Košický magistrát žaluje vodárov. Má podozrenia na rodinkárstvo

Spor medzi mestom Košice a Východoslovenskou vodárenskou spoločnosťou sa vyostruje. Magistrát podal na firmu, ktorej akcionármi sú mestá a obce prevažne na východnom Slovensku, žalobu, aby získalo informácie o jej zákazkách a transakciách. Košice sú najväčším akcionárom vodární, majú 22,04 percenta akcií.

23.07.2019 21:46
Východoslovenská vodárenská spoločnosť Foto: ,
Budova v ktorej sídli Východoslovenská vodárenská spoločnosť.
debata (2)

Od komunálnych volieb sa do predstavenstva a dozornej rady opakovane snažili dostať primátor Jaroslav Polaček a viceprimátor Marcel Gibóda. Nepodarilo sa to ani na mimoriadnom valnom zhromaždení v marci, ani na pravidelnom v júni.

Podľa Polačeka vodárne taja všetky informácie o zákazkách. Pred vyše mesiacom požiadal predsedu Predstavenstva a predsedu Dozornej rady spoločnosti Richarda Majzu o odpovede na 30 otázok. Týkali sa najmä hospodárenia, viacerých nezverejnených zmlúv so súkromnými spoločnosťami, úveroch a pohľadávkach vodární, či vyplatených miezd, odmien a príplatkov členom predstavenstva, dozornej rady a generálneho riaditeľa.

„Vodárne odpovedali čiastočne na niekoľko otázok, k väčšine sa nevyjadrili vôbec s odôvodnením, že nesúvisia s predmetom rokovania valného zhromaždenia, respektíve podľa nich presahujú rámec práv akcionára podľa Obchodného zákonníka,“ uviedol Polaček.

Vodárne mestu odkázali, že právo nahliadať do listín spoločnosti patrí len členom dozornej rady. V nej však mesto Košice nemá žiadne zastúpenie, keďže mestom nominovaných zástupcov akcionári nezvolili.

Košický magistrát práve kvôli neposkytnutiu informácií podáva žalobu na VVS. „Chceme vedieť, prečo je košická voda najdrahšia na Slovensku. Preto vyvíjame opodstatnenú snahu zistiť, či tento stav nie je aj dôsledkom neštandardných vzťahov dodávateľov s vedením podniku, ktoré by mali vplyv na cenu vody,“ uviedol Polaček, ktorý dlhodobo kritizuje netransparentné konanie vodární. Spresnil, že spoločnosť obchoduje s podnikmi, ktoré by mali byť rodinne alebo priateľsky prepojené s vedením.

Vodári cenu vody zdôvodňujú cenou vodného a stočného, zložitým územným členením, veľkou rozlohou, nedostatkom zásob podzemných vôd, ktoré sú lacnejšie ako nákup vody z vodárenských nádrží patriacich štátu. Podľa vodárov majú vysoké režijné a personálne náklady na tisíce kilometrov vodovodných potrubí a to všetko predstavuje vyššie náklady, ako má napríklad Bratislavská vodárenská spoločnosť.

Východoslovenské vodárne majú na 1 kilometer potrubia 10-krát menej pripojených odberateľov, ako bratislavské. Bratislava má navyše v dosahu bohaté zásoby podzemnej vody a spravuje výrazne menej kilometrov potrubí. Náklady oboch spoločností na kilometer potrubia sú pritom rovnaké.

V minulosti vodáreň uviedla, že účasť primátora mesta v štruktúrach spoločnosti nemá žiadny vplyv na cenotvorbu vodného a stočného. Cena vodného a stočného sa určuje na základe ekonomicky oprávnených nákladov, na základe vyhlášky, ktorú vydal Úrad pre reguláciu sieťových odvetví. Primátor zdôraznil, že prostredníctvom svojich mestských podnikov a inštitúcií platí ročne za vodné stočné takmer 2,5 milióna eur.

Súdny spor mesta s vodármi môže trvať aj niekoľko rokov. Dovtedy je primátor rozhodnutý využívať práva akcionára.

Vodári v tlačovom vyhlásení reagovali, že berú do úvahy rozhodnutie primátora Polačeka. Trvajú na tom, že informácie, ktoré Košice žiadali, nie sú oprávnené poskytnúť, pretože „právo nahliadať do listín spoločnosti patrí len členom Dozornej rady“.

Východoslovenská vodárenská spoločnosť je súkromná akciovka, ktorú riadi 771 akcionárov – sú to obce a mestá v košickom, prešovskom a čiastočne v banskobystrickom kraji. Akcionári majú právo kedykoľvek navrhovať nových členov predstavenstva a dozornej rady. Každý akcionár, vrátane Mesta Košice, si môže uplatniť svoje akcionárske práva v plnom rozsahu a zároveň každý akcionár, vrátane Mesta Košice, musí rešpektovať práva ostatných na členstvo v riadiacich orgánoch.

© Autorské práva vyhradené

2 debata chyba
Viac na túto tému: #Košice #žaloba #Východoslovenská vodárenská spoločnosť