Takto by mohlo vyzerať nové petržalské Lido. Pozrite si vizualizácie

Iniciatívy Lido Lagúna a Nové Lido zverejnili výsledky štúdie a vizualizácie petržalského nábrežia Dunaja. Postupne budú predstavovať päť hlavných verejných priestorov Nového Lida, ktoré majú územie definovať. Ide o nábrežný park, centrálny park, námestie, mestský bulvár a office park.

28.03.2017 14:00
debata (4)
zväčšiť Priestor pre vodné športy, lodenicu, malý prístav. Foto: Iniciatíva Nové Lido
lido Priestor pre vodné športy, lodenicu, malý prístav.
zväčšiť Vizualizácia verejnej pláže na pravom brehu... Foto: Iniciatíva Nové Lido
lido Vizualizácia verejnej pláže na pravom brehu Dunaja.

Prvým verejným priestorom, ktorý iniciatívy priblížili, je práve nábrežný park. Ide o lokalitu na pravom brehu Dunaja medzi Starým a Prístavným mostom. Kedysi tam existovalo obľúbené kúpalisko Lido. O obnove priestoru sa diskutuje už dlho. Vlani vznikla petícia za obnovenie pláže a zotrvaní v lokalite pôsobiacich vodákov. Napokon sa dostala aj na rokovanie metského zastupiteľstva a na základe štúdie vznikol konkrétny koncept revitalizácie tejto časti petržalského nábrežia.

Pláž, promenáda a park

Medzi Starým a Prístavným mostom by mala vzniknúť verejná pláž, promenáda a park. Podľa odborníkov z oboch iniciatív by mala budúca verejná pláž vzniknúť na mieste bývalého Lida. Rozprestierala by sa medzi lodenicami a mostom Apollo.

zväčšiť Pohľad na revitalizované nábrežie. Foto: Iniciatíva Nové Lido
Mapa sportovo-rekreacna-zona-copy-e1490689408337 Pohľad na revitalizované nábrežie.

Park, ktorý by slúžil na šport a voľnočasové aktivity by mal vzniknúť pri Starom moste. „Jeho základným konceptom bude neformálnosť a organickosť – park má čo najviac odrážať súčasný organický stav, no priestor je treba presvetliť, vytvoriť chodníky a sprístupniť ho verejnosti,“ uvádzajú iniciatívy na svojej webovej stránke.

Súvislá nábrežná promenáda pre chodcov a cyklistov by podľa autorov mohla ústiť do turistického chodníka v území Sovieho lesa. Ďalšia promenáda pôjde po hrádzi.

„Štúdia navrhuje zachovať na území lodenice vodáckych klubov. Okrem toho navrhuje vytvoriť malý turistický prístav pre niekoľko rekreačných člnov,“ uvádza sa v predstavenom zámere.

Štúdia tiež navrhuje oživiť Ovsišťské rameno v jeho pôvodnej trase.

zväčšiť Vizualizácia mestskej pláže. Foto: Iniciatíva Nové Lido
lido Vizualizácia mestskej pláže.
zväčšiť Lodenice vodáckych klubov. Foto: Iniciatíva Nové Lido
lido Lodenice vodáckych klubov.
zväčšiť Prístav pre malé plavidlá. Foto: Iniciatíva Nové Lido
lido Prístav pre malé plavidlá.

Štúdia športovo-rekreačnej zóny Lido

Štúdia ucelene spracovala pohľady odborníkov a petíciou formalizované požiadavky verejnosti na toto územie. Iniciatívy odprezentovali a odovzdali štúdiu ako koncepčný návrh Hlavnému mestu SR Bratislava, ktoré má kompetenciu o vývoji územia rozhodovať.

Tento koncept nábrežia nadväzuje na predošlú štúdiu okolitého územia – Urbanistickú štúdiu zóny časti celomestského centra CMC – Petržalka, v ktorej bolo nábrežie navrhnuté ako športovo-rekreačná zóna pre širokú verejnosť.
Zdroj: novelido.sk

© Autorské práva vyhradené

4 debata chyba
Viac na túto tému: #Bratislava #Dunaj #nábrežie #Lido