Bratislavskí poslanci zakázali hazard v meste

Bratislavskí mestskí poslanci prijali návrh všeobecne záväzného nariadenia (VZN) o zákaze hazardu na celom území hlavného mesta. Stalo sa tak na druhý pokus. Z 30 prítomných poslancov bolo 27 za úplný zákaz, jeden sa zdržal a dvaja nehlasovali. Asociácia zábavy a hier plánuje rozhodnutie zastupiteľstva napadnúť na súde.

30.03.2017 15:36 , aktualizované: 19:00
debata (47)
Hlasovanie bratislavských mestských poslancov. Foto: Pravda, Ivan Majersky
hlasovanie, hazard v bratislave, Hlasovanie bratislavských mestských poslancov.

Debatu o dokumente sprevádzali emócie. Zamestnanci herní pred magistrátom skandovali „Neberte nám prácu" a bojovníci proti hazardu reagovali na každé slovo o regulácii namiesto zákazu hlasným bučaním. Napokon však oslavovali. „Toto je nesmierne dôležitý výsledok pre Bratislavu aj celé Slovensko. Dnes máme konečne páku na to, aby sme vytlačili hazard z mesta,“ povedal po rozhodnutí poslancov primátor Ivo Nesrovnal.

Nariadenie začne platiť v máji. Herne nezmiznú okamžite, ale postupne, ako im vypršia licencie. Ďalšie už samospráva vydávať nebude. V rozpočte mesta vznikne ročný výpadok asi tri milióny eur. Podľa Nesrovnala však toto hlasovanie nebolo o peniazoch, ale o hodnotách. Odmietol tiež slová, že prohibícia bude mať za následok rozmach čiernych herní. Dodal, že je úlohou štátu, aby tomu zabránil.

„Ani si to ešte neuvedomujem, ale padlo to zo mňa ako kameň, najmä po tom smútku z minulého mesiaca. Som milo prekvapený, že nám to prešlo aj s rezervou a som rád, že prešla vôľa 136-tisíc Bratislavčanov. Keby poslanci počúvali ľudí, mohlo to byť schválené už minulý mesiac,“ reagoval starosta Vajnôr Ján Mrva.

Asociácia hier hlasovanie napadne na súde

Asociácia zábavy a hier (AZAH) považuje toto hlasovanie bratislavského mestského zastupiteľstva za protizákonné a napadne ho na súdoch. Na základe právnych analýz a posúdení stavu odborníkmi prevádzkovatelia trvajú na tom, že o VZN, ktoré vzniká na základe petície, nie je možné hlasovať dva a viackrát.

zväčšiť Protest proti zákazu hazardu v Bratislave pred... Foto: Ľuboš Pilc, Pravda
mestske zastupitelstvo hazard Bratislava Protest proti zákazu hazardu v Bratislave pred rokovaním mestského zastupiteľstva.

„Prvé hlasovanie o VZN na základe petície odmietlo absolútny zákaz hazardu. Dnes hlasovali poslanci o tom istom a návrh prešiel. Primátor si však ako záväzný výsledok vybral hlasovanie, ktoré dopadlo podľa jeho predstáv. Našťastie žijeme v právnom štáte a veríme, že súdy uznajú, že tento jeho postup nemá s demokraciou nič spoločné.“ vyhlásila Dominika Lukáčová z AZAH a dodala, že poslanci, ktorí chceli docieliť reguláciu, boli vystavení silnému nátlaku zo strany aktivistov na sociálnych sieťach a tiež vedenia mesta na čele s primátorom Nesrovnalom.

Protest časti poslancov

Krátko pred schvaľovaním odišla zo Zrkadlovej siene Primaciálneho paláca celá skupina poslancov. Tvrdia, že boli porušené ich práva, keďže sa hlasovalo o bode ako celku. Návrh zakazoval hazard plošne. Poslanci na čele s Martinom Borguľom z Klubu pre Bratislavu presadzovali reguláciu, a nie plošný zákaz. Chceli napríklad ponechať kasína v hoteloch.

Ešte ráno poslankyňa a starostka Karlovej Vsi Dana Čahojová navrhla, aby zastupiteľstvo hlasovalo o bode ako o celku, teda tak, ako ho predložil primátor.

zväčšiť Ľudia sledujú rokovanie mestského... Foto: Ľuboš Pilc, Pravda
mestske zastupitelstvo hazard Bratislava Ľudia sledujú rokovanie mestského zastupiteľstva o hazarde.

„Reguláciou zmizne 99 percent herní z Bratislavy. Bol som ochotný podporiť kasína, ktoré sú turistickou atrakciou, a v prípade, že by sme demokratickým spôsobom dospeli k tomu, že väčšina v zastupiteľstve si žiada úplný zákaz, tak by som dokonca bol aj za to. Demokraticky hlasovať nám nebolo umožnené a preto sme opustili sálu,“ vysvetlil Borguľa. Očakáva, že téme hazardu nie je koniec.

Zasadnutie sa začalo obštrukciami

Na začiatku zasadnutia hrozilo, že hlasovanie o hazarde vôbec nebude. V sále najprv nebol dostatok poslancov a zastupiteľstvo nebolo uznášaniaschopné. Napokon sa prezentovali ústne a ich počet bol dostačujúci. Poslanci zároveň schválili presný čas hlasovania o hazarde, 15.30.

zväčšiť Zástancovia zákazu hazardu na území hlavného... Foto: Ľuboš Pilc, Pravda
mestske zastupitelstvo hazard Bratislava Zástancovia zákazu hazardu na území hlavného mesta počas rokovania mestského zastupiteľstva.

Na druhý pokus

Bratislavské mestské zastupiteľstvo o zákaze hazardu rokovalo už po druhý raz. Na zasadnutí vo štvrtok 16. februára totiž rozhodli o tom, že približne tristo herní z mesta nezmizne. Všeobecne záväzné nariadenie o zákaze hazardu v Bratislave muselo schváliť zastupiteľstvo trojpätinovou väčšinou, čo sa však nestalo, za návrh hlasovalo 24 poslancov zo 41 prítomných. Aby zastupiteľstvo VZN prijalo, chýbal jeden hlas poslanca.

Primátor Ivo Nesrovnal po februárovom hlasovaní informoval, že chce, aby mestskí poslanci opäť rokovali a hlasovali o návrhu všeobecne záväzného nariadenia o zákaze hazardu na území hlavného mesta na zasadnutí mestského zastupiteľstva.

Poslanci vo februári nevyhoveli petičnému výboru, ktorý v petícii pre zrušenie hazardu v Bratislave vyzbieral 136 139 podpisov Bratislavčanov na 8 018 hárkoch. Všetky podpisy na hárkoch z odovzdanej petície proti hazardu v hlavnom meste SR Bratislave skontrolovali, platných je 98 118. Podľa návrhu všeobecne záväzného nariadenia, ktoré predložili poslancom, hrozilo, že na celom území Bratislavy – v hoteloch, moteloch, penziónoch, budovách pre obchod a služby, kultúru a na verejnú zábavu, by nemohli byť herne. Tie nemali ostať ani v bytových domoch. Zastupiteľstvo vo februári zároveň neschválilo možnosť, aby VZN rozdelili na štyri časti, o každej by poslanci hlasovali zvlášť. Prvou kategóriou boli hotely, motely, penzióny, druhou obchod a služby, v tretej boli kultúra a verejná zábava, posledná kategória boli bytové domy.

sita

© Autorské práva vyhradené

47 debata chyba
Viac na túto tému: #Bratislava #hazard