Extrémisti útočia aj na Nitru

Snaha troch vládnych strán vytvoriť v Nitrianskom kraji koalíciu a nájsť spoločného kandidáta na župana zatiaľ nie je úspešná. Národniari trvajú na svojom a chcú ísť do jesenných volieb samostatne. Aj napriek riziku, že takto pomôžu k výhre kotlebovcovi Milanovi Uhríkovi, ktorý je jedným z kandidátov na post predsedu kraja. Politológ Tomáš Koziak zhodnotil, že ak tento človek uspeje, bude to najmä vina tvrdohlavej SNS.

27.07.2017 15:05 , aktualizované: 19:25
02-nitra-3x Foto: ,
Župný dom – sídlo Nitrianskeho samosprávneho kraja.
debata

Smer má podľa jej krajského predsedu v Nitrianskom kraji Tibora Glendu jasný cieľ, a to vytvoriť koalíciu so SNS a s Mostom-Híd. Spoločne by mali podporiť za župana Milana Belicu, ktorý tento post zastáva štyri volebné obdobia. Krajskí stranícki šéfovia sa tento týždeň preto stretli a rokovali nielen o županovi, ale aj o spoločnej kandidátke na poslancov do zastupiteľstva. Ako rokovania dopadli, to zatiaľ nekonkretizovali. „Našou snahou je zabrániť, aby sa v Nitrianskom kraji zopakoval výsledok, ktorý bol dosiahnutý pred štyrmi rokmi v Banskobystrickom kraji. Preto je naším hlavným cieľom nedopustiť zopakovanie tohto scenára v Nitrianskom kraji,“ zdôraznil Glenda. „Predstavitelia strany Most-Híd si uvedomujú, že situácia v nitrianskej župe je rovnako vážna ako v banskobystrickej, preto s maximálnou zodpovednosťou pristupujú k rokovaniam, ktoré stále prebiehajú. O výsledku rokovaní budeme informovať po ich skončení,“ informovala za Most-Híd hovorkyňa strany Klára Debnár.

Čítajte aj glosu: Prelom v Nitre?

SNS spájaniu naklonená doteraz nie je. „Ideme do volieb samostatne. Zatiaľ sa na tomto rozhodnutí nič nezmenilo,“ povedal pre Pravdu predseda poslaneckého klubu SNS Tibor Bernaťák. Na otázku, či existuje možnosť, že by svoje rozhodnutie prehodnotili, odpovedal, že to je ťažká otázka. „Ale nepredpokladám, že by sa na tom malo niečo zmeniť. Aj Andrej Danko ako predseda SNS od začiatku hovoril, že v prípade, ak bude zmenený spôsob voľby z dvojkolového na jednokolové, chceme ísť samostatne. Čiže my nemáme nijaké požiadavky a neočakávame žiadne ponuky,“ dodal. O obave, že k moci sa môžu dostať v Nitrianskom kraji extrémisti, nechce špekulovať. „Nemám čarovnú guľu, aby som vedel predpovedať budúcnosť, ale predpokladám, že voliči sú dostatočne múdri na to, aby si dobre zvolili,“ uzavrel Bernaťák.

Glenda pre Pravdu potvrdil, že stanovisko SNS poznajú, rokujú však ďalej. Edit Pfundtner z Mostu-Híd si myslí, že národniari právo ísť do volieb samostatne majú. „Ale treba vždy zvážiť, či je to tá dobrá cesta. Myslím si, že niekedy treba kompromis urobiť a možno ho treba voliť aj pri župných voľbách v určitých regiónoch,“ zhodnotila poslankyňa parlamentu. Spojenie koaličných strán v nitrianskej župe vníma ako rozumné.

„Neviem, akú má podporu v kraji. Nevidel som žiadny prieskum. Fakt, že sa voľby županov zmenili na jednokolové, jednoznačne nahráva tým politickým stranám, ktoré majú disciplinované voličstvo. V prípade Kotlebu je to voličstvo veľmi disciplinované a z tohto môže vyplývať aj nebezpečenstvo v Nitre,“ mieni politológ Koziak, ktorý pripomenul, že Uhrík je v extrémistickej ĽS NS hneď po Mariánovi Kotlebovi číslom dva. „Do istej miery si preto myslím, že tie šance nemusia byť u neho márne,“ doplnil.

Koziak odporúča politickým stranám v Nitrianskom kraji, aby zabudli na prekáračky a spravili čo najširšiu koalíciu, do karát im totiž podľa neho nehrá ani volebný zákon, ktorý pri županovi neumožňuje druhé kolo volieb. „Koalície musia byť preto jasné už v prvom kole a volič musí dostať jasný signál,“ poukázal.

Podľa neho nie je správne, ak SNS odmieta spojenectvo. „Ak má SNS svoje prieskumy, ktoré hovoria o tom, že tie ich hlasy nebudú chýbať pritom, aby sa županom nestal Uhrík, tak potom áno. Ale pokiaľ tie prieskumy nemajú, strieľajú od pása a sú tvrdohlaví, tak v tomto prípade je to určite nezodpovedné a tá vina, ak by sa Uhrík mal stať županom, bude vo veľkej miere aj na nich,“ ukončil Koziak.

Agentúrnu správu sme nahradili článkom z denníka Pravda.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #SNS #Most-Híd #Smer #ĽSNS