V Dúbravke začali stavať náhradné nájomné byty, starosta sa búri

V lokalite Pri Kríži v bratislavskej mestskej časti Dúbravka začali s výstavbou 68 náhradných nájomných bytov pre ľudí z reštituovaných domov aj napriek tomu, že túto výstavu vo februári bratislavskí mestskí poslanci definitívne zastavili. Spor medzi mestskou časťou Bratislava - Dúbravka a bratislavským magistrátom tak pokračuje.

21.03.2017 16:37
debata (9)

Ako na brífingu pri pozemku, kde majú byť byty, povedal starosta Dúbravky Martin Zaťovič, mesto na toto miesto poslalo spoločnosť Metrostav Slovakia aj napriek tomu, že tu nikto tieto byty nechce. „Začali stavať bez toho, aby niečo oznámili mestskej časti. Vieme to len sprostredkovane, od obyvateľov, že sa tu niečo deje,“ dodal. Stavebné povolenie na túto stavbu síce Zaťovič podpísal, nepáči sa mu však, že primátor Bratislavy Ivo Nesrovnal neplní to, čo žiadajú bratislavskí mestskí poslanci.

Ako ďalej spomenul, pre príchod firmy do dúbravskej lokality telefonoval aj Nesrovnalovi, telefón mu však nedvíhal. Katarína Kohútiková z bratislavského magistrátu novinárom povedala, že primátor má celý deň rokovania a večer na ďalšie odchádza do Bruselu.

Stavbu bytov v lokalite Pri Kríži zastupuje mestská organizácia Generálny Investor Bratislavy (GIB). Organizácia tvrdí, že výstavba je v súlade s právoplatným stavebným povolením, ktoré vydala mestská časť Bratislava – Dúbravka. „Stavebné povolenie je proces. A keď stavebník splní všetky veci a dodá všetko, čo má, musím to podpísať. Keby som to nepodpísal, konám protiprávne,“ reagoval starosta Dúbravky. Kohútiková za GIB pripomenula, že uznesenie zastupiteľstva nezakazuje mestu stavať, pozemky, na ktorých stavajú, stále vlastní hlavné mesto.

Nesrovnal: Byty v Dúbravke budú

Bratislavské mestské zastupiteľstvo vo februári na svojom zasadnutí potvrdilo uznesenie z januára tohto roka, ktorým zverili pozemky pod budúcimi bytmi mestskej časti Dúbravka. Toto uznesenie však primátor hlavného mesta SR Bratislavy Ivo Nesrovnal nepodpísal a stále tvrdí, že v Dúbravke Pri Kríži byty budú. „Zverenie pozemkov doteraz nie je, pretože uznesenie je v rozpore so Zákonom o majetku obcí a porušuje záujmy Bratislavčanov,“ pokračovala Kohútiková.

Podľa uznesenia bratislavského mestského zastupiteľstva majú stavebné práce na dome v Dúbravke so 68 náhradnými nájomnými bytmi odložiť dovtedy, kým nevyriešia situáciu s parkovacími miestami, ktoré v súčasnosti využívajú obyvatelia na tých miestach, na ktorých má byť bytový dom. Súčasťou uznesenia je aj vybudovanie parku. Nič z toho sa do dnešného dňa nestalo. V tomto roku mesto vyčlenilo na vybudovanie parkoviska s rozlohou 3 854 štvorcových metrov 400-tisíc eur. Park bude mať rozlohu približne 4 915 štvorcových metrov a na jeho výstavbu v tomto roku vyčlenili 200-tisíc eur. Na otázku, prečo mesto začalo byty stavať aj napriek tomu, že park ani parkovisko nepostavili, Kohútiková odpovedala, že mesto to vyriešilo tým, že na ne vyčlenili 600-tisíc eur z mestského rozpočtu.

Náhradné bývanie

Náhradné byty by mala do 295 dní od prevzatia staveniska postaviť spoločnosť Metrostav Slovakia. Podľa zmluvy je celková cena výstavby 4 739 794 eur s DPH. Povinnosťou hlavného mesta SR Bratislava bolo podľa zákona prijatého Národnou radou SR v roku 2011 zabezpečiť k 1. januáru tohto roka náhradné bývanie pre ľudí zapísaných v zoznamoch. Ľudia napriek tomu podľa primátora nie sú ohrození tým, že ich zo súčasných bytov niekto vyhodí. Reštituent musí zo zákona akceptovať nájomníkov bytov aj po 1. januári 2017, až dovtedy, kým budú mať náhradný byt. Rozdiel medzi trhovým a regulovaným nájomným dopláca reštituentom mesto. V rozpočte na to vyčlenilo tri milióny eur. Stavba náhradných bytov je v pláne aj v ďalších častiach Bratislavy – v Petržalke, Ružinove a v Devínskej Novej Vsi. Byty môže mesto Bratislava stavať len na vlastných pozemkoch.

9 debata chyba
Viac na túto tému: #Bratislava #Dúbravka #náhradné nájomné byty