť rokov po vyhorení hradu Krásna Hôrka zdvihli obyvatelia obce v okrese Rožňava varovný prst. Zorganizovali protestný pochod a včera čiastočne blokovali štátnu cestu medzi Zvolenom a Košicami. Chceli poukázať na zdĺhavý proces rekonštrukčných prác.

Obyvatelia Krásnohorského Podhradia... Foto: Štefan Rimaj, Pravda
Protest, Krásna Hôrka, protestujúci, hrad Obyvatelia Krásnohorského Podhradia zorganizovali včera protestný pochod a čiastočnú blokádu štátnej cesty E 571. Chceli tak poukázať na zdĺhavý proces rekonštrukčných prác na hrade Krásna Hôrka.

Podľa miestnych za päť rokov od požiaru mala byť Krásna Hôrka už zrekonštruovaná a otvorená pre verejnosť. Ministerstvo kultúry a aj Slovenské národné múzeum majú na otázku, kedy hrad opäť otvorí svoje brány verejnosti, rovnakú odpoveď. Malo by to byť v roku 2020. Ministerstvo obhajuje pomalý postup náročnosťou obnovy, ale aj lehotami plynúcimi zo zákona o verejnom obstarávaní.

Obec profitovala roky z turistického ruchu. Teraz cíti, podobne ako miestni obyvatelia, výpadok v príjmoch. Nečakali, že sa opravy tak natiahnu. „Všetci sme čakali, že rekonštrukcia bude prebiehať rýchlejšie,“ netají sklamanie starosta Peter Bollo.

Doteraz si pri výročí nešťastného požiaru obyvatelia Krásnohorského Podhradia pripomínali udalosť horiacimi sviečkami v oknách domov. Už im však dochádza trpezlivosť a rozhodli sa svoju nespokojnosť vyjadriť svetu. „Okolo hradu sa veci hýbu veľmi pomaly a treba na to poukázať. Najskôr obyvatelia uvažovali o petícii, z ktorej zišlo, potom sme sa rozhodli pre tichý protest, ktorý zastrešuje obec. Jeho hlavným obsahom bol pochod po okraji štátnej cesty a čiastočná blokáda dopravy,“ konštatoval starosta.

Hrad Krásna Hôrka dnes. Foto: Štefan Rimaj, Pravda
Krásna Hôrka, hrad Hrad Krásna Hôrka dnes.

Akciu odštartoval hukot sirén o 13.20 hodine, po nich sa rozozvučali zvony. Je to čas, keď sa pred piatimi rokmi rozhorel požiar na streche hradu. Po príhovore starostu sa včera viac ako dve stovky Krásnohorskopod­hradčanov pohli k hlavnej ceste, kde takmer hodinku prechádzali okrajom cesty a cez priechody z jednej strany na druhú. Autá blokovali iba čiastočne. Keď sa vytvoril had z asi desiatich až dvadsiatich vozidiel, pustili ich. Všetko pod dohľadom polície a požiarnikov.

Prichádzajúce autá vítali organizátori výrečným transparentom – Spomaľte na rýchlosť rekonštrukcie hradu. A akcia sa tým neskončila. „O sedemnástej hodine sa konala spomienková svätá omša v kostole. Končilo sa pri hrade. Tam po zotmení skupina mladých s baterkami v rukách svietením vytvorila veľkého smutného smajlíka. Hrad večer odhalilo aj osvetlenie. To pôvodné oheň poškodil, súčasné dal na vlastné náklady sfunkčniť miestny podnikateľ. Hrad bol osvietený včera večer a bude aj dnes,“ konštatoval starosta.

Zavretie hradu má pre Krásnohorské Podhradie rozsiahle dôsledky. Obec má na príjmoch výpadky 30– až 35-tisíc eur ročne z parkovného a ubytovania turistov. Strácajú aj miestni podnikatelia, ktorí prevádzkujú ubytovacie a reštauračné zariadenia alebo iné služby súvisiace s turistickým ruchom.

Slová starostu potvrdzuje Norbert Katona, syn majiteľky penziónu Contesa, ktorý je pod hradom a slúžil hlavne turistom. „Keď bol hrad otvorený, zastavilo sa u nás najesť veľa ľudí. Denne prišli aj tri autobusy, plno motorkárov či cestujúcich rodín s deťmi. Teraz je tu prázdno. Boli dni, keď sme mali dennú tržbu euro. Nebyť toho, že prevádzkujeme aj krčmu a potraviny, penzión s reštauráciou by sme mohli rovno zavrieť,“ poznamenal.

Na včerajšom proteste boli zástupcovia všetkých vekových kategórií. Tridsaťročná Tilda hovorí, že prišla, lebo cítila, že musí: „Rekonštrukcia sa deje pomaly. Trpí tým turizmus, ktorý úplne upadol.“ Aj 68-ročný Ľudovít Lázár čakal rýchlejší postup rekonštrukcie. „Stavebné aktivity na hrade neregistrujeme už od roku 2015,“ povedal.

„Každý by si želal, aby bol hrad Krásna Hôrka otvorený čo najskôr. Ale po takom ničivom požiari ako v roku 2012 je pri obnove najdôležitejšia kvalita. Na priebeh rekonštrukcie hradu majú od začiatku vplyv nielen odborná a finančná náročnosť obnovy, ale takisto časové lehoty plynúce zo zákona o verejnom obstarávaní,“ vysvetlil hovorca ministerstva kultúry Jozef Bednár. „Žiaľ, najmä prvá etapa obnovy hradu, ktorú tvorili sanačné práce a dočasné zastrešenie, trvala pre problémy v obstarávaní dlhšie, ako sa očakávalo. Druhá už bola podľa plánu. V súčasnosti sme pred spustením tretej etapy rekonštrukcie, v procese prípravy projektovej dokumentácie,“ povedal.

Transparent upozorňujúci vodičov na protestnú... Foto: Štefan Rimaj, Pravda
Transparent, Krásna Hôrka, protest Transparent upozorňujúci vodičov na protestnú akciu.

Branislav Pánis, generálny riaditeľ Slovenského národného múzea, pod ktoré hrad Krásna Hôrka patrí, vyratúva, že na hrade sa za päť rokov urobila sanácia havarijného stavu, architektonicko-historický pamiatkový výskum, archeologický výskum v delovej terase, reštaurátorský prieskum nástenných malieb a ďalšie práce. Doterajšia obnova stála takmer päť miliónov eur, ktoré pochádzajú z poistky, takmer 25-tisíc eur bolo použitých z verejnej zbierky.

Hrad čaká tretia etapa prác. Pôjde o komplexnú revitalizáciu, reštaurovanie zbierkových predmetov a prípravu novej expozície. Architektonickú štúdiu má predložiť projektant v apríli. Podľa Pánisa bude štúdia slúžiť ako podklad pre odhad predpokladaných nákladov na celkovú obnovu hradu.

V reštaurácii Contesa visí na stene obraz horiaceho hradu. Syn majiteľky hovorí, že ho namaľoval miestny umelec. Miestnym i turistom – až sa raz vrátia – bude navždy pripomínať smutnú udalosť spred piatich rokov.

© Autorské práva vyhradené

48 debata chyba
Viac na túto tému: #Krásna Hôrka #Krásnohorské Podhradie