Ftáčnik potvrdil kandidatúru na post bratislavského župana

Bývalý bratislavský primátor Milan Ftáčnik potvrdil, že sa v nadchádzajúcich voľbách do vyšších územných celkov bude uchádzať o post predsedu Bratislavského samosprávneho kraja.

24.03.2017 13:37
ftáčnik Foto: ,
Exminister školstva a bývalý primátor Bratislavy Milan Ftáčnik počas tlačovej besedy k svojej kandidatúre na predsedu Bratislavského samosprávneho kraja (BSK) a predstaveniu téz volebného programu.
debata (3)

Ftáčnik bude o kreslo župana uchádzať ako nezávislý kandidát. „Už 12 rokov nie som členom žiadnej politickej strany, aj keď svojím presvedčením som sociálny demokrat,“ uviedol. Preto pre svoju kandidatúru bude zbierať podpisy od obyvateľov kraja.

Dnešná doba podľa jeho slov si akoby žiadala nové a agresívne tváre, ktoré vedia prekričať ostatných. „Ja nie som novou tvárou, poznáte ma a viete, že hlučný a agresívny nikdy nebudem. Ale ponúkam svoje skúsenosti: osem rokov som bol poslancom Bratislavského samosprávneho kraja, osem rokov som sa pri riadení mesta Bratislavy a mestskej časti Petržalka snažil zlepšovať život ľudí,“ povedal Ftáčnik. Súčasný župan Pavol Frešo podľa jeho slov svoje možnosti pri riadení kraja vyčerpal.

Vo svojom programe sa chce zamerať na to, aby sa Bratislava ako jadro kraja rozvíjala spolu s prímestskými okresmi. „K tomu pripravím návrh na zriadenie tzv. Veľkej Bratislavy ako metropolitného regiónu,“ uviedol. Zamerať sa chce na integrovanú dopravu, ktorá by sa mala stať skutočnou alternatívou k individuálnej doprave, aj na stav cestnej siete. Dôraz by sa mal podľa jeho slov klásť na školstvo, nájomné bývanie, územné plánovanie v kraji či problémy zdravotne postihnutých, ako aj sociálne odkázaných seniorov.

„K tvorbe svojho volebného programu prizývam starostov, starostky a primátorov, prizývam občianske združenia a neziskové organizácie, odborníkov, prizývam každého, kto chce prispieť k tomu, ako sa bude kraj vyvíjať najbližších päť rokov,“ dodal.

Voľby do VÚC budú 4. novembra 2017

Zámer zabojovať o stoličku predsedu Bratislavského samosprávneho kraja potvrdil starosta bratislavskej mestskej časti Nové Mesto Rudolf Kusý, predseda Komisie dopravy a informačných systémov hlavného mesta SR Bratislavy Jozef Uhler. O post župana je rozhodnutý zabojovať aj poslanec SaS Juraj Droba. Záujem prejavil aj spevák a zabávač Martin Jakubec. V apríli bude zrejmé, či kandidatúru ohlási europoslankyňa za Smer Monika Beňová. Na budúci mesiac mieni tiež šéf strany Sme rodina Boris Kollár oznámiť, či sa bude o tento post uchádzať. Bratislavský župan a bývalý šéf SDKÚ Pavol Frešo kandidatúru zvažuje.

© Autorské práva vyhradené

3 debata chyba
Viac na túto tému: #Bratislava #BSK #Milan Ftáčnik #voľby do VÚC