Zneužijú dobšinskú tragédiu extrémisti?

Tragický útok z Dobšinej prerastá do väčších rozmerov. Hoci sa samospráva snaží obyvateľov upokojiť a odmieta rasovú motiváciu činu, cez víkend v meste hrozí, že dôjde k stretom medzi radikálmi a Rómami.

20.03.2019 18:33
dobšiná, tragédia, sviečky Foto:
Na mieste tragédie, ktorá sa stala v Dobšinej 16. marca, zapaľujú miestni obyvatelia sviečky.
debata

VIDEO: Policajné zábery okolo vraždy v Dobšinej si môžete pozrieť v nasledujúcom vi­deu.

Video

O akcii neonacistov, ktorí na nedeľu plánujú petičnú akciu v Dobšinej, informoval František Tanko, predseda OZ Únia Rómov. Podľa neho sa extrémisti snažia zneužiť hroznú udalosť z víkendu, len 22-ročný mladík vtedy pred miestnym pohostinstvom drevenou metrovicou na smrť dobil iného muža.

„Vyzval som predsedu vlády, aby sa nečinne neprizeral, ako u nás prekvitá extrémizmus a rasizmus, ale aby aj vláda prijala účinné zákony proti takýmto aktivitám zo strany Mariana Kotlebu. Vyzval som aj políciu, aby naozaj poskytla maximálnu ochranu aj rómskym spoluobčanom," povedal Tanko. Celá situácia ho veľmi mrzí, podľa neho išlo o osobné zlyhanie jedného Róma, za ktoré by nemala byť trestaná celá komunita. „Nikto nemá právo brať zákon do vlastných rúk. Je tu zákon, ten chlapec za to, čo urobil, bude trestne zodpovedný," upozornil Tanko.

Šéf únie doplnil, že cez víkend sa do Dobšinej chystá množstvo Rómov z Prešovského, Košického aj z Banskobystrického kraja. Situácia je podľa neho napätá a stretu medzi týmito dvomi skupinami by sa malo zabrániť, mieni Tanko. „Zúčastnil som sa podobného stretnutia v Krásnohorskom Podhradí. Videl som tam tých tritisíc neonacistov a prívržencov Kotlebu, ktorí skandovali neslušné slová na adresu Rómov," doplnil Tanko.

Primátor mesta sa k udalosti nechcel vyjadriť

Primátor mesta Dobšiná Ján Slovák sa k tragickej udalosti nechcel vyjadriť, odkázal nás na stanovisko, ktoré zostavil spolu s vedením mesta a ktoré bolo publikované na webovej stránke mesta. V ňom odmietajú hrotenie rasového napätia medzi obyvateľstvom. „Nemôžeme súhlasiť s rasistickým podtextom riešenia problémov, ktorý ešte viac podnecuje k nenávisti medzi minoritou a majoritou. Je neprípustné, aby skrat neprispôsobivého jednotlivca bol spájaný s činnosťou samosprávy," uvádza mesto.

Útočník, dvadsaťdvaročný Ondrej K. už sedí vo väzbe, je obvinený z obzvlášť závažného zločinu vraždy. V utorok sa prvýkrát postavil pred súd v Košiciach, kde svoj čin oľutoval a snažil sa ospravedlniť tým, že konal pod vplyvom alkoholu. K incidentu došlo počas volebnej noci v sobotu 16. marca okolo desiatej večer. Ondrej pred pohostinstvom napadol 28-ročného muža. Niekoľkokrát ho silno udrel do hlavy drevenou bukovou metrovicou. Obeť na mieste zomrela, v stredu sa konal pohreb. V prípade dokázania viny hrozí agresorovi väzenie až na dvadsať rokov.

„Samotný alkohol je jeden z najväčších stimulátorov agresie. Najviac ublížení na zdraví, niekedy aj s takýmto tragickým koncom, sa odohrá práve pod vplyvom alkoholu. Ak sa to potom ešte mieša s niektorými drogami, napríklad kokaínom, tak tá agresivita je ešte väčšia. Tam je veľká strata kontroly, človek sa nemôže zastaviť," objasnil možnú príčinu brutálneho ataku Ľubomír Okruhlica, hlavný odborník ministerstva zdravotníctva na drogové závislosti. Situáciu citlivo vníma aj miestny vajda Marián Bubenčík. Ten pripomína, že Dobšiná bola pred útokom tichým mestečkom. „Dobre sme si tu nažívali, neboli tu žiadne vyhrotené situácie ani nič, to spolunažívanie bolo dobré," tvrdí Bubenčík. Podľa neho bol Ondrej v meste známou firmou, jeho otec aj viacerí príbuzní boli viackrát za mrežami.

Mesto urobilo viaceré opatrenia

Útočník sa pred rokom vrátil z väzenia, kde bol opakovane pre majetkovú a násilnú trestnú činnosť. Na to, či sa za mrežami neprejavoval ako násilník, a či nemal podstúpiť liečbu namiesto prepustenia, sa Pravda opýtala Adriána Baláža, vedúceho kancelárie generálneho riaditeľa Zboru väzenskej a justičnej stráže.

„Počas výkonu trestu sa kladie dôraz aj na resocializáciu páchateľa a odstraňovanie subjektívnych príčin, ktoré ho viedli k spáchaniu skutku. Napriek tomu nie je možné vylúčiť ďalšie zlyhanie takejto osoby po prepustení na slobodu. Pre prípadné podanie návrhu súdu pre dodatočné uloženie ochranného opatrenia neboli indikované alebo diagnostikované podmienky, čoho dôkazom je aj skutočnosť, že k pravdepodobnému spáchaniu trestného činu došlo takmer po roku pobytu odsúdeného na slobode,“ informoval Baláž.

„Vďaka mestskému kamerovému systému sú dôkazy proti zadržanému páchateľovi jednoznačné a pevne veríme, že naše súdnictvo tento brutálny čin odsúdi výnimočným trestom,“ vyjadrujú svoje očakávania poslanci a primátor Dobšinej. Mesto urobilo viaceré opatrenia. V uliciach sa zvýšil počet hliadok mestskej polície, o súčinnosť požiadali aj štátnu políciu, ktorá by im mala pomáhať pri monitorovaní problémových častí mesta a kontrole záujmových osôb. „Zintenzívnime hliadky a kontroly s absolútnou netoleranciou ku akýmkoľvek priestupkom rušenia verejného poriadku, najmä k alkoholom potuženým skupinkám vo večerných a nočných hodinách," píše sa vo vyhlásení. V dôsledku tragickej udalosti na svoju funkciu rezignoval náčelník mestskej polície.

Nové opatrenia čakajú aj pohostinstvá a bary v meste. Mesto im odporúča, aby pri každom aj najmenšom náznaku incidentu okamžite volali políciu. „Budeme odporúčať, aby tieto zariadenia mali aj vlastný kamerový systém a pred každé takéto zariadenie bude v čo najkratšom čase nainštalovaná kamera napojená na mestský kamerový systém," informuje samospráva na svojej stránke.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Neonacisti #extrémisti #Dobšiná