Handlovú straší nepríjemná nákaza

Ľudia v Handlovej riešia nepríjemný zdravotný problém. Mykotická nákaza sa rozšírila natoľko, že miestna nemocnica upozorňuje miestnych občanov, aby sa neliečili voľne dostupnými medikamentmi z lekárne, ale aby sa čím skôr prišli dať odborne vyšetriť.

24.09.2017 12:00
debata (3)

Mykózy sú nemilým neduhom, no nie sú životu nebezpečné. Svojimi prejavmi, akými sú najčastejšie svrbenie, pálenie či dokonca bolestivé praskanie kože, však vedia vskutku potrápiť.

Pleseň sa šíri najmä v teplom, vlhkom a tmavom prostredí a ohrozuje predovšetkým ľudí, ktorí chodia na plaváreň, do fitnescentier či do sáun, ale aj deti v školách, škôlkach či baníkov a záhradkárov. Najrizikovejšou skupinou sú tí s oslabenou imunitou a starší, ktorých podobné typy ochorení napádajú v oveľa vyššej miere ako mladých.

Pýtame sa ľudí, odkedy to majú, a viacerí sa zhodujú, že problém vznikol po návšteve rôznych akvaparkov či vodných svetov, ale nebezpečenstva nie sú uchránení ani záhradkári.
dermatovenerologička Gabriela Uhliarová z Nemocnice Handlová

Dermatovenero­logička Gabriela Uhliarová z Nemocnice Handlová potvrdila, že počet pacientov s týmto zdravotným problémom je podstatne vyšší ako po iné roky. Pre nápor sa nezastaví prakticky po celý deň.

„Tieto hubové ochorenia postihujú nielen kožu, ale aj nechty, vlasy a chlpy. Po lete je to vždy veľký problém. Handlová je špecifická aj tým, že tu máme baňu, a teda v ohrození sú často ľudia, ktorí robia v pracovnej obuvi v teplom a vo vlhkom prostredí,“ povedala Uhliarová.

Zdôraznila, že je potrebné, aby sa nakazení okamžite liečili, pretože ochorenie je prenosné. „Aj na plavárňach, vo fitnescentrách či v saunách treba preto dbať o vyššiu hygienu nôh. Je nutné si vždy vyčistiť priestory medzi prstami, používať vlastnú obuv a nechodiť naboso – či už v spoločných priestoroch, alebo v sprchách,“ zdôraznila Uhliarová.

zväčšiť Lekárka Gabriela Uhliarová vyzýva ľudí, aby... Foto: Tatiana Michalková, Pravda
Gabriela Uhliarová, lekarka Lekárka Gabriela Uhliarová vyzýva ľudí, aby prišli na vyšetrenie a nepokúšali sa liečiť sami.

Keďže huby na svoj optimálny rast a rozmnožovanie potrebujú teplé, vlhké a tmavé prostredie, pliaga sa v Handlovej rozšírila hlavne po lete. „Áno, vidíme nárast, je toho viac. Pýtame sa ľudí, odkedy to majú, a viacerí sa zhodujú, že problém vznikol po návšteve rôznych akvaparkov či vodných svetov, ale nebezpečenstva nie sú uchránení ani záhradkári, pretože manipulujú s pôdou,“ doplnila Uhliarová.

Viackrát k nej prídu ľudia s takou rozšírenou mykózou, že sa až sama zhrozí. „Niekedy sa priznajú, že majú niečo na slabinách, a následne, keď sa ich spýtam, ako sú na tom ich nohy, mi ich ukážu. Hneď je jasné, že treba liečiť aj tie,“ dodala.

V Handlovej je momentálne nákaza bujaro rozšírená. „Určite máme viac pacientov. Ľudia teraz chodia na vyšetrenia oveľa častejšie. Mnohí čítali, že je tu takýto problém, a prichádzajú aj takí, ktorí predtým ochorenie roky zanedbávali alebo sa snažili vyliečiť sami, pričom dosiahli len dočasné zlepšenie zdravotného stavu,“ vysvetlila.

V meste je problém natoľko vážny, že nemocnica v Handlovej musela začať konať. Vyrobila letáčiky a aj na svojej internetovej stránke pozýva ľudí na bezplatné vyšetrenie mykotických ochorení kože. Viacerí miestni obyvatelia túto iniciatívu poslúchli a do nemocnice prišli.

Dokonca sa mali odhodlať aj takí občania, ktorí sa návšteve lekára dlhšie vyhýbali, pretože sa hanbili za svoje zdravotné patálie. Viacerí z nich sa aj sami pokúšali liečiť doma všetkými možnými krémikmi a náplasťami.

Podľa Uhliarovej však pacientska samoliečba voľnopredajnými prostriedkami nie je vôbec vhodná. Predovšetkým preto, že plesne spôsobujú tri druhy mikroskopických húb alebo kvasiniek – a nikto z nich teda bez odbornej pomoci presne nevie, čo konkrétne uňho nákazu vyvolalo. A teda, prirodzene, ani netuší, aký prípravok mu môže zabrať.

„Pacientom odoberieme vzorky a liečime ich podľa stavu buď lokálnymi antimykotikami, približne dva-tri týždne, alebo, pokiaľ ide o väčší rozsah ochorenia, nasadíme im patričné tabletky,“ objasnila.

Riaditeľ handlovskej nemocnice Ján Belanský upozornenia prostredníctvom internetu aj letáčikov víta. „Mnoho ľudí, aj keď majú podozrenie na mykotickú nákazu, s návštevou doktora stále váha. Často sa odhodlajú vydať za odborníkom až v rámci akcie podobného charakteru. Cieľom tej našej je informovaním verejnosti včas prispieť k odhaleniu plesní, pretože dnes už sú, ak sú zachytené včas, naozaj dobre liečiteľné i vyliečiteľné, a to bez následkov,“ vyhlásil.

© Autorské práva vyhradené

3 debata chyba
Viac na túto tému: #mykóza #Handlová #nákaza