Parkovacia politika vzbudila emócie aj v Trenčíne

Primátor Richard Rybníček pripúšťa, že novú parkovaciu politiku obyvatelia Trenčína vedeniu mesta zrátajú vo voľbách.

22.03.2017 16:38
debata (40)

Informácia o aktuálnej situácii po zavedení celoplošného plateného parkovania v Trenčíne spôsobila na stredajšom rokovaní mestského zastupiteľstva mimoriadne emócie.

Ľudia sa do rokovacej sály najskôr nevošli, primátor Richard Rybníček preto prikázal zabezpečiť ozvučenie aj vonku. Reproduktor však po čase niekto vypol.

Výnos investujú

Rybníček sa nespokojným obyvateľom snažil viackrát vysvetliť, že novej parkovacej politike verí, pretože funguje všade v Európe a na svete. Celý výnos z parkovania zostáva samospráve a ani jeden cent nemôže byť použitý bez súhlasu mestského zastupiteľstva.

Poslanci už dopredu rozhodli, že 70 percent zo získanej čiastky pôjde na budovanie nových parkovísk, zvyšných 30 percent na zlepšenie mobility. Od prítomných ľudí si musel napriek trpezlivému vysvetľovaniu vypočuť množstvo nelichotivých pokrikov. Všeobecne záväzné nariadenie o dočasnom parkovaní v Trenčíne je účinné od 15. marca.

Polovičný počet áut

Za prvý týždeň je predovšetkým v centre evidentný pokles počtu vozidiel v uliciach o 40 až 50 percent. Primátor Rybníček ľudí nespokojných s plateným parkovaním žiadal, aby novému systému dali čas. "Samozrejme, je potom možné, že nám to spočítate vo voľbách. Samozrejme, máte na to plné právo,“ uviedol predtým, ako odišiel na pohreb.

V prvej etape regulácie statickej dopravy v Trenčíne je mesto rozdelené na šesť pásiem, v nich je k dispozícii približne 4 200 parkovacích miest. V ďalšom pásme na Mládežníckej ulici bude najskôr ďalších 200 miest a po skončení stavebných prác na modernizácii železničnej trate ich počet stúpne na približne 500.

Pribudnú ďalšie lokality

V priebehu tohto roka je plánované platené parkovanie aj na sídliskách Juh a Sihoť III. a IV. čím sa počet parkovacích miest zvýši na viac ako 7 000.

Vedenie mesta očakáva od zavedenia regulovaného parkovania úbytok vozidiel na parkoviskách. Časť vodičov podľa predpokladov preparkuje do dvorov rodinných domov a nevyužívaných garáží, časť odstráni z parkovísk svoje roky nevyužívané vozidlá. Zároveň nastane vyšší pohyb na parkovacích miestach, a to najmä v lukratívnom centre, kde je zámerom obmedziť celodenné parkovanie.

V lokalitách blízko už doteraz spoplatneného centra budú môcť domáci zaparkovať aj v priebehu dňa. Návštevníci úradov a inštitúcií nebudú hľadať miesto na parkovanie dlhšie, než trvá vybavenie účelu ich cesty. Prostriedky získané z parkovného a predaja kariet budú výlučne použité na výstavbu nových parkovacích miest a zlepšenie mobility v meste.

40 debata chyba
Viac na túto tému: #Trenčín #parkovanie #Richard Rybníček #parkovacia politika