Mimoriadna situácia v Tatrách: vyliate potoky, strhnuté mosty a desiatky evakuovaných

Situácia v súvislosti s prívalovým dažďom a následným zvýšením vodných tokov na východnom Slovensku a vo Vysokých Tatrách ostáva naďalej nezmenená.

19.07.2018 09:21 , aktualizované: 19:25
SR Vysoké Tatry počasie povodne evakuácia POX Foto: ,
Rozvodnený potok Javorinka, ktorý berie so sebou starší dom v Podspádoch vo Vysokých Tatrách.
debata (42)

„Desiatky profesionálnych a dobrovoľných hasičov vykonávajú v zatopených oblastiach protipovodňové opatrenia, odstraňujú prekážky z vodných tokov a odčerpávajú vodu zo zatopených miest, rodinných domov a pivníc,“ priblížila aktuálnu situáciu Katarína Križanová z Prezídia Hasičského a záchranného zboru.

V okrese Poprad vyhlásili mimoriadnu situáciu

Pre mimoriadnu povodňovú situáciu popoludní zasadal krízový štáb Okresného úradu (OÚ) Poprad. Najkritickejšia situácia je na moste v obci Tatranská Javorina, časť Podspády a v obci Ždiar, kde vytopilo vyše dvadsať domov. Poškodené bolo aj vodovodné potrubie v blízkosti vodného toku v dôsledku čoho ostali bez pitnej vody obyvatelia Javoriny a čiastočne aj Ždiarania.

„Krízový štáb zasadal práve tu priamo na moste. Mimoriadnu situáciu sme vyhlásili o 8.30 h., odvtedy sa tu urobilo veľmi veľa opatrení. Naváža sa tu už druhú hodinu lomový kameň, aby voda ďalej nepoškodzovala tento most, ktorý je už v dĺžke 3,5 metra podmytý. Lomový kameň budeme voziť, kým sa táto časť mosta úplne zasype,“ uviedol Kravčák s tým, že na moste už obmedzili dopravu a po dohode so Slovenskou správou ciest je tak prejazd zúžený do jedného jazdného pruhu.

Most v Podspádoch je v havarijnom stave a bude sa rekonštruovať, rozhodlo sa o tom na dnešnom zasadnutí krízového štábu. „S prácami na moste by sa malo začať zhruba o tri týždne. Stavbu by mala realizovať Slovenská správa ciest. Ohrozený je aj dom v blízkosti mosta, ktorý bol podmytý aj v roku 2010,“ uviedla pre agentúru SITA starostka Tatranskej Javoriny Alena Pitoňáková.

Statik rozhodne o tom, či bude toto obmedzenie postačovať a určí nakoľko objekt voda poškodila. Lomový kameň by mal dočasne zabrániť ďalšej erózii mosta, aby ho voda viac nepoškodzovala. „Najhoršia situácia bola skoro ráno okolo 6. hodiny, odvtedy voda začala kulminovať,“ doplnil Kravčák.

Na mieste zasahujú hasiči zo Záchrannej brigády HaZZ v Žiline a Humennom.

Starostka Tatranskej Javoriny Alena Pitoňáková uviedla, že v ohrození je okrem mosta aj jeden neobývaný dom, ktorý je už sčasti podmočený a hrozí, že sa zrúti. Zatiaľ kvôli vysokej hladine nemuseli ľudí z dediny evakuovať. „V teréne som od večera, vo funkcii som prvé volebné obdobie, v minulosti tu už boli povodne, ale takúto katastrofu si ja osobne nepamätám,“ dodala starostka s tým, že 3. stupeň povodňovej aktivity vyhlásili ešte v noci.

Najhoršia situácia bola v Starej Lesnej

Hladina Studeného potoka v obci Stará Lesná, okres Kežmarok, odkiaľ museli v noci a vo štvrtok ráno evakuovať desiatky ľudí, už postupne klesá. Situácia je tam však podľa starostu Ľubomíra Laufa naďalej vážna.

Minimálne desať objektov vrátane jedného hotela už voda zatopila a ďalšie stavby sú ohrozené. „Podmylo nám niekoľko mostov, niektoré z nich sú úplne zničené, takže sa nedá prejsť na druhú stranu, aj kvôli tomu sme museli evakuovať ľudí,“ priblížil starosta. Najväčším problémom podľa neho je, že koryto rieky sa v niektorých miestach posunulo o osem až desať metrov a v podstate sa vytvorilo nové. V súčasnosti preto robia v prvom rade všetko preto, aby sa tok vrátil na pôvodné miesto.

„Zabezpečujeme techniku, má prísť veľký bager, ktorý by mal odstrániť stromy zvalené v toku, a navážame kameň, aby sme to tam zabezpečili a voda nepodmývala ďalšie objekty,“ doplnil starosta.

Rozvodnený potok Javorinka, ktorý berie so...
Muž pozoruje rozvodnený potok Javorinka, ktorý...
+13Dvaja muži pozorujú rozvodnený potok Javorinka,...

Škody po povodni budú podľa neho vysoké, on sám si takúto veľkú povodeň nepamätá. „Voda poškodila rekreačné chatky, ale aj rodinné domy a miestne hotely. Jeden most je podmytý, dva voda úplne zničila, neviem ešte, v akom stave je lávka,“ zdôraznil Lauf. V Starej Lesnej už momentálne neprší, starosta verí, že situácia s počasím sa už nezhorší a budú môcť postupne odstraňovať škody.

Tok rieky Dunajec pri Červenom Kláštore pritom dosiahol vo štvrtok ráno 356 centimetrov, čo zodpovedá hladine 2. stupňa povodňovej aktivity a naďalej stúpa. Podobná situácia je aj v Nižných Ružbachoch, kde rieka Poprad dosiahla 266 centimetrov, čo je hladina zodpovedajúca 2. stupňu povodňovej aktivity a taktiež stále stúpa. Tok Belej pri Podbanskom taktiež dosiahol 2. stupeň, momentálne je na úrovni približne 160 centimetrov a hladina klesá. Prvý stupeň povodňovej aktivity dosiahli aj rieka Poprad v Poprade a Studený potok v Starej Lesnej, tam už hladina od rána tiež klesá.

Turistické chodníky cez Bielovodskú a Javorovú dolinu uzavreli

Horská záchranná služba (HZS) a Štátne lesy Tatranského národného parku (ŠL TANAP) upozorňujú všetkých návštevníkov Vysokých Tatier na uzatvorenie turistických chodníkov cez Bielovodskú a Javorovú dolinu. Z HZS informovali, že dôvodom je ich podmytie a strhnutie mostov.

Bielovodská dolina je celá uzatvorená – od rázcestia pod Poľským hrebeňom až po Lysú Poľanu. V Javorovej doline je podobná situácia a bližšie informácie budú horskí záchranári i lesníci priebežne aktualizovať. V tejto súvislosti žiadajú turistov, aby túto výstrahu rešpektovali a nevstupovali do dolín, nakoľko tam budú prebiehať sanačné práce.

Nepriechodná je aj Tatranská magistrála

Problémy sú aj vo Vysokých Tatrách, kde tiež vyhlásili mimoriadnu situáciu. Komunikačný manažér tamojšieho mestského úradu Martin Sýkora potvrdil, že prívalový dážď spôsobil strhnutie piatich mostíkov v Tichej a Malej studenej doline. „Zaznamenali sme vybreženie potoka v časti Tatranskej Lomnice ako aj vytopenie viacerých pivníc. Napriek tomu je situácia vo Vysokých Tatrách stabilizovaná,“ priblížil Sýkora.

Primátor Vysokých Tatier Ján Mokoš vo štvrtok ráno vyhlásil 3. stupeň povodňovej aktivity – mimoriadny stav. Vzhľadom na fakt, že prestalo pršať, vo Vysokých Tatrách predpokladajú, že hladina potokov bude klesať. „Situáciu neustále monitorujeme,“ uzavrel Sýkora.

Tatranská magistrála je preto taktiež nepriechodná, a to medzi Hrebienkom a Zamkovského chatou. Horskí záchranári upozorňujú, že aj v iných lokalitách môžu byť po silných dažďoch podmyté turistické chodníky a strhnuté mosty. Žiadajú preto turistov, aby zbytočne neriskovali a nepokúšali sa prebrodiť cez potoky a horské bystriny a radšej sa vrátili po rovnakej trase.

„Obchádzky poškodených úsekov budú vyznačené v teréne, avšak turistom odporúčame, aby si výlety do tejto oblasti aspoň v najbližších dvoch až troch dňoch neplánovali. Poškodené mosty sú i na viacerých miestach v Tichej a Kôprovej doline, a takisto aj v Malej a Veľkej Studenej doline. Situáciu a rozsah poškodenia ešte mapujeme,“ dodala Martina Petránová zo ŠL TANAP.

Na severe môže opäť pršať, pravdepodobnosť škôd je vysoká

Na severnom Slovensku môže vo štvrtok intenzívne pršať a lokálne sa môžu vyskytnúť aj povodne z trvalého dažďa. Informuje o tom Slovenský hydrometeorologický ústav (SHMÚ) na svojej webovej stránke.

V okresoch Námestovo, Tvrdošín a Poprad môže podľa SHMÚ úhrn zrážok dosiahnuť 100 až 120 mm.

"Predpokladaný úhrn a intenzita zrážok sú v danej ročnej dobe a oblasti nadpriemerné a pravdepodobnosť spôsobenia škôd je vysoká, uvádzajú meteorológovia, ktorí pre uvedené okresy vydali výstrahu 2. stupňa platnú do štvrtka 12.00 h.

Pre okresy Čadca, Martin Dolný Kubín, Liptovský Mikuláš, Kežmarok a Stará Ľubovňa platí výstraha prvého stupňa s rovnakou platnosťou, pričom SHMÚ tu očakáva úhrn zrážok od 40 do 90 mm.

Hydrologické výstrahy 2. stupňa pred povodňou z trvalého dažďa sú vyhlásené pre okresy Tvrdošín a Liptovský Mikuláš, výstrahy 1. stupňa pre okresy Námestovo, Poprad, Kežmarok a Stará Ľubovňa, všetky s platnosťou do štvrtka 12.00 h.

42 debata chyba
Viac na túto tému: #povodne #Vysoké Tatry