Vek Považského hradu pomôže určiť kus trámu

Považský hrad navštevuje čoraz viac turistov. Môže za to jeho obnova, do ktorej sa pustilo mesto Považská Bystrica.

27.04.2017 16:00
Považský hrad Foto: ,
Považský hrad stojí na zvetranej skale, ktorá ohrozuje jeho stabilitu.
debata

Vďaka nej objavili archeológovia natoľko vzácne artefakty z minulosti, že sa bude možno nanovo datovať história hradu. Prioritne však museli odborníci vyriešiť skalu, na ktorej hrad stojí. Bola totiž vážne poškodená a hrozilo, že bude naďalej zvetrávať, čím sa poškodia aj ruiny pamiatky stojacej na nej.

Firma, ktorá sanovala hradné bralo, mala podľa konateľa Martina Suchého plné ruky práce. „Podieľali sme sa na obnove spodnej časti Považského hradu pri sanácii hradného brala,“ vysvetlil Suchý. Firma už má podľa neho skúsenosti s prácou na kultúrnych pamiatkach. Súbežne s týmto projektom pracujú aj na Likavskom hrade, taktiež spolupracovali aj na sanácii skaly pod Strečnianskym hradom. „Pri Považskom hrade boli sťažené podmienky aj tým, že je veľmi neprístupný. Niet okolo neho prístupových ciest, takže všetky technológie bolo nutné vykonávať prakticky ručne. Hlavný problém hradu je ten, že skala bola veľmi rozrušená, boli tam značne rozvoľnené bloky, vŕtalo a injektovalo sa to veľmi obťažne a muselo sa pristúpiť aj k nejakým doplňujúcim riešeniam, najmä sa museli použiť bezpečnostné ochranné siete,“ vysvetlil Suchý.

„Projekt je momentálne v záverečnej fáze. Dôležité je, že sa nám podarilo zachrániť najvýznamnejšiu časť stavby paláca, takzvanú kaplnku a skalné bralo, ktoré je tesne pod ňou, ktoré bolo vo veľmi zlom stave. Táto časť skalného brala je definitívne zastabilizovaná,“ vysvetlila Marika Zábojníková z oddelenia regionálneho rozvoja mesta Považská Bystrica. Podľa nej na nádvorí pribudne náučný chodník s lavičkami, ktoré budú pod rôznymi objektmi a informácie pri nich sa budú viazať na daný objekt. Najvýchodnejšiu časť, kam ľudia chodili kvôli výhľadu aj napriek tomu, že pohyb tam bol nebezpečný, bude uzatvorená. „K výhľadu sa bude možné dostať po lávke, na konci ktorej bude vyhliadkový ďalekohľad. Pribudne aj kovový model hradu, takže konečne budeme mať možnosť vidieť, ako naozaj tento hrad kedysi dávno vyzeral. Model sme konzultovali aj s historikmi. Bude teda veľmi dôveryhodný,“ dodala Zábojníková.

Schodisko, ktoré odkryli archeológovia. Foto: Tatiana Michalková, Pravda
schodisko, hrad Schodisko, ktoré odkryli archeológovia.

Primátor Považskej Bystrice Karol Janas vraví, že obnova hradu už teraz prináša ovocie a do mestskej časti Podhradie, kadiaľ sa dá na hrad dostať, láka čoraz viac návštevníkov. „Tešíme sa z toho, samozrejme, už teraz hradu výrazne stúpla návštevnosť. Chodia sa naň pozerať stovky nielen Považskobystri­čanov, ale aj ľudí z celého Slovenska,“ povedal. Mesto sa bude podľa neho snažiť v obnove pokračovať aj naďalej. Na záchranu hradu získalo 457-tisíc eur z Nórskeho finančného mechanizmu. Finančne sa podieľal aj štát a Považská Bystrica.

Na svoje si na hrade prišli aj archeológovia, ktorí odhalili množstvo pokladov. Vďaka nim sa zrejme bude prepisovať história. Najdôležitejším je podľa Jána Zachara zo spoločnosti Via Magna nález starého dreveného trámu. Išlo o lešenie, ktoré stavitelia používali pri stavbe múrov, jeho časť naďalej zostala medzi kameňmi. Trám sa našiel v jednej z najstarších častí, ktorú datujú do približne 13. storočia.

„Medzi nálezmi vynikajú architektonické články, ide najmä o ostenia vstupných otvorov, pekne profilované články klenbových rebier. Podľa môjho názoru bol však jeden z najzaujímavejších nálezov lešenársky trám vytiahnutý zo steny kaplnky. Keď prestalo lešenie plniť svoju funkciu, stavitelia ho demontovali a trámy odrezali a zahladili maltou. V takýchto lešenárskych kapsách potom niekedy nachádzame tieto trámy, ktoré nám potom umožnia ich datovanie. To znamená, že ak je zachovaný letokruh, je možné zistiť rok vyrúbania stromu, ktorý bol potom použitý pri výstavbe lešenia,“ vysvetlil Zachar. Nájdený trám budú skúmať a podľa letokruhu budú môcť zrejme veľmi presne určiť, kedy sa múry stavali. To im umožní určiť aj datovanie vzniku hradu.

Považský hrad postavili zrejme v stredoveku, pričom však kopec, na ktorom sa nachádza, bol osídlený už oveľa skôr, v čase púchovskej kultúry. Prvá písomná zmienka o hrade je z roku 1316, kedy sa uvádza, že je v držbe Matúša Čáka Trenčianskeho. V roku 1321 panovník daroval hrad krajinskému sudcovi Alexandrovi. Neskôr menil majiteľov, až sa v roku 1458 dostal do rúk lúpežných rytierov, bratov Rafaela a Jána Podmanických. Neskôr hrad tak ako väčšinu podobných stavieb čakali požiare, skaza a chátranie.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #hrad #Považská Bystrica